Bulvár

Do Francie jeďte i za gastronomickými zážitky

Francie je zemí, do které si můžete zajet za dokonalými gastronomickými zážitky. Jídla z kvalitních surovin, v dokonale sladěných kombinacích, pestrost a skvělá chuť. A kdo se vypraví do samého centra Francie, do Paříže, může si vybrat z velkého množství perfektních restaurací, které nabízejí jídla ze všech francouzských provincií.

paris

Paříž je poměrně drahé město, a platí to i pro návštěvy restaurací. Když ale chvíli vybíráte, najdete většinou menší  restaurace nebo bistra, kde dvou až tříchodové menu pro jednu osobu stojí okolo 15 euro. V ceně je většinou karafa obyčejné vody, kterou oceníte, protože nepoměrně více peněz než za jídlo dáte za pití.

Ve větší a „lepší“ restauraci dáte za menu pro jednu osobu okolo 30 eur, ale určitě se vyplatí si na jeden takový oběd nebo večeři zajít.

Jestliže se chystáte do restaurace na oběd, určitě si pohlídejte hodinky. Oběd ve většině restaurací dostanete od 12 do 14 hodin. Potom už musíte počkat na večeři. Ta se podává po sedmé hodině večerní, mnohde až po osmé.

Vybírat si můžete buďto jednotlivá jídla, nebo si vybrat celé menu, které se skládá většinou ze tří chodů – předkrmu, hlavního jídla a dezertu. Tyto nabídky bývají zvýhodněné a menu bývá většinou pěkně sladěné dohromady. Doporučuji nechat si ke zvolenému pokrmu doporučit i vhodné víno.

Kdo nejen rád jí, ale také vaří, bude nadšený z místních trhů. Každý den v jiné ulici, na jiném náměstí. Výběr takový, o jakém se nám v naší zemi může jen zdát. Ovoce, zelenina, koření, maso, sýry, ryby a jiné mořské potvory. Všeho spousta, všechno čerstvé a kvalitní.

Kromě výborných restaurací najdete v Paříži také velké množství luxusních cukráren. Pamlsky jsou zde povýšeny na ty největší skvosty a za ty nejprestižnější zaplatíte hotové jmění.

Výbornou francouzskou pochoutkou jsou madlenky – čajové pečivo, které si zamilujete.

Potřebujete:

madlenky

  • 2 vejce
  • 100 g cukru krystal
  • špetka soli
  • strouhaný citronová kůra
  • 100 g hladké mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 100 g másla
  • 1 lžíce pomerančové vody

Vejce s cukrem a špetkou soli ušleháme elektrickým šlehačem do hladké světle žluté pěny.
Přidáme citronovou kůru a hladkou mouku, kterou jsme předtím v míse smíchali s práškem do pečiva.
Mezitím co mícháme těsto, rozpustíme na sporáku máslo, které do těsta také přidáme.
Nakonec dochutíme vodou z pomerančových květů, která těstu dodá úžasnou vůni. Vymícháme celkem hutné těsto, které dáme odpočinout na dvě hodiny do lednice.
Připravíme si formu na madlenky. Kdo ji nemá a kvůli experimentům si ji nechce kupovat, může těsto upéct ve formičkách na pracny. Formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Do každého důlku dáme trochu těsta (vyšlo mi to asi půl velké lžíce), aby důlek nebyl úplně plný.

Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Teď stopneme asi 5 minut. Na konci této doby by nám uprostřed každé madlenky měl vyskočit hrb. Každá správná madlenka by prý takový měla mít. Tak se neděste. V tuto chvíli ztlumíme teplotu na 150 °C a dopečeme dalších 5 minut.

Dobrou chuť!

maxTereza Maxová o módě

Podívejte se, proč má Tereza Maxová ráda Paříž, co ji baví na Londýně, New Yorku a Milánu.

   
04.10.2013 - Blog redakce - autor: elly

Komentáře:

  1. [6] Sluníčko sedmitečné [*]

    Přesně tak, poznávací zájezdy Provance jsou velmi romantické a večeře ve dvou se vám bude líbit.

    superkarma: 0 06.01.2016, 13:34:10
  2. [5] murat [*]

    gerda — #4 co to je pomienne?

    superkarma: 0 04.10.2013, 13:13:33
  3. avatar
    [4] gerda [*]

    Francouzská kuchyně je pro mě symbolem nejvyššího kuchařského umění - Pomienne atd...Sml59

    1. na komentář reaguje secret — #5
    superkarma: 0 04.10.2013, 12:25:37
  4. avatar
    [3] ToraToraTora [*]

    Hanula — #2 Víno určitě a také kohout na víně a sýry. jo jo, tam bych projedla klidně dva roky prázdnin

    superkarma: 0 04.10.2013, 11:48:41
  5. avatar
    [2] Hanula [*]

    ToraToraTora — #1 i já - ale Francie je pro mě Provence - olivový olej, česnek, červené víno, levandule....

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #3
    superkarma: 1 04.10.2013, 11:07:54
  6. avatar
    [1] ToraToraTora [*]

    Jak se znám, nejela bych do Francie za ničím jiným než právě za gastronomickými specialitkami. Já se projím každou zemí Sml54

    1. na komentář reaguje Hanula — #2
    superkarma: 1 04.10.2013, 10:48:00

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme