domácí paštika

Pečete si doma paštiku? Jestli ne, tak je nejvyšší čas s tím začít. Je to totiž velice snadné a domácí paštika chutná úplně jinak než ta kupovaná. Nevěříte? Vyzkoušejte ji podle našeho receptu.

Na paštiku z hrubě mletého masa jsem dostala chuť při sledování pořadu Víkend. V jednom díle totiž Dagmar Derré, odbornice na francouzskou kuchyni, připravovala tak dokonalé paštiky, že se mi sbíhaly sliny. A tak jsem se pustila do práce.

Zvolila jsem úplně jednoduchou kombinaci, jednoduché dochucení a příliš jsem si s přípravou „nehrála“. Protože jsme se na paštiku fakt těšili :-) Příště si více pohrajeme s masem, dám ho na pár dní marinovat, přidám trochu smetany, jiné koření, alkohol. Ten se totiž do paštiky také hodí.

Pekla jsem v úžasné formě - terině, kterou jsem za pouhá dvě eura koupila v jednom malém řeznictví v Bretani. Nádherný úlovek. Mám doma dvě :-)

domácí terina

Suroviny

  • 1 kg drůbežích jater
  • 1 kg vepřového sádla
  • 500 g vepřového plecka
  • sůl a pepř
  • čerstvý tymián
  • pokud máte, tak paštikové koření

Postup

Játra, sádlo i vepřové plecko si namelte na masovém mlýnku. Směs ochuťte solí, pepřem a čerstvým tymiánem. Klidně přidejte panáka koňaku, jen paštice prospějete :-) Já jsem dochucovala paštikovým kořením, které jsem si přivezla z Francie.

Zapékací misku můžete vyložit plátky anglické slaniny, ale nemusíte. Masovou směs přesuňte do zapékací misky a pěkně utlačte a uhlaďte. Přikryjte pokličkou. Pokud vaše forma pokličku nemá, můžete povrch zakrýt alobalem. Nebo ničím, jako já :-) Povrch paštiky tak bude vypečenější.

Formu s paštikou dejte do další nádoby - ideálně do pekáče, do kterého jste nalili vodu. Forma s paštikou musí být do poloviny až do dvou třetin ponořená ve vodě. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, asi dvě hodiny. Doba pečení hodně závisí na tom, v jaké výšce paštiku pečete. Jestli spíš ve větším pekáči, kde není maso moc navysoko, bude doba pečení kratší.

Vyndejte z trouby a nechejte úplně vychladnout, ideálně do druhého dne. Chutě se proleží.

Podávejte s výborným pečivem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Další skvělé paštiky na našem magazínu

paštika

srnčí paštika

paštika z kachních jater

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama