Vaření

Dokonalá domácí paštika

domácí paštika

Pečete si doma paštiku? Jestli ne, tak je nejvyšší čas s tím začít. Je to totiž velice snadné a domácí paštika chutná úplně jinak než ta kupovaná. Nevěříte? Vyzkoušejte ji podle našeho receptu.

Na paštiku z hrubě mletého masa jsem dostala chuť při sledování pořadu Víkend. V jednom díle totiž Dagmar Derré, odbornice na francouzskou kuchyni, připravovala tak dokonalé paštiky, že se mi sbíhaly sliny. A tak jsem se pustila do práce.

Zvolila jsem úplně jednoduchou kombinaci, jednoduché dochucení a příliš jsem si s přípravou „nehrála“. Protože jsme se na paštiku fakt těšili :-) Příště si více pohrajeme s masem, dám ho na pár dní marinovat, přidám trochu smetany, jiné koření, alkohol. Ten se totiž do paštiky také hodí.

Pekla jsem v úžasné formě - terině, kterou jsem za pouhá dvě eura koupila v jednom malém řeznictví v Bretani. Nádherný úlovek. Mám doma dvě :-)

domácí terina

Suroviny

  • 1 kg drůbežích jater
  • 1 kg vepřového sádla
  • 500 g vepřového plecka
  • sůl a pepř
  • čerstvý tymián
  • pokud máte, tak paštikové koření

Postup

Játra, sádlo i vepřové plecko si namelte na masovém mlýnku. Směs ochuťte solí, pepřem a čerstvým tymiánem. Klidně přidejte panáka koňaku, jen paštice prospějete :-) Já jsem dochucovala paštikovým kořením, které jsem si přivezla z Francie.

Zapékací misku můžete vyložit plátky anglické slaniny, ale nemusíte. Masovou směs přesuňte do zapékací misky a pěkně utlačte a uhlaďte. Přikryjte pokličkou. Pokud vaše forma pokličku nemá, můžete povrch zakrýt alobalem. Nebo ničím, jako já :-) Povrch paštiky tak bude vypečenější.

Formu s paštikou dejte do další nádoby - ideálně do pekáče, do kterého jste nalili vodu. Forma s paštikou musí být do poloviny až do dvou třetin ponořená ve vodě. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, asi dvě hodiny. Doba pečení hodně závisí na tom, v jaké výšce paštiku pečete. Jestli spíš ve větším pekáči, kde není maso moc navysoko, bude doba pečení kratší.

Vyndejte z trouby a nechejte úplně vychladnout, ideálně do druhého dne. Chutě se proleží.

Podávejte s výborným pečivem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Další skvělé paštiky na našem magazínu

paštika

srnčí paštika

paštika z kachních jater

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

   
03.10.2016 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [6] Matinea [*]

    Není to spíš sekaná s játry? Viz 0,5 kg vepř. masa na 1 kg jater Sml80

    superkarma: 0 04.10.2016, 00:00:50
  2. [5] olinka55555 [*]

    Domácí paštiku také dělám, i když podle jiného receptu. Je to dobrota a i tenhle recept se mi líbí narozdíl od gramatických chyb, nějaká ta částka mi nevadí, ale sliny se sbíhaly a ne sbíhali

    superkarma: 1 03.10.2016, 11:41:52
  3. [4] KARLA KREPELKOVA [*]

    Delam a vsem nam chutna.

    superkarma: 0 03.10.2016, 11:37:56
  4. [3] bobani [*]

    nechtělo by se mi s tím patlat

    superkarma: 0 03.10.2016, 10:30:02
  5. [2] alenabl [*]

    domácí paštiku dělávám už létaSml67

    superkarma: 0 03.10.2016, 10:25:59
  6. [1] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 03.10.2016, 09:02:24

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme