Domácnost

Dobré rady do kuchyně – IV. díl

 

Nastala doba sklizně různého ovoce a zeleniny a s tím pro mnohé i práce. Vždyť není nad vlastnoručně vyrobený kompot či marmeládu, nejlépe z vlastní zahrádky. Takový čerstvý džem s kousky ovoce, to je pochoutka. A nebo nakládané okurky v nálevu, dle vlastní chuti, kdo by odolal?

 

Dnes se tedy dočtete, jak si poradit a ulehčit práci při zavařování, zmrazování a také při přípravě různých nápojů.

 

Zavařování

Sklenice musí být dokonale čisté. Před plněním je tedy důkladně umyjte v horké vodě a nechte pouze okapat. Nikdy je neutíráme.

Jestliže používáte sklenice se šroubovacím víčkem, skladujte je dnem vzhůru. Zabráníte tím plesnivění obsahu.

 

Na marmelády a rosoly jsou nejlepší malé sklenice. Ty se rychleji spotřebují, a zavařeniny se proto nemohou tak rychle zkazit.

Jestliže zavařenina chytla plíseň, vyhoďte ji. Je pravděpodobné, že se plíseň rozšířila do celé sklenice.

Ovoce, které chcete zavařovat, nikdy nesklízejte za deště. Trpí tím chuť i trvanlivost plodů.

Na marmeládu nebo džem používejte jen zcela zralé ovoce. V žádném případě však nesmí být nahnilé.

Marmeláda (nebo džem) se plní do sklenic horká. Aby sklenice při plnění nepraskaly, postavte sklenice na vlhkou utěrku. Po naplnění sklenice ihned zavírejte a na 5 minut postavte dnem vzhůru.

Pokud marmeláda na povrchu oschla, nalijte na ni trochu horké vody a vmíchejte ji do marmelády. Tím zase pěkně zvláční. Poté ji však musíte rychle spotřebovat.

Chcete, aby marmeláda měla výraznější chuť? Krátce před dovařením přidejte šťávu z jednoho citronu. Marmeláda si tak uchová i svou barvu.

Při vaření rosolu přidejte druhou polovinu želírovacího cukru až ke konci varu. Rosol bude rychleji tuhnout.

 

Pokud do kompotu při zavařování přilijete trochu vína, bude mít jemnější chuť.

Pokud zavařujete hrušky a zdá se vám, že mají nevýraznou a mdlou chuť, přidejte k nim kousek celé skořice a citronovou šťávu. Budou aromatičtější. Totéž se osvědčuje i u kompotu určeného k rychlé spotřebě.

 

Pokud nakládáte okurky, tak ty musí být zcela čerstvé, hladké a nesmí být na nich otlačená místa, skvrny či trhliny. Pro lahodnější a křupavější chuť je před naložením propíchněte po celé jejich délce pletací jehlicí nebo špejlí. Nálev do nich lépe pronikne.

 

Zmrazování

Pro zmrazování jsou nejvhodnější plastikové nádoby a sáčky. Pro snadnější orientaci obsah popište a označte datem.

Zásadou je, že rozmrazené potraviny se nikdy znovu nezmrazují. Hrozí nebezpečí otravy potravinami!

Teplé potraviny se nezmrazují. Vzniká tím příliš mnoho vlhkosti a námrazy. Pokrm nechte zcela vychladnout a poté ho zamrazte.

Pokud chcete zmrazit drůbež, nechte ji alespoň 12 hodin ležet v chladu.

Zmrazenou drůbež rozmrazujte pomalu, nejlépe přikrytou v lednici. Čím pomaleji ji budete rozmrazovat, tím lepší bude její kvalita.

Aby si zelenina uchovala barvu a chuť, měli byste ji před zmrazením krátce (3–5 minut) spařit (blanšírovat) ve vařící vodě.

Čerstvé ovoce všeho druhu vydrží zmrazené 8–10 měsíců. Aby se plody při zmrazení nespojily, nechte je nejprve namrznout rozložené. Poté je můžete plnit do jednotlivých sáčků nebo nádobek.

Borůvky a maliny před zmrazením osušte, jinak by byly po rozmrazení rozměklé.

Při rozmrazování přelijte ovoce horkou ovocnou vodou. Tak si ovoce uchová svou barvu.

Výborným izolačním materiálem jsou noviny. Když zmrazené potraviny zabalíte do chladného a vlhkého papíru, vydrží déle ve zmrazeném stavu.

Čerstvé bylinky před zmrazením nejprve omyjte, odstraňte silnější stonky, dobře osušte a dejte zamrazit.

 

Nápoje

Káva: pro výraznější aroma přimíchejte do čerstvě namleté kávy špetku soli.

Nedělá vám silná káva dobře a nedokážete se bez ní obejít? Zřeďte ji vařenou čokoládou.

Černý čaj by se neměl louhovat moc dlouho. Po 2–3 minutách louhování, působí povzbudivě, po 5 minutách uklidňuje. Déle by se louhovat neměl.

Plechovky na kávu jsou časem cítit po oleji, což může ovlivnit chuť i vůni kávy. Proto by se měly čas od času vymývat.

Chcete ohromit hosty průzračnými kostkami ledu? Pak musíte vodu před zmrazením převařit.

Dekorativní kostky ledu si vytvoříte snadno. Do nádobky na led vložte plody, hodí se borůvky, rybíz, lesní jahody, maliny, zalijte vodou a dejte zmrazit.

Aby vám nevyprchaly bublinky ze sektu, zasuňte dovnitř stříbrnou či postříbřenou lžíci.

Zbytek vína není třeba vylévat. Nalijte ho do nádobky na led a dejte zmrazit. Tak budete mít v zásobě několik kostek vína k dochucení různých omáček. Tímto způsobem můžete zmrazit i citronovou šťávu. Ta se vždycky hodí, například do čaje, který tímto trikem také rychleji vychladne.

 

A co říct závěrem?

Krásné léto strávené zavařováním a konzumací plodů z vlastní či cizí zahrádky přeji všem...

 

 

 

 

 

 

 

   
28.07.2004 - Dům a byt - autor: Jitka Vokurková

Komentáře:

  1. avatar
    [15] Petronilka [*]

    gerda: Super už jsem si to hezky opsala a rozhodně vyzkouším. Nemáš stejně dobrý a ozkoušený recept na zavařování meruněk?

    superkarma: 0 28.07.2004, 16:19:36
  2. [10] xenie [*]

    kalupinka: a proč musí být část ovoce nedozrálá ?

    superkarma: 0 28.07.2004, 11:51:22
  3. avatar
    [7] Žábina [*]

    inas: taky dobrý...vyzkouším hned...teď v létě mám v mrazáku místo, tak se mi to tam v pohodě vejde..

    superkarma: 0 28.07.2004, 10:29:56
  4. avatar
    [2] Chilli [*]

    Jo - jdu si nadělat kostky ledu :-)

    superkarma: 0 28.07.2004, 08:50:15
  5. avatar
    [1] Žábina [*]

    to s tím zmrazeným ovocem na kostky ledu zní dobře ...

    superkarma: 0 28.07.2004, 08:21:16

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme