Bulvár

Dobré jitro od plotny!

Dnes se zabýváme krásným a nám jistě milým tématem, přímo souvisejícím s jednou z životních potřeb. Jsme u jídla a hlavně jeho příprav. Zaměřili jsme se na naše začátky coby domácích kuchařských profíků.

Ano, žádný učený z nebe nespadl (blbce odtamtud shazují), a proto ani ta nejlepší kuchařka ze začátku zdaleka neprospívá.

Když si například vzpomenu na své první houskové knedlíky, ty domácí, byly o něco málo tvrdší než křemen.

Ty bramborové jsem pro změnu v hrnci po uplynulé době prostě nenašla. I rozpustily se. Mršky.

Dnes je již zvládnu, ovšem přiznám se, že ani po letech strávených za plotnou mám problém s rýží.

Tuto luštěninu jsem dodnes nevychytala, a proto ji vařím velice nerada pro návtěvy, neb moji blízcí si na její konzistenci, buďto křupavou, nebo matlavou, již zvykli. I pro mě je to dodnes loterie a překvapení. A je jedno, jestli nespustím oči ze stopek.

Nemá mě ráda. Tím to je.

Už teď je v poště mnoho vašich postřehů a příběhů, tak na ně.

Přeji všem krásný a úspěšný, promrzlý den.

O svých kuchařských začátcích piště na redakce@zena-in.cz

   
14.01.2010 - Blog redakce - autor: Michaela Kudláčková

Komentáře:

  1. [19] pani [*]

    Já mám jednu značku, ta je dobrá.Sml59Sml58Sml16

    superkarma: 0 14.01.2010, 20:09:10
  2. avatar
    [18] Zázvorka [*]

    Michaela Kudláčková — #17 Jó škodíci, to jsou mrškySml58

    superkarma: 0 14.01.2010, 15:28:52
  3. avatar
    [17] Michaela Kudláčková [*]

    Zázvorka — #15 ...no to je zajímavé, to dělám taky. Nějaký škodík mi ale pokaždé podstrčí nějaké zrnko, co je v pohodě, abych pak zjistila, když už nelze cokoli měnit, že zbylá zrnka jsou zcela jiné konzistence.Sml57

    1. na komentář reaguje Zázvorka — #18
    superkarma: 0 14.01.2010, 15:17:16
  4. avatar
    [16] malvina [*]

    Sml16usměvné, vtipné a pohotové. K  řýži  pár  slov.  S  rýži se  musíme seznámit. Na začátku mého vaření, jsem  položku rýže musela vždy  vynechat. Vždy  to  byla   rozvařená kejda, nabo  tvrdé broky. Pak jsme si koupila  knihu , a v ní recpty,  rýže   100 krát jinak. Dnes  už ji umím  uvařit. ALe  co je  důležité pro začátky , je lepší kupovat  tu méně  kvalitní, pak když  to umíme  uvařit, můžeme  si koupit i  tu "Basmatti", to je nejkvalitnější  rýže  na svetě, chutná  ale hodně  drahá

    superkarma: 0 14.01.2010, 13:12:37
  5. avatar
    [15] Zázvorka [*]

    Míšo, moc si mě s rýží pobavila neb já též nemůžu vařit dle návodu! Ale když už se mi zdá, že nafoukla varný sáček, tak ho nekompromisně nahoře rozříznu a ochutnám. Většinou ještě chvíli vařim, pak po zrníčkách ochutnávám, zda už má požadovanou tvrdost/měkkost. Stejně se chovám i s těstovinama - pryč s návodem a chutnat a chutnat. Držím palce - po dalším pokusu se ozvi!

    1. na komentář reaguje Michaela Kudláčková — #17
    superkarma: 0 14.01.2010, 12:48:51
  6. [14] Bébina [*]

    Ja delam ryzi naprosto luxusni. Ryzi nevarim, ale dusim v troube. Proplachnutou ryzi osmahnu na trosce oleje, pak podleju, osolim, podusim do polomekka. Prendam do zapekaci misky, pridam cibuli rozkrojenou na pulku a v ni zapichnuty hrebicek a dopecu v troube. Je to sice delsi, nez uvarit ve varnem sacku, ale take vyrazne chutnejsi.

    superkarma: 0 14.01.2010, 10:18:27
  7. avatar
    [13] Dimsy [*]

    Dobré jitro od počítače v práci.Sml22

    superkarma: 0 14.01.2010, 09:18:29
  8. avatar
    [12] Eliza [*]

    Tak to je jasné, pokud vaříš(te) rýži jako luštěninu, pak je jasné že je to loterie Sml32.

    Rýži obvykle dusím. Na hrnek (šálek) rýže přidám dva hrnky vody, osolit,  zakreju poklicí a rýže je vařená když všechna voda zmizí. Sml80 používám par-boiled rýži, protože má víc minerálů a je méně náchylná k rozvaření.

    superkarma: 0 14.01.2010, 08:57:25
  9. avatar
    [11] Věrulinka [*]

    Dobré ráno všem přeji Sml53

    Rýži vařím od oka, časově vůbec nesleduji Sml23, vidím že nabyla na objemu, odstavím z plotny,dám utěrku a přiklopím pokličkou a nechám asi 10 minut, je super uvařená.Dám kousek másla při vaření.

    Těstoviny taky tak vařím Sml67

    Moje babička, jí balila do ručníku, včetně hrnce samozřejmě a dala jí do peřin Sml67

    superkarma: 0 14.01.2010, 08:30:21
  10. avatar
    [10] Michaela Kudláčková [*]

    Radek Kříž — #9 ..dobře - beru - leč již mnoho zkušených osob všech pohlaví si na tímto vylámalo zuby. Jsi odvážný a za to Tě mám rádaSml30

    ŽENA - ŽENA - ŽENA - ŽENA  - heheSml57 (Voldemord)

    superkarma: 0 14.01.2010, 08:22:10
  11. avatar
    [9] Radek Kříž [*]

    Michaela Kudláčková — #6 Mám recept po kterým budeš mít rýži dobrou.

    Má to dva předpoklady..

    Budeš kupovat jen ten druh rýže který ti ukážu.

    A budeš do puntíku dodržovat postup...

    Žádné - "pět minut sem, pět minut tam..."

    nebo

    "Ono se to nepo..re, když to tam ještě chvilku nechám ..."

    a tak :)

    Ale obávám se, že v tomto jseš klasická žen...(nesmím to říkat) prostě ten jehož jméno žádný kuchař nesmí vyslovit, no ten - Babica...

    1. na komentář reaguje Michaela Kudláčková — #10
    superkarma: 0 14.01.2010, 08:10:08
  12. avatar
    [8] DanaD [*]

    Michaela Kudláčková — #6 no ja varim ryzi jak nudle - vely hrnec osolene vody a kdyz zacne  varit nasypu tam oplachnutou ryzi - tu z oranzove krabicky Uncel Beans a po  18ti minutach vypnu a scedim.. ryze je vzdycky akorat a nikdy se nelepi

    superkarma: 0 14.01.2010, 08:04:39
  13. avatar
    [7] ToraToraTora [*]

    Michaela Kudláčková — #5 Tak ji nevařte podle návodu...dobu vaření v návodu zkraťte na dvě třetiny přesně, pak hrnec sundejte z plotny, neslévejte a zakrýt poklicí. Tak to nechte klidně půl hodiny i déle. Slijte těsně před podáváním. Bude teplá a uvařená naprosto jedinečně

    Ps: Někdy stačí i polovina doby, záleží jak hrnec drží teplo

    superkarma: 0 14.01.2010, 08:02:47
  14. avatar
    [6] Michaela Kudláčková [*]

    vodfon — #4 K ničemu - je to stejnéSml15

    1. na komentář reaguje DanaD — #8
    2. na komentář reaguje Radek Kříž — #9
    superkarma: 0 14.01.2010, 07:57:08
  15. avatar
    [5] Michaela Kudláčková [*]

    ToraToraTora — #3 ..já si to myslela - no co, já jí pokaždé luštím :-)

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #7
    superkarma: 0 14.01.2010, 07:56:50
  16. avatar
    [4] vodfon, kolie [*]

    A co tak rýže ve varných sáčcích?Sml80

    1. na komentář reaguje Michaela Kudláčková — #6
    superkarma: 0 14.01.2010, 07:55:19
  17. avatar
    [3] ToraToraTora [*]

    enka1 — #2 obilovina

    1. na komentář reaguje Michaela Kudláčková — #5
    superkarma: 0 14.01.2010, 07:55:14
  18. avatar
    [2] enka1 [*]

    Všem dobrý den.

    Fakt je rýže luštěnina?

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #3
    superkarma: 0 14.01.2010, 07:51:31
  19. avatar
    [1] marry.lu [*]

    Dobré ranko Sml16

    superkarma: 0 14.01.2010, 07:46:44

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme