Vaření

Domácí bochánky nebo rohlíky

snídaně

Snídaně je u nás doma víkendový rituál, který si nenecháme ukrást. Přes týden vstáváme každý nějak jinak. Manžel velice brzy a snídá v práci. Děti ráno snídají většinou jogurt a čaj nebo mléko. Já snídám po jejich odchodu, cokoliv je po ruce. Plátek chleba se šunkou, paštikou, pomazánkou, zeleninu. Vždycky na jeden talíř nebo do ruky.

Ale víkendy - to je jiná! Víkendová snídaně u nás začíná tím, že umeleme nahrubo kávu a zalijeme ji do french pressu. Ohřejeme mléko, připravíme džus, vodu, čaj. Na stůl sneseme téměř celý obsah lednice - sýry, šunku, máslo, pomazánky, paštiku, zeleninu. Ze spíže přidáme na střídačku rybičky v tomatě, olivovém oleji, fazole v tomatě a jiné dobroty. A jeden z víkendových dnů si dopřejeme také vajíčky - naměkko, omeletu nebo míchaná.

Nesmím zapomenout na sladkou část snídaně - med, domácí džem, vánočka...

Pečivo máme v sobotu čerstvé a v neděli „včerejší“, rozpečené nebo toastový chleba. Jsem ráda, když mám čas upéct pečivo vlastní. Tomu se nevyrovná nic.

A potom si celá rodina sedneme a v klidu snídáme. Povídáme si, pochutnáváme a dokážeme u stolu sedět i hodinu. Taková pohoda ráno vám dodá energii a dobrou náladu do celého dne. Nikdo nikam nespěchá, nikdo se nemračí...

Jak snídáte vy?

DOMÁCÍ BOCHÁNKY NEBO ROHLÍKY

350 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
1 lžička droždí
250 ml vlažné vody
1 lžíce medu
2 lžičky cukru
1 lžička soli

Dříve jsem těsto zadělávala v pekárně, kde jsem ho nechala i vykynout a poté vyklopila a upekla. Pekárnu jsem však odstavila na vedlejší kolej a těsto si teď zadělávám v Cooking Chefovi od Kenwoodu. Umíchané je za chvilku a nechám ho už jen na teplém místě vykynout.

Po hodině kynutí těsto vyklopíme na pomoučenou plochu a vytvarujeme rohlíky nebo bochánky. Ty dáme na plech, ještě asi půl hodinky dokynout.

Troubu si rozehřejeme na 180 °C, připravené pečivo potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme semínky, hrubou solí, mákem, kmínem. Prostě čím chceme. Pečeme asi 20 - 25 minut.

Dobrou chuť přeje elly.

   
05.04.2013 - Slané pečení - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [36] kubabi [*]

    Doma mylujeme bochánky a představa snídaně bez nich by se nikomu nezamlouvala.

    superkarma: 0 25.07.2013, 19:23:21
  2. [35] balsda [*]

    Dělám podobný recept, ale bez medu, vyzkouším ho...

    superkarma: 0 21.07.2013, 21:49:00
  3. avatar
    [34] janatka [*]

    Místo medu se dá použít "Sladěnka nebo Sladovit"je to na základ na kvásek mám vyzkoušeno a moc dobré-kupuji va zdravé výživě.

    superkarma: 0 28.05.2013, 08:20:32
  4. avatar
    [33] dajrin [*]

    Tento recept určitě vyzkouším Sml16, ukládám si ho... Sml58

    superkarma: 0 14.04.2013, 15:28:35
  5. [32] 1021965 [*]

    těsto s medem je moc dobré, vláčné

    superkarma: 0 08.04.2013, 10:58:17
  6. [31] jureckova [*]

    mám upečeno a je téměř i snězeno Sml52

    superkarma: 0 06.04.2013, 19:29:33

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] gerda [*]

    podívala jsem se na cenu Cooking Chefa a myslím, že zůstanu u tradiční staré dobré ruční práceSml52 - navíc nevím, kam bych ho u nás vůbec dala.

    superkarma: 0 06.04.2013, 18:35:16
  2. [29] Trefa [*]

    Trefa:rohlicky pecu kazdou chvily,mame je moc radi.bud delam s tvarotem,makem a nebo povidla.

    superkarma: 0 06.04.2013, 15:54:25
  3. [28] ova9 [*]

    určitě vyzkouším.....možná, ze se mohou i plnit orechy nebo povidly

    superkarma: 0 06.04.2013, 12:12:17
  4. avatar
    [27] hubajda [*]

    lenig — #20 tez delam nejradeji cop a do zeli pridam trochu uzeneho a nebo anglickou

    superkarma: 0 06.04.2013, 11:35:08
  5. avatar
    [26] hubajda [*]

    vypadaj moc hezky urcite vyzkousim take hodne pecu a zadelavam v pekarne drive jsem vse delala v rucne ale stroj to prece lepe udela

    superkarma: 0 06.04.2013, 11:33:19
  6. avatar
    [25] Mopsička [*]

    Vypadá to hezky, také příště zkusím. Zítra budu v domácí pekárně chleba, večer dojde návštěva, tak k němu bude obložená mísa

    superkarma: 0 05.04.2013, 23:18:05
  7. avatar
    [24] monkee [*]

    KRUPINKA — #23 Dává, zapomenutoSml22 Cca jedna lžička (vyzkoušej).

    superkarma: 0 05.04.2013, 21:01:24
  8. [23] KRUPINKA [*]

    Ráda je zkusím,ale co sůl? tase nedává,ani trošku?

    1. na komentář reaguje monkee — #24
    superkarma: 0 05.04.2013, 18:12:15
  9. avatar
    [22] cibulicka [*]

    Tak mě to zaujalo,že jdu na ně zadělat a těším se na zítra na snídani

    superkarma: 0 05.04.2013, 17:45:14
  10. avatar
    [21] zsuzsika [*]

    Elly,máš pravdu,vlastnímu upečenému pečivu se nic nevyrovnáSml22,díky za receptSml67

    superkarma: 0 05.04.2013, 15:35:05
  11. avatar
    [20] lenig [*]

    margot — #19 přesně tak, u nás se to sní, ať to má jakýkoliv tvar...

    samozřejmě, že´nejlépe vždy vypadají rohlíky, ale...jak říkáš... jinak jsem taky jednou zkusila do rohlíků dát zelí, které mi ochucené zbylo z neděle a už k němu nic nebylo...tak jsem dala asi do 4 rohlíků a taky moc chutnaly...

    a housky dělám jen jako cop, ze tří prutů...a je hotovo

    mně na tom stejně vždy nejvíc chutnají ta semínka-sezam, slunečnice, a pod... Sml59Sml59Sml59

    1. na komentář reaguje hubajda — #27
    superkarma: 0 05.04.2013, 15:25:07
  12. avatar
    [19] margot [*]

    lenig — #13 ten odkaz je super, houstičky z receptu opravdu výborné, zrovna je do sebe tlačímSml57 udělala jsem tedy taky jen bochánky, jakýpak s tím štráchy, nožem neřežu, stříhám na kříž jako kaiserky.

    fakt ňamy jsouSml67

    1. na komentář reaguje lenig — #20
    superkarma: 0 05.04.2013, 14:47:52
  13. avatar
    [18] Jindriska8 [*]

    Vypadají dobřeSml67

    superkarma: 0 05.04.2013, 13:09:44
  14. avatar
    [17] *Lefff* [*]

    To zní dobře, vyzkouším! Sml67

    superkarma: 0 05.04.2013, 12:14:10
  15. avatar
    [16] marde [*]

    To určitě vyzkoušímSml22

    superkarma: 0 05.04.2013, 11:47:31
  16. [15] jureckova [*]

    to zkusím Sml67

    superkarma: 0 05.04.2013, 11:35:21
  17. [14] majka193 [*]

    také vyzkouším

    superkarma: 0 05.04.2013, 09:50:05
  18. avatar
    [13] lenig [*]

    Myškomedvídek — #12 na tom odkaze, který jsem níže dávala, jsou někde přesné návody, jak na to....každý se to učíme...jinak já než housky raději udělám bochánky, které nařežu a je to rychlé a chutná. Toto pečivo je nejchutnější hned první den, dokud je křupavé, druhý den, pokud zbyde, raději rozpeču 10 vteřin v mikrovlnce

    1. na komentář reaguje margot — #19
    superkarma: 0 05.04.2013, 09:20:47
  19. avatar
    [12] Myškomedvídek [*]

    také peču chleba,houskám se nedaří asi dělám něco špatněSml80

    1. na komentář reaguje lenig — #13
    superkarma: 0 05.04.2013, 09:05:45
  20. avatar
    [11] margot [*]

    tedy holky, úžasné to máte, asi dneska upeču podle vás Sml59

    superkarma: 0 05.04.2013, 08:37:44
  21. avatar
    [10] lenig [*]

    děvčata nezapomeňte při pečení a jednu důležitou věc:

    vždy hned po vytažení z trouby pečivo přendejte na mřížku, aby nevlhlo...já používám mřížku z bývalého balkonovéhe grilu...ten jsme vyhodili,ale mřížka na nožkách se hodí Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 05.04.2013, 08:29:44
  22. [9] magic11 [*]

    lenig — #2 úžasné,  vyzkouším, díky za odkaz Sml67Sml67

    superkarma: 0 05.04.2013, 08:23:05
  23. avatar
    [8] lenig [*]

    elly — #7 tak to je jasné, my jsme s manželem sami, a tak já peču tmavé i když i on má rád světlé, tak mu je někdy koupím...I chleby dělám vždy do tmava... ale delala jsem i světlejší rohlíky

    superkarma: 0 05.04.2013, 08:22:26
  24. avatar
    [7] elly [*]

    lenig — #2 Já pro sebe mám taky radši celozrnné, ale mám malé děti a ty bohužel ještě celozrnné nemůžou ve větší míře...

    1. na komentář reaguje lenig — #8
    superkarma: 0 05.04.2013, 08:07:08
  25. avatar
    [6] lenig [*]

    Danulka K. — #5 myslím, že recept jsem brala zde:

    http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3510

    superkarma: 0 05.04.2013, 08:02:53
  26. [5] Danulka K. [*]

    lenig — #2 Lenig máš nádherně upečeno, jistě jsou i křupavé.Také peču, ale zkusím dnes tvůj recept.

    1. na komentář reaguje lenig — #6
    superkarma: 0 05.04.2013, 07:58:18
  27. avatar
    [4] lenig [*]

    Věrulinka — #3 děkujiiiiiiiiiii  Sml79

    superkarma: 0 05.04.2013, 07:50:20
  28. avatar
    [3] Věrulinka [*]

    lenig — #2 Sml67 krásnýýýýýýýýýýýýý to máš, také občas peču Sml22

    1. na komentář reaguje lenig — #4
    superkarma: 0 05.04.2013, 07:48:28
  29. avatar
    [2] lenig [*]

    taky si peču doma své pečivo, pokud je čas..., ale dělám je především z žitné mouky, nemám ráda světlé pečivo

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #3
    2. na komentář reaguje Danulka K. — #5
    3. na komentář reaguje elly — #7
    4. na komentář reaguje magic11 — #9
    superkarma: 0 05.04.2013, 06:32:12
  30. [1] lidicka [*]

    U nás i o víkendu vstáváme každý v jinou hodinu. Já například vstávám skoro stejně jako v pracovní den (4.30), manžel vstává v zimě až před obědem (na jaře a v létě jezdí brzo na zahradu), dcera vstává jak kdy...Sml30

    superkarma: 0 05.04.2013, 06:12:07

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme