V dnešním díle rad do kuchyně si můžete přečíst, jak si poradit s další řadou potravin. Jak např. na přesolenou polévku či omáčku, jak si poradit s připáleným masem, jak na křupavou kůrčičku u masa nebo jak si poradit s rybím pachem, aj.

MASO
Aby vám maso při pečení neztvrdlo, mělo by se podlévat pouze horkou vodou nebo vývarem.
Aby maso mělo pěknou kůrku, přelijte ho několikrát pivem nebo krátce před dopečením potřete medem a nechte ještě 10 minut péct při vysoké teplotě.
Maso nikdy neuchovávejte v plastikových sáčcích nebo fóliích. Vždy je hned vybalte, potřete olejem a dejte do ledničky. Takto vydrží asi 3 dny.
Před grilováním potřete špejle olejem. Kousky masa pak půjdou lépe sejmout.

Vnitřnosti, jako jsou játra nebo ledvinky, budou zvlášť jemné, když je před přípravou ponoříte na dvě hodiny do mléka.

Aby byla grilovaná drůbež šťavnatá, pokapejte maso před grilováním citronovou šťávou.
Když pečete nebo grilujete kuře, potírejte je čas od času pivem. Bude pěkně hnědé a křupavé.
Kůžička pečené drůbeže bude krásně křupavá, když ji 15 minut před dopečením postříkáte ledovou vodou.

POLÉVKY
Přebytečný tuk na polévce můžete odsát kuchyňským ubrouskem.
Jestliže hovězí polévka nemá tu správnou barvu a chuť, dejte do ní vařit ještě trochu mletého masa.
Polévkové kostky dávejte do polévek a omáček až nakonec. Kdybyste je vařili od začátku, jejich chuť by se zcela vytratila.

OMÁČKY
Připálenou omáčku nemíchejte, tím byste celé jídlo jen pokazili. Nepřipálenou část přendejte do jiné nádoby a přidejte kousek suchého chleba nebo syrový brambor. To neutralizuje připálenou chuť.
Jestliže jste omáčku přesolili, můžete ji zředit vínem, mlékem, smetanou nebo vodou.
Zbytky šťávy z pečeně přelijte do nádobky na led a dejte do mrazáku. Po zmrazení zabalte jednotlivé kostky do alobalu a uchovejte v mrazáku. Získáte tak výborný základ pro šťávy k pečením.

RYBY
Čerstvou rybu poznáte podle toho, že v hrnci s vodou klesne ke dnu. Pokud zůstane na povrchu, už byste ji neměli jíst.
Očistit, okyselit, osolit. Toto pořadí byste měli dodržet vždy, ať už rybu pečete, vaříte nebo dusíte. Rybu očistěte vždy pod tekoucí studenou vodou. Okyselte ji citronovou šťávou nebo octem (to váže rybí pach) a teprve pak ji osolte.
Mraženou rybu nechte roztát namočenou v mléce. V něm zmizí pach mraženého a ryba bude mít jemnější chuť.
Když nádobí po rybách silně zavání, opláchněte je ve studené vodě a pak otřete plátkem citronu nebo kávovou sedlinou. Tímto způsobem odstraníte i pach z rukou.

Příště: Bylinky a koření, zelenina, ovoce, nápoje, zavařování

Reklama