Těstoviny všech druhů jsou u nás čím dál oblíbenější. V obchodech seženete nejrůznější tvary, barvy a plněné těstoviny samozřejmě taky. Připravit si je ale doma, s jakoukoliv náplní, pro vás bude s našimi recepty úplná hračka!

Těstoviny se dělí na dvě hlavní skupiny. Plněné a neplněné. Dnes se budeme věnovat právě těm plněným a jejich přípravě.

Tortelliny jsou asi nejpopulárnější plněné těstoviny. Mají tvar prstýnku, který ukrývá některou z chutných náplní.
Ravioli jsou plněné čtverečky.
Cappelleti mají tvar klouboučků.
Canelloni jsou duté trubky, které jsou vyplněné námi oblíbenou náplní.

Při přípravě domácích plněných těstovin bude jednou z nejdůležitějších věcí správné nudlové těsto. Co na něj budete potřebovat?

400 g hrubé mouky
1/2 lžičky soli
2 vejce
2 lžíce olivového oleje
2-4 lžíce vody (podle potřeby)

A jak na to?
Mouku si prosijeme na vál, osolíme a do důlku, který jsme udělala uprostřed, vyklepneme vejce. Přilejeme olej a vodu (nejprve dvě lžíce, můžeme přidat později další). Těsto důkladně na vále prohněteme a to tak dlouho, než je těsto hladké, pružné a lesklé. Nesmí se nám lepit na vál. Poté z něj vytvarujeme bochánek, který necháme asi půl hodiny odpočinout. Vyválíme a vykrajujeme tvary, které plníme náplní nebo rovnou vaříme bez plnění.
Vaříme v osolené vodě asi 4-7 minut.

Další varianty nudlového těsta
Do základního těsta můžete také přidat nejrůznější přísady a vytvořit si tak těsto ochucené. S tím potom pracujete stejně jako se základním.

Petrželkové těsto - čerstvou zelenou petrželovou nať rozmixujeme a přidáme k přísadám na základní nudlové těsto.
Rajčatové těsto - do základního těsta přidáme 5 lžic rajčatového protlaku.
Hřibové těsto - asi 50 g sušených hřibů rozemeleme a přidáme do základního těsta.
Špenátové těsto - čerstvý špenát rozmixujeme (případně trochu ocezeného špenátového protlaku) a přidáme do základního těsta.

Z těsta poté vykrajujeme čtverečky, které plníme a různě spojujeme. Okraje nezapomeneme pořádně přitisknout k sobě, aby náplň nevytekla. Kromě klasických tvarů (ravioli, tortellini, cappelleti) můžeme tvarovat nejrůznější měšce, trojúhelníčky, či vykrajovat a k sobě slepovat kolečka. Na vykrajování můžeme použít rádýlko, klasické plechové či umělohmotné vykrajovátka či speciální pomůcky na vykrajování těstovin.

A teď to nejdůležitější - NÁPLNĚ

Sýrová náplň
Suroviny: 200 g smetanového sýra, 100 g nivy, 50 g parmazánu (všechny tyto sýry můžeme vyměnit za jiné oblíbené - hermelín, eidam, ementál, goudu...), svazek čerstvé bazalky, 2 žloutky, sůl a pepř, muškátový oříšek.
Postup: Smícháme rozmačkané či nastrouhané sýry spolu se žloutky a nasekanou bazalkou. Dochutíme solí a kořením a utřeme dohladka. Necháme asi půl hodinky rozležet.

Kuřecí náplň
Suroviny: 250 g kuřecích jater, 1 cibule, kousek másla, sůl a pepř, 50 g parmezánu nebo jiného sýra, trochu zelené petrželové natě.
Postup: Játra opečeme, osolíme a opepříme. Na másle opečeme cibuli nakrájenou velice najemno. Játra nahrubo rozmixujeme a smícháme s opečenou cibulí, nastrouhaným parmezánem a nasekanou petrželovou natí. Necháme v chladnu odležet půl hodiny.
TIP: Můžeme přidat i trochu hub.

Špenátová náplň
Suroviny: 200 g čerstvého špenátu, 200 g mozzarelly, 2 žloutky, 100 g parmezánu, sůl a pepř, muškátový oříšek.
Postup: Špenát povaříme asi 2-3 minuty ve vroucí osolené vodě. Scedíme a necháme okapat. Poté jemně nasekáme. Mozzarellu nasekanou najemno smícháme se žloutky a parmazánem, osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem. Přidáme špenát. Důkladně promícháme.

Masová náplň
Suroviny:
300 g mletého masa, 1 cibule, 2 stroužky česneku, kousek sádla, 1 vejce, trochu zelené petrželové nati, sůl a pepř, parmazán.
Postup: Mleté maso osmažíme na sádle, spolu s cibulkou pokrájenou najemno a česnekem. Poté přimícháme vejce, nasekanou petrželovou nať a parmazán. Můžeme přidat i trochu rajského protlaku či kečupu. Necháme opět půl hodiny rozležet.

Lososová náplň
Suroviny: 300 g uzeného lososa, 100 ml kysané smetany, čerstvý kopr, sůl a pepř.
Postup: Lososa rozmixujeme, přidáme smetanu a umícháme hladký krém. Ten osolíme, opepříme a na závěr přidáme posekané lístky kopru. Na půl hodiny necháme v chladu odpočinou.

A na závěr jeden recept na použití plněných těstovin...

Zapečené tortellini
Suroviny: 400 g tortellini, 200 g smetany, 150 g nivy nebo jiného oblíbeného sýra, sůl a pepř, tuk a strouhanka do formy, 50 g parmazánu na posypání.

Postup: Tortellini si uvaříme v osolené vodě, slijeme a necháme okapat. Předehřejeme si troubu, asi na 200-220 °C. Smetanu rozehřejeme na pánvičce, přidáme nastrouhaný nebo rozdrobený sýr a necháme rozpustit. Ochutíme solí, pepřem, případně muškátovým oříškem. Vsypeme do omáčky uvařené těstoviny.
Zapékací formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Naplníme ji těstovinami s omáčkou a posypeme nastrouhaným parmazánem.
Zapékáme asi 10 minut, dokud nám pokrm nezezlátne.
Na talíři zdobíme čerstvou bazalkou.

Máte nějaký další nápad na náplň?

Reklama