Reklama

a tak si naše čtenářka s nickem Deta moc nezapeče. Její pilná dcerka ji totiž pěkně předběhla a už má patnáct druhů. To teda koukám. A vy?

Pěkný den,

na pečení vánočního cukroví se každý rok těším, hledám nové recepty, kterými bych oživila naše oblíbené druhy. Bohužel letos si pečení moc neužívám, do pečení se totiž „zbláznila“ třináctiletá dcera a peče a peče. Má napečeno už patnáct druhů + dvoje různé perníčky. Já mám dovoleno hlídat cukroví v troubě a vytahovat plechy, pokud jsem teda doma a ne v práci. V plánu má ještě nějaké nepečené, asi tři druhy. A to nemluvím a jakémsi koláči, který upekla asi před 14-ti dny a poctivě ho prolévá rumem. Na Štědrý den nám ho dovolí ochutnat.

Cukroví dáváme mamce, babičce, dvěma dědům a trošku tetě, jen tak na ochutnání, takže přebytků se nebojím. A kdyby přece jen něco zbylo, zamrazím ho, ono se časem z mrazáku nějak záhadně ztratí...

b

Každý máme jiné chutě, ale nesmí u nás chybět Bílkový chlebíček.

Ušleháte 4 bílky, přidáte 100g cukru, 100g hladké mouky a nakonec vmícháte 100g celých mandlí. Pečete ve vymazaném a vysypaném srnčím hřbetu. Po vychladnutí necháte vychladnout, vyklopíte a dva dny necháte zatvrdnout. Pak krájíte na tenoučké plátky, vyskládáte je na plech a sušíte v mírné troubě.

Cukroví ještě nemáme hotové, tak posílám fotku starou, z doby, kdy pomáhala dcera s pečením mě, ne já jí :) Bílkový chlebíček z receptu určitě poznáte, jsou to ty plátky s mandlemi.

Příjemné pečení a vánoční chystání přeje Deta

Milá Deto, to je skoro záviděníhodné. Tak ať ji ta pečící vášeň neomrzí

Text nebyl redakčně upraven

Co pro vás znamená vánoční cukroví.

  • Dokážete si bez něj představit Vánoce?
  • Proč ho pečete?
  • Už máte hotovo? Kolik děláte druhů? Máte nějaký recept, který se v rodině dědí a na který jste obzvlášť pyšná?
  • Nebo se na pečení teprve chystáte?
  • Ráda experimentujete a sbíráte nové recepty, nebo se držíte tradice?
  • Jaký druh cukroví u vás nesmí rozhodně chybět?
  • Co děláte s přebytky po vánocích?
  • Pošlete nám fotku svého cukroví? Nebo dokonce recept vašeho nejoblíbenějšího?

Na vaše příspěvky a fotky se moc těším na adrese:

redakce@zena-in.cz

Na co se můžete těšit vy?

Připravila jsem si pro vás moc zajímavou kuchařku s jednoduchými recepty z celého světa, hlavně z Itálie. Takže pokud máte rády středomořskou kuchyni, můžete se o ni utkat v dnešném cukrovíčkovém klání. Bude se losovat, takže šanci na výhru má opět každá.

k