Domácnost

Dobré rady do kuchyně – potraviny

Jídlo, to je odjakživa požitek. A čerstvé obzvláště. Občas se nám však přihodí, že se nám nějaká ta potravina zkazí nebo se nám nepovede správně uvařit.
Jak se tomu vyhnout, aby se nám to nestávalo ?

V první části tohoto seriálu přináším pár účinných tipů pro přípravu a uchovávání brambor, mléčných výrobků, pečiva a vajec.

  • Brambory
    Brambory by se měly uchovávat v chladné, suché a tmavé místnosti. Na světle zelenají a klíčí a tvoří se v nich nezdravý solanin. Zelené části se vždy odkrajují a klíčky z brambor musíte pečlivě odstranit, jelikož obsahují jedovaté látky.
    Brambory vařené ve slupce nebudou při vaření praskat, pokud do vody přidáte trochu soli.
    Aby různě velké brambory změkly ve stejnou dobu, ty větší by se měly před vařením propíchnout špejlí.
    Brambory vám nebudou překypovat, pokud do vody dáte trochu tuku.
  • Mléko a mléčné výrobky
    Máslo zůstane dlouho čerstvé i mimo ledničku (hodí se především na dovolené), když svaříte vodu se solí a vychladlou ji na máslo nalijete. Voda musí máslo zcela zakrýt.
    Ztuhlé máslo se bude lépe roztírat, když ho přiklopíte, předem horkou vodou vypláchnutou, mísou.

    Mléko se nepřipálí, pokud hrnec nejdříve vypláchnete studenou vodou a poté do něj nalijete mléko.

          Sýry budou déle čerstvé, když pod poklop nebo do sáčku, ve kterém sýry         
          uchováváte, dáte kousek cukru. Ten pohltí vlhkost a sýr se brzy nezkazí.
          Sýr nebude při smažení vytékat, pokud ho před smažením vložíte na chvíli do mrazničky.
          Pokud máte starší tvrdý sýr a je vám líto ho vyhodit, ponořte ho na nějakou dobu do     
          čerstvého mléka. Sýr změkne a získá zase na chuti. 

          Šlehačka bude pěkně tuhá, pokud do ni během šlehání přisypete trochu moučkového  
          cukru.

  • Pečivo
    Chléb by se neměl uchovávat v igelitovém sáčku, jelikož tak rychle plesniví. Nejlepší je, uchovávat ho v čisté utěrce.
    Chléb uchováte dlouho čerstvý, když do dřevěného či kovového chlebníku přidáte kousek jablka.
    Nespotřebovaný chléb můžete také nakrájet na kostičky a zmrazit. Výborně se potom hodí na smažení jako vložka do polévek.

    Toastový chléb nevydrží moc dlouho čerstvý. Aby vydržel, je dobré ho uchovávat v lednici, ať již celý nebo načatý.

    Nakoupili jste hodně pečiva a víte, že ho ten den všechno nespotřebujete? Ještě týž den ho zmrazte. Před rozpečením ho potom potřete trochou vody a pak vložte do předehřáté trouby a bude pěkně čerstvé a křupavé.
  • Vejce
    Praskají vám při vaření vejce? Přidejte do vody trochu octa. Také je dobré vědět, že příliš chladná vejce praskají. Proto by se před vařením měla o několik hodin dříve vyndat.
    Co se zbylým žloutkem? Zalijte ho trochou oleje nebo vody a zůstane tak dlouho čerstvý.

Příště: Maso, Polévky a omáčky, Ryby 

   
   
28.04.2004 - Dům a byt - autor: Jitka Vokurková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [58] deti [*]

    Dobrý článek.

    superkarma: 0 29.04.2004, 22:55:48
  2. avatar
    [55] houserop [*]

    sofia: Neboj, zadna nebude
    Mne by to take usporadani lednice zajimalo, davam si zeleninu do supliku, na kterem ze zelenina, ale do druheho si davam salamy a syry a vlastne ani nevim, jestli je to tak spravne. A take jsem mela v lednici krabicku na maslo, ale stejne maslo nechavam v alobalu - ale kdyby se Ti podarilo vystourat, jestli je lepsi davat to maslo do krabicky, tak se treba i necham presvedcit

    superkarma: 0 29.04.2004, 10:42:04
  3. avatar
    [54] Gabi [*]

    houserop: ono ten přístup k výživě kojenců byl také individuální, moje šedesátiletá maminka se strašně pohádala se svojí kamarádkou: "ona je úplně pitomá, tvrdí, že dávala svému synovi v 6 týdnech banán". Ono je to dost individuální: já byla nekojená, ale hlavní stravou do roka byl Sunar, Feminar a mixovaná zelenina. Sestra zase byla do roka byla plně kojená (nic nechtěla jíst) a částečně do tří let. A to byl začátek sedmdesátých let. Ono to záleželo na zdravém rozumu té které maminky, naše známá zase děti nechávala vyřvat, protože je nechtěla "chováním rozmazlit". To už moje máma šílela úplně. (Na těch dětech je to "nechování" vidět i v dospělosti.)

    superkarma: 0 29.04.2004, 10:09:46
  4. avatar
    [51] Drahuška [*]

    Mě táta učil dávat vejce pokojové teploty na lžíci až do vařící vody, a myslím, že nepraskala. To až mě, když jsem se tím už nechtěla otravovat a mrskla jsem je rovnou z lednice do studené vody.

    superkarma: 0 28.04.2004, 21:20:48

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [50] Drahuška [*]

    Jarunka: vařit brambory i s klíčky by mě v životě nenapadlo, brrrr.

    superkarma: 0 28.04.2004, 21:09:29
  2. avatar
    [49] Ťapina [*]

    V osolené vodě vajíčka neprasknou, ale musí se tam té soli dát hodně, aby se vyrovnal osmotický tlak. Nebojte se, že budou přesolená. Když tam bude té soli hodně, tak do sebe slanou vodu nenatáhnou. Naopak, když je jí málo, tak natahujou vodu a pak prasknou.

    superkarma: 0 28.04.2004, 19:34:24
  3. avatar
    [48] Veruška [*]

    větrat chleba? já teda brambory mám v ledničce a nemám s nima problém .
    SOFIA: Sofííí nemohla bys udělat článeček, JAK mít poskládaný věci v ledničce? (co kam patří - co nahoru, co dolů... nějak s tím zápasím)

    superkarma: 0 28.04.2004, 17:08:48
  4. avatar
    [45] Aspiková [*]

    Pavluska: Buď v klidu. Každej máme něco. Ty větráš chleba a kluci jsou zase z rozvrácený rodiny. Nikdo není dokonalý.

    superkarma: 0 28.04.2004, 14:23:52
  5. avatar
    [44] Aspiková [*]

    houserop: Já vím, že to bývalo běžný. I já jsem odkojená rohlíkem a knedlíkama. Ale přece jenom to je víc než čtvrt sstoletí a za tu dobu se hodně změnilo. Teď už se ví, že na rohlík miminko prostě není přizpůsobený. A to větrání chleba je fakt legrace. To já ten chleba dřív sežeru než ho stačím vyvětrat. Takovej chleba s pořádným živočišným máslem ... Hmm... i nevyluftovanej je dobrej.

    superkarma: 0 28.04.2004, 14:18:32
  6. avatar
    [43] houserop [*]

    Aspiková: A vis ze se to prej delalo? Moji kamaradku strasne udivilo, kdyz se ji tchyne ptala, jestli 6-ti tydennimu diteti uz dala rohlik... Kamaradka kojila rok a pro kazde navsteve se ji tchyne ptala, jestli si mala neda alespon brambory nebo polivku...

    superkarma: 0 28.04.2004, 14:10:01
  7. avatar
    [42] houserop [*]

    To mam radost, ze jsem Vas s tim vetranim chleba pobavila. Kamaradka byla ve Skandinavii a na jedne fotce ma strasne zarostleho chlapa s celou vekou ceskeho chleba. A kdyz jsem se ji ptala, co tam dela, tak mi rekla, ze vetra chleba. On kazdy den asi na pul hodiny vyndal chleba z uterek a prochazel se s nim - snad aby se vyrovnala vlhkost, nebo co.
    A od te doby si ten termin pamatuju, ale osobne receno, ja nevetram a nechavam chleba v igelitaku, protoze co nesmim rovnou dam mrazit nebo susit...

    superkarma: 0 28.04.2004, 14:08:38
  8. avatar
    [39] Aspiková [*]

    Pavluska: Šest a tři roky. Jsou to modroocí fešáci. Dvojčata by jsme brali. Znáš to. Co má jeden to chce i druhej. Jinak je řev. Přemýšlela jsem o té tchýni. Musím přiznat, že mne naučila i spoustu užitečnejch věcí. Vlastně už mi ani neradí od té doby co mému dvouměsíčnímu kojenýmu synovi cpala tvarohovou buchtu do pusy. Hrozně se jí dotklo, že mi to vadí. Její děti prý jedli polívky pomalu od měsíce a taky nemají žádné následky. (I když já věřím tomu, že můj menžel - teď už bývalý, je postiženej hodně. ) Tak mi ty holky pěkně vychovej, abych s nima pak neměla moc práce.

    superkarma: 0 28.04.2004, 13:41:02
  9. avatar
    [36] Vivian [*]

    Až budu chtít skoncovat se životem, přežeru se zelenejma bramborama

    superkarma: 0 28.04.2004, 13:32:13
  10. avatar
    [31] Aspiková [*]

    Pavluska: No ... alespoň Ti na chleba nesahají cizí lidi.
    A myslíš, že chodí odvětrávat jako že má pocit, že chleba větrat 2x denně nestačí nebo chodí ??? Nejhorší je, že já budu jednou tchýně taky. Mám dva syny a tak mne čekají snachy dvě. A teď už ke všemu vím, že se má nechat vyvětrat chleba. Jestli to snachy dělat nebudou, tak se mnou budou mít peklo. Má tchýně dávala do mražáku i mlíko ( brrrr ....).

    superkarma: 0 28.04.2004, 13:12:24
  11. avatar
    [30] lightblue [*]

    Tak tenhle seriál se mi moc líbí. Ne žebych byla tak úplně neschopná, to ne, ale s tím máslem, s tou miskou jsem to nevěděla. Vždycky čekám až rozmrzne.

    superkarma: 0 28.04.2004, 13:09:58
  12. avatar
    [29] Brett [*]

    Ja vajicka take napichuji nez je dam varit a neprasknou. S brmborami nemam problemy. Chleba kupujeme opravdu jen tolik, co se zkonzumuje, muj nesnasi ulozeni do pytliku, ale musi byt v uterce, a to potom ten prvni krajicek je vzdy okoraly. Tak ho dostane on. Toastovy chleb ale take dlouho v lednici nevydrzi, zacne plesnivet. Ale diky vsem za rady a tesim se na pokracovani.

    superkarma: 0 28.04.2004, 13:06:45
  13. avatar
    [26] chrpa [*]

    Vejce praskají jak v osolené vodě, tak i v octové. Ocet a sůl se přidávají, aby se hned u praskliny srazilo a nevyteklo.

    superkarma: 0 28.04.2004, 12:37:29
  14. avatar
    [23] Aspiková [*]

    Pavluska: A přes poledne ten chleba vydrží nebo ho chodí vyvětrávat sousedka, když jste v práci ? Já dávám chleba do plastového chlebníku od Tupper... jen tak (bez utěrky a igelitu). Vydrží krásně čerstvý i ty tři dny. Vlastně vydrží měkký i dýl, ale po třech dnech se uvnitř chleba tvoří plíseň, která není okem viditelná.

    superkarma: 0 28.04.2004, 11:42:45
  15. avatar
    [22] šája [*]

    No, fakt je, že do utěrky dávám chleba jen, když se mi povede koupit ho ještě teplý. Měla bych se nad sebou zamyslet

    superkarma: 0 28.04.2004, 10:54:23
  16. avatar
    [17] houserop [*]

    Léňule: A vetrali jste ten chleba? Pry se ma vetrat... Fakt, nedelam si strandu.
    A vajicka, to je mi take zahada, nekdy je varim jen tak a ani nenaprasknou. A obcas, se soli i octem exploduji pri vareni tak, ze jsou skorapky i 5 m daleko...

    superkarma: 0 28.04.2004, 10:20:33
  17. avatar
    [16] Aja [*]

    Jarunka, při mytí brambor ty klíčky oloupu...

    superkarma: 0 28.04.2004, 10:10:14
  18. avatar
    [15] Jarunka [*]

    Aja: pokud jsou ve slupce tak ne. Nebo tobe ano??

    superkarma: 0 28.04.2004, 10:05:59
  19. avatar
    [14] Žábina [*]

    taky vařím vejce ve slané vodě, někdy prasknou, i když je dávám do studené a pak teprve vařit...
    zkusím přidat ten ocet ...

    superkarma: 0 28.04.2004, 09:10:46
  20. avatar
    [11] Gabi [*]

    Vajíčka praskají i v osolené i v octové vodě. Jediné, co opravdu pomáhá je propíchnutí skořápky jehlou
    Brambory nemám uchovávat kde (všude je moc teplo), tak je musíme vždycky koupit a brzy sníst. Jinak si myslím, že brambory klíčí stejně ve tmě jako na světle. Skoro mi přijde, že ve tmě ještě víc.
    Chleba jen v utěrce dost rychle tvrdne a v mikroténovém sáčku mi pečivo neplesniví (pokud ho tam nedám mokré).

    superkarma: 0 28.04.2004, 09:00:01
  21. [10] Hanule [*]

    Mně překvapil chleba - mám v mikroténovém sáčku , v chlebníku, ale nejíme déle než dva dny (kupuji malé půlky). Dnes ho tedy zabalím do útěrky a uvidíme. Housky si vždy mrazím - ráno rozpeču (mikrovlnka - gril) a jsou krásně křupavé.

    superkarma: 0 28.04.2004, 08:53:43
  22. avatar
    [9] Ijka [*]

    Vejce před vařením vždycky maličko propíchnu špendlíkem na tom širším konci.Nikdy nepraskne.

    superkarma: 0 28.04.2004, 08:52:39
  23. avatar
    [8] Aja [*]

    Jarunka, ty fakt vaříš brambory i s klíčkama...? Nepřipadá ti to divný...?

    superkarma: 0 28.04.2004, 08:42:50
  24. avatar
    [7] artepa [*]

    lucrezia: škoda už to vypadalo na docela slušnej travičskej nápad.

    superkarma: 0 28.04.2004, 08:42:18
  25. avatar
    [6] Pajinka [*]

    Solanin se ničí vařením brambor s kmínem.

    superkarma: 0 28.04.2004, 07:43:33
  26. avatar
    [5] lucrezia [*]

    Clovek by musel zjest 10-nasobne mnozstvo (zemiakov) nez obycajne zje aby dostal slabu otravu zo solaninu a pribuznych latok. Na umretie 40 nasobne viac. Solanin sa nici prazenim v oleji nad 170 C. Obsahuju ho aj ceresne, paprika, cervena repa.

    superkarma: 0 28.04.2004, 06:38:18
  27. avatar
    [4] Žížala [*]

    Kolik naklicenejch brambor najednou bych asi musela sezrat abych "zemdlela" ?

    superkarma: 0 28.04.2004, 06:16:10
  28. avatar
    [3] Vivian [*]

    Vejcata vařím ve slané vodě, neprasknou A když už prasknou, tak nevytečou.

    ad "nezdravý" solanin: Solanin a příbuzné látky rozrušují červené krvinky, mají místně dráždivý účinek. Ze zažívacího ústrojí se obtížně vstřebávají, pokud se však vstřebají, tlumí činnost centrálního nervového systému, působí na dýchání a srdce. Otrava se projevuje zemdleností, nejistou chůzí, zvracením a průjmem. Další příznaky se obvykle neobjevují, neboť solanin je obtížně vstřebáván a záhy se odstraní z těla zvracením, vstřebá-li se však přesto, způsobuje zánět ledvin s krvavou močí, omámení, dýchací potíže, stavy úzkosti, křeče, malátnost, ochrnutí, bezvědomí. Smrt nastává zástavou dechu a srdce. Prognóza otravy je příznivá, neboť tělo téměř vždy jed vyzvrací dříve nežli se vstřebá. Léčí se podáváním živočišného uhlí a léků udržujících v činnosti srdce, dýchání a krevní tlak.

    (mám pocit, že "nezdravý" je slabé slovo...)

    (Solanin je obsažen v nezralých lilkovitých plodech - brambory, rajčata, lilek, ale i bramborové klíčky. Zráním plodů se solanin rozpadá. Myslím, že se ničí i vařením, ale nejsem si jistá...)

    superkarma: 0 28.04.2004, 01:28:55
  29. avatar
    [2] Jarunka [*]

    Pokud brambory loupu, tak pochopitelne i klicky a pokud je varim, tak i s klicky. Porad zijeme
    A do vajec staci trochu soli, take nepopraskaji

    superkarma: 0 28.04.2004, 01:03:14
  30. avatar
    [1] trdlo [*]

    Vajicka taky ne nou, kdyz se daji do studene vody a pak teprv varit!

    superkarma: 0 28.04.2004, 00:14:22

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme