Rodina

Dohlédněme v novém roce také na školní stravovací návyky našich dětí

Často pochybujeme o jídle, které děti jedí – je správné, poskytne dostatek vhodných živit jejich rostoucímu organismu? Děti jedí stejné jídlo jako jejich rodina. To je důvod, proč je důležité jim vysvětlit, co jsou správné stravovací návyky, aby ve škole nebo v obchodě sáhly po ovoci, zelenině nebo 100% džusu nebo kapsičce pyré. O stravovacích návycích českých děti hovoří RNDr. Pavel Suchánek, odborník kampaně „Džusy a pyré – vitamíny ve SMART formě“.

Snídaně v první řadě

„Jedním z nejdůležitějších návyků vytvořených v útlém věku by měla být konzumace výživné snídaně. Je to jídlo, které nám dodá energii k odstartování dne. Proto je důležité, aby byla snídaně vyvážená, plná vitaminů a stopových prvků nezbytných pro fungování našeho těla. Teoreticky o tom všichni víme, ale ve skutečnosti většina z nás stejně jako z našich dětí má tendence ke snídani volit výrobky s velmi nízkou nutriční hodnotou. Je proto důležité jim připomenout ovoce a zeleninu, které v zimním období mohou být zastoupeny i 100% džusem nebo pyré,“ říká RNDr. Pavel Suchánek.

dzus3

Jídlo ve škole

Následně je důležité, aby i ve škole bylo dítě zaopatřeno vyváženým jídlem. Podle dietologů by měly být správné stravovací návyky přeneseny do školy z domova, kde se utvářejí společně s pomocí rodičů. „Jak ukazují průzkumy o správné výživě, mnozí rodiče chtějí mít jistotu, že jejich děti dostanou denně porci masa, ale jen málo z nich pamatuje ve stravě na rybu, luštěniny nebo jídlo se zeleninou či rýží. Rodiče také dávají dětem příliš málo zeleniny a ovoce, během dne. Bohužel luštěniny jako alternativa k masu se ve školách objevují zřídkakdy, a co víc školní jídelny někdy nabízejí velmi chudý výběr zeleniny,“ říká RNDr. Pavel Suchánek.

Jak by měla vypadat pořádná svačina?

Měli bychom si uvědomit, že i svačina by měla být výživná, aby vhodně doplnila stravování během pobytu ve škole. Jedním z největších problémů je, že děti mají tendenci jíst spíše nevhodné potraviny, které mohou ovlivnit jejich trávicí systém a působit zažívací poruchy. Dětské svačinky by měly obsahovat takové potraviny, které obsahují více vlákniny: ořechy, semena, ovoce a zelenina, přičemž jedna z denních dávek ovoce a zeleniny může být nahrazena 200 ml džusu nebo kapsičkou ovocného nebo zeleninového pyré.  

„Svačina je něco, co nesmí v dětské stravě chybět, přičemž nejlepší doba pro svačinu je v určitém časovém odstupu od hlavního jídla – dopolední svačina, odpolední svačina či malá druhá večeře po klasické večeři. Je důležité, aby svačina byla výživově hodnotná, protože jinak může mít špatný vliv na naši pohodu a ještě hůř - může vést k obezitě. Nejlepší je nabídnout dětem svačinu v malých porcích, které jsou pro ně atraktivnější. Kromě toho, když budou děti jíst menší svačinové porce, dostanou hlad a je větší pravděpodobnost, že budou jíst více během hlavního jídla,“ radí expert.

dzus5

Nutriční potřeby dětí

Podle RNDr. Pavla Suchánka potřebují děti ve srovnání s dospělými 5,5x více železa, 4x více vápníku, 3x více esenciálních mastných kyselin, 7x více vitamínu C na jeden kilogram tělesné hmotnosti. Zelenina servírovaná zábavnou formou, ovoce (jablka, hrušky, banány), různé ořechy, semena mohou zvýšit množství potřebných živin v dětské stravě. Pro děti je zcela bezpečné pít 100% džusy, protože podle právních předpisů EU do nich nesmí být přidávány žádné konzervační látky, přidaný cukr, umělá barviva nebo další přísady.

###

 
Kampaň „ Džusy a pyré – vitamíny v praktické formě“ je financována s podporou Evropské unie a Polské republiky a také z prostředků Fondu propagace ovoce a zeleniny a členy KUPS.

Pro více informací o kampani navštivte webové stránky www.dzusyapyre.eu nebo FB stránku Žijte Smart.

Polská Asociace producentů džusů (KUPS) je oborovou organizací sdružující výrobce džusů a jiné subjekty, které přímo spolupracují s ovocnářským odvětvím. Již od roku 1993 zastupuje zájmy oboru ve státních a unijních iniciativách. Spolupracuje s vědeckými instituty, výzkumnými laboratořemi a státními a mezinárodními oborovými organizacemi. Jedná také v zájmu spotřebitelů pomocí zavedeného Dobrovolného systému kontroly džusů a nektarů (DSK), jehož činnost směřuje k zajištění trvale vysoké kvality džusů a obdobných výrobků. KUPS dále v rámci své činnosti podniká celou řadu reklamně-vzdělávacích aktivit, které propagují správné stravovací návyky, včetně konceptu 5 porcí zeleniny a ovoce, z nichž jednou může být sklenice džusu. Více informací o KUPS najdete na webu: www.kups.org.pl.

ejhb

   
27.01.2017 - Děti - autor: Komerční článek

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme