Patří do opravdu dobré a kvalitní kávy vůbec mléko a jiné přísady jako je cukr nebo med?
Do kávy dle mého názoru patří cokoli, co vám z jejího popíjení udělá příjemný zážitek.
Faktem je, že kvalitní káva se pozná především podle lahodného aroma. Takové chutě a vůně, které naleznete v opravdu kvalitní výběrové kávě, je trošku škoda překrývat jinými přísadami. Z hlediska senzoriky je pak nejmenším zásahem do chuti kávy přidání mléka, kde platí, že čím méně tuku, tím méně to ovlivní chuť kávy. Takže pokud chcete opravdu poznat kávu ve všech jejích podobách a porovnávat mezi sebou jednotlivé odrůdy či země původu, zkuste vždy alespoň dva doušky kávy černé.

V posledních dnech jsou trendy „mléka“ přírodní – kokosové, sójové nebo třeba mandlové. Poradíte našim čtenářkám, jaké mléko je pro jejich oblíbený kávový nápoj nejlepší?
Z hlediska zachování co nejpřirozenější chuti kávy s takovým mlékem bych volila mléko mandlové – lehce kávu osladí a zabarví do hutnější podoby, ale není tak aromatické, jako ostatní zmiňovaná.
Ideální variantou, pokud se chcete vyhnout laktóze, je mléko bez laktózy, které nejenže neovlivní tolik chuť nápoje, ale také jde, na rozdíl od mnoha rostlinných mlék, krásně sametově našlehat.

Na kolik ovlivní přírodní „mléko“ chuť kávy?
Jak jsme již zmiňovali na začátku, mléko pouze stáhne nejvýraznější aromatické tóny kávy – z hořké se stává pro mnoho lidí snesitelná s velkou sametovostí a dojmem kávy se smetanou. V případě některých ovocných až hodně nakyslých káv může mléko zafungovat v tom směru, že vám káva s ním najednou bude připadat jen jako zajímavý nápoj s osvěžujícím ovocným aroma.

Pokud si chci udělat oblíbené latté, jaké mléko bych měla použít a proč?
Pro přípravu Latté Macchiata doporučuji použít mléko s 3,5% obsahu tuku ať již ve standardní variantě nebo ve variantě bez laktózy. Použijte výraznější kávu, aby se její aroma ve velkém množství mléka zcela nerozplynulo.

Mám-li ráda zdravý životní styl a tučnému mléku se vyhýbám jako čert kříži, po jakém mléku bych měla sáhnout?
Nejsem výživový poradce, takže k této otázce asi správnou odpověď nemám, ale tuky jsou zdravější než cukr, tak si spíše dopřejte jednu kávu s dobrým mlékem a raději se vyhněte cukru.

Hodí se přírodní „mléko“ i do studených kávových nápojů?
Zcela určitě, zrovna naše produkty umí našlehat krásně krémovou pěnu i za studena, po doplnění do šálku s ledem a kávou pak získáte skvělou kávovou letní pochoutku. V jedné z našich letních receptur pak využíváme mléko mandlové dle tradiční receptury Caffé alla Salentina. Toto mléko s kávou tvoří dokonale hedvábnou symfonii, kdy proti sobě hrají nasládlost mléka a hořkost výrazné kávy. Přesto v ústech tvoří dokonalou harmonii.

A lze v oblasti kávy sledovat nějaké trendy, které stojí za zmínku?
S blížícím se létem určitě vyhledávejte receptury na různé typy ledových káv – Frappé, ledová cappuccina, Affogato – kávu s kopečkem zmrzliny. Populární jsou míchané kávové drinky, z nichž nejznámější je Espresso Tonic, ale je také kávová Caipirinha nebo kávové Martini. Káva je skvělým společníkem k mnoha jiným ingrediencím a zpestří vám celé léto.

Také si přečtěte:

Uložit

Uložit

Reklama