Reklama

V minulých dílech jste si mohli přečíst rady a tipy pro běžné potraviny a potraviny již zpracované – uvařené.

V dnešním díle se dočtete, jak vyzrát na ovoce, zeleninu a také na bylinky.

I tady jsou totiž dobré rady potřeba.

 

Ovoce

Čerstvé ovoce se nebude tolik kazit, když mezi ně pohodíte několik stroužků česneku.

Čerstvě nakrájené ovoce, jako jsou jablka, hrušky nebo banány, nezhnědne, pokud je zakapete citronovou šťávou.

Pomeranč se bude snáze loupat, když ho nejprve krátce ponoříte do teplé vody.

Nezralé broskve či meruňky dozrají rychleji v krabici přikryté novinami a postavené na temném místě.

Nezralé avokádo brzy dozraje, když plody vložíte do mísy a zakryjete moukou.

Třešně vydrží déle, pokud se rozloží na plech, který je vyložený pergamenovým papírem.

Banány by se neměly skladovat v lednici, jelikož tam hnědnou.

Jahody by se měly jíst ještě před hlavním jídlem nebo nejlépe hned ráno před snídaní. Tak se nejvíce uplatní obsažené vitaminy, železo a fosfor. A také by se měly jíst večer. Po nich se totiž dobře spí.

Jahody by se měly nejdříve omýt a potom teprve odstopkovat. Při opačném postupu se do nich dostane příliš mnoho vody.

Pokud okrajujete jablko, slupky vyhazovat nemusíte. Dá se z nich totiž uvařit chutný a nervy uklidňující čaj.

 

Zelenina

Abyste si při loupání, čištění a škrábání zeleniny neodřeli a neumazali prsty, zpracovávejte ji jen mokrýma rukama.

Aby chřest dostal jemnou chuť, přidejte do vody, ve které ho vaříte, kromě soli také trochu cukru a také kousek másla.

Chřest vydrží několik dní čerstvý, když ho zabalíte do vlhké utěrky a uložíte do ledničky.

Nepříjemného pachu, který se line při vaření brokolice, se zbavíte, když současně s brokolicí uvaříte i kousek chleba.

Žampiony ihned po umytí a nakrájení přelijte citronovou šťávou, zůstanou tak pěkně bílé.

Sušené houby, pokud rozemelete na prášek, poslouží jako vynikající koření.

Čerstvou zeleninu vařte v co nejmenším množství vody. Tato tekutina obsahuje cenné minerální látky, proto ji nevylévejte. Můžete ji totiž použít jako základ do polévek a omáček.

Rajčata snadno oloupete, pokud je přelijete vařící vodou a poté ochladíte studenou.

Ředkvičky zůstanou déle čerstvé, když je vložíte do studené vody natí dolů.

Zelenina a saláty zůstanou déle svěží, pokud je zabalíte do vlhkého hedvábného papíru.

Zvadlý hlávkový salát bude opět svěží, když ho omyjete v cukrové vodě, nebo na deset minut ponoříte do vody citronové.

Při krájení cibule nebudete slzet, pokud ji budete krájet na vlhkém prkénku.

 

Bylinky – koření

Čerstvé zelené bylinky by se měly sekat na vlhkém prkénku, jelikož aromatické látky v nich obsažené, se rychleji vstřebávají do dřeva.

Bylinky se suší zavěšené na čerstvém vzduchu, nikdy ne na přímém slunci. Ideální pro sušení jsou letní měsíce.

Petrželka by se neměla nikdy vařit, jelikož by se zničila její vůně. Vždy se sype na hotové pokrmy až nakonec. Omývat by se měla jen v teplé vodě.

Petrželka, pažitka a kopr zůstanou dlouho svěží, pokud je omyjete, nasekáte, osolíte a uložíte v chladu ve sklenici s těsným uzávěrem.

Jelikož koření, jako je hřebíček, pepř, bobkový list, atd. se z hotových pokrmů těžko vybírá, zkuste je vařit ve vajíčku na čaj. Práce s tímto kořením je potom snazší.

 

Příště: Zavařování, zmrazování, nápoje