Jídlo, to je odjakživa požitek. A čerstvé obzvláště. Občas se nám však přihodí, že se nám nějaká ta potravina zkazí nebo se nám nepovede správně uvařit.
Jak se tomu vyhnout, aby se nám to nestávalo ?

V první části tohoto seriálu přináším pár účinných tipů pro přípravu a uchovávání brambor, mléčných výrobků, pečiva a vajec.

  • Brambory
    Brambory by se měly uchovávat v chladné, suché a tmavé místnosti. Na světle zelenají a klíčí a tvoří se v nich nezdravý solanin. Zelené části se vždy odkrajují a klíčky z brambor musíte pečlivě odstranit, jelikož obsahují jedovaté látky.
    Brambory vařené ve slupce nebudou při vaření praskat, pokud do vody přidáte trochu soli.
    Aby různě velké brambory změkly ve stejnou dobu, ty větší by se měly před vařením propíchnout špejlí.
    Brambory vám nebudou překypovat, pokud do vody dáte trochu tuku.
  • Mléko a mléčné výrobky
    Máslo zůstane dlouho čerstvé i mimo ledničku (hodí se především na dovolené), když svaříte vodu se solí a vychladlou ji na máslo nalijete. Voda musí máslo zcela zakrýt.
    Ztuhlé máslo se bude lépe roztírat, když ho přiklopíte, předem horkou vodou vypláchnutou, mísou.

    Mléko se nepřipálí, pokud hrnec nejdříve vypláchnete studenou vodou a poté do něj nalijete mléko.

          Sýry budou déle čerstvé, když pod poklop nebo do sáčku, ve kterém sýry         
          uchováváte, dáte kousek cukru. Ten pohltí vlhkost a sýr se brzy nezkazí.
          Sýr nebude při smažení vytékat, pokud ho před smažením vložíte na chvíli do mrazničky.
          Pokud máte starší tvrdý sýr a je vám líto ho vyhodit, ponořte ho na nějakou dobu do     
          čerstvého mléka. Sýr změkne a získá zase na chuti. 

          Šlehačka bude pěkně tuhá, pokud do ni během šlehání přisypete trochu moučkového  
          cukru.

  • Pečivo
    Chléb by se neměl uchovávat v igelitovém sáčku, jelikož tak rychle plesniví. Nejlepší je, uchovávat ho v čisté utěrce.
    Chléb uchováte dlouho čerstvý, když do dřevěného či kovového chlebníku přidáte kousek jablka.
    Nespotřebovaný chléb můžete také nakrájet na kostičky a zmrazit. Výborně se potom hodí na smažení jako vložka do polévek.

    Toastový chléb nevydrží moc dlouho čerstvý. Aby vydržel, je dobré ho uchovávat v lednici, ať již celý nebo načatý.

    Nakoupili jste hodně pečiva a víte, že ho ten den všechno nespotřebujete? Ještě týž den ho zmrazte. Před rozpečením ho potom potřete trochou vody a pak vložte do předehřáté trouby a bude pěkně čerstvé a křupavé.
  • Vejce
    Praskají vám při vaření vejce? Přidejte do vody trochu octa. Také je dobré vědět, že příliš chladná vejce praskají. Proto by se před vařením měla o několik hodin dříve vyndat.
    Co se zbylým žloutkem? Zalijte ho trochou oleje nebo vody a zůstane tak dlouho čerstvý.

Příště: Maso, Polévky a omáčky, Ryby 

   
Reklama