Novinky

Dnes se zavařování nevyplatí

to si myslí čtenářka s nickem Datura. Většina z vás s ní asi nebude souhlasit, ale i tak děkuji za její názor na dnešní „zavařovací téma“.

Hezký den všem.

Zavařování bylo kdysi hodně oblíbené a vlastně i nutné. V obchodě nic, takže kdo měl možnost, tak ji využil. Vzpomínám si na frontu, když v obchodě dostali zavařovací víčka a zavařovací hlavy.

Zavařovala jsem kdeco, většinou to pocházelo z naší zahrady. Okurky, papriky naplněné krouhaným zelím, čalamády z paprik, rajčat a cibule, z ovoce to byly třešně, meruňky, švestky, hrušky, nastrouhaná jablka na štrůdl a potom zvláštní, pikantní zeleninová pomazánka na topinky.

Plody lesa mi nosila a zavařovala mamka. Borůvky, brusinky a houby. Ale houby jsem měla raději sušené, zavařených jsem se trochu bála.

Dnes, když jsou obchody plné kompotů a čerstvého ovoce celý rok, se zavařování nevyplatí. Když si spočítáte náklady plus práci, tak je lepší čas využít jinak. Když si vzpomenu na svoje přeplněné regály ve špajzu, které sice vypadaly pěkně, ale málokdy se úplně vyprázdnily, jsem ráda, že dnes si koupím pár sklenic nebo plechovek a úplně to stačí.

Jediné, co vyrábím dodnes, je marmeláda ze zahradních malin. Na vánoční linecké nebo palačinky neznám nic lepšího. Druhou zavařeninou, kterou pořád ještě dělám, jsou brusinky, samozřejmě vlastnoručně natrhané a ke svíčkové nebo jen tak s trochou rumu, dokonalé.

Ale kdo ví, možná, že časem odbourám i to.

Zdraví Datura

Milá Daturo, díky za názor, i když s vámi hodně čtenářek nebude asi souhlasit. Jak tak čtu příspěvky, zavařování je stále populární. Mimochodem, kam chodíte na brusinky?

Text nebyl redakčně upraven

Jak jste na tom se zavařováním, konzervováním, či nakládáním vy, milé ženy-in? Stále se této činnosti věnujete, nebo si myslíte (jako Datura), že je to zbytečné? Bez jakých zavařenin se neobejdete? Napište nám na dnešní téma na adresu: redakce@zena-in.cz

 

   
17.07.2012 - Čtenářské příspěvky - autor: Dana Haklová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [57] olinka55555 [*]

    Rikina — #30 Samozřejmě, že má dobrý pocit z toho, že to zužitkovala - aby se to nevyhodilo:-))))

    Připomíná mi to vejce a já.

    Kdysi jsem také zavařovala vše, co jsem vypěstovala - regály ve špajzu se prohýbaly a my jedli dva roky staré okurky, ale už jsme se vesele chystali zavařit další stovku. Hromady zavařených hrušek - vystačily nám ještě pár let potom, co se hrušeň rozhodla, že ovoce z ní už bylo dost a přestala plodit.

    Kompoty moc nejím, ovoce koupíme, když na něj máme chuť a znojemské okurky nemají chybu. Bez domácí marmelády se obejdu-  koneckonců některá kupovaná je docela dobrá.Sml16

    superkarma: 0 18.07.2012, 00:24:37
  2. avatar
    [56] řinka [*]

    S bio bych moc nesouhlasila,v zemině a ve ve vzduchu je svinstva plno.Pravdou ale zůstává,že doma marmeláda je prostě marmeláda.S kupovanou se to opravdu nedá srovnat.

    superkarma: 0 17.07.2012, 22:25:59
  3. avatar
    [55] tajnostii [*]

    Zavařuji pořád stejně,hlavní je aby bylo co zavařovat-hodně nám letos pomrzloSml22

    superkarma: 0 17.07.2012, 20:27:22
  4. [54] jarčinka [*]

    Kdysi jsem zavařovala hodně kvůli dětem, kvůli zdraví - domácí je domácí. Dnes máme na zahradě míň výpěstků - a ty zavařuji ráda, no občas se musím přinutit Sml16 Nedám dopustit na domácí rybízovou marmeládu, či malinovou, třešňovou klevelu (do bílého jogurtu), borůvková marmeláda je boží, ostružiny šup do mrazáku. Domácí lečo dělám z cukíny, rajčat, paprik a cibule - kupované nejíme vůbec, je to hnus! Z cukíny dělám pikantní směs pod maso. A z ovoce kompoty, např. dávám dohromady rybíz s angreštem, který pak v zimě po okapání přimíchám do těsta na perník a upeču - a jaká dobrota, politá čokoládou, to je Sml16 Sice je se zavařováním práce, ale bez práce nejsou koláče Sml22

    superkarma: 0 17.07.2012, 19:43:49
  5. [53] sludka [*]

    Zavařuji stále. Jak kompoty, marmelády a hlavně nakládám okurky, které si sami vypěstujeme na zahrádce.Sml16Sml16

    superkarma: 0 17.07.2012, 19:11:09
  6. avatar
    [52] Vera.Macík [*]

    Jsem moc ráda, že zavařování je stále populární a i mladá děvčata - pokud mají suroviny k dispozici, vyrobí pro své děti kvalitní ovocné a zeleninové pochoutky. Ono dříve to také nebylo laciné, meruňky se sháněly z Moravy, ale určitě byly lepší kompoty, než dnes ze SM a HM.

    superkarma: 0 17.07.2012, 19:06:05
  7. avatar
    [51] daska59 [*]

    V obchodech je sice ovoce po celý rok, ale o jeho kvalitě bych si dovolila diskutovat...

    superkarma: 0 17.07.2012, 18:51:56
  8. avatar
    [50] datura [*]

    saruz — #49 lepší je to určitě, ale já jsem zavařovala jen kvůli dětem, teď koupím meruňkový kompot, jen když chci upéct koláč.Sml16

    superkarma: 0 17.07.2012, 17:59:20
  9. avatar
    [49] saruz [*]

    Zavařuji ráda, vlastní produkce je přece jenom lepší, než to kupované.

    1. na komentář reaguje datura — #50
    superkarma: 0 17.07.2012, 17:50:35
  10. avatar
    [48] datura [*]

    Jala — #47 Jo, zavařovala jsem všechno, kromě masa Sml16

    superkarma: 0 17.07.2012, 17:33:51
  11. [47] Jala [*]

    datura — #25 I když sama stále zavařuji, ovšem jen to, co mám na zahradě, naprosto s tebou souhlasím. Určitě jsi dříve zavařovala hodně, že?

    Také jsem zavařovala kde co, ale třeba okurky zn. Znojmia či Efko mi chutnají víc. A to si vyberu ty nejmenší.

    1. na komentář reaguje datura — #48
    superkarma: 0 17.07.2012, 17:02:58
  12. avatar
    [46] hubajda [*]

    Jana Michalovičová — #44 presne tak ja bych zavareninu nekoupila brrr vim co v tom je

    superkarma: 0 17.07.2012, 16:47:35
  13. avatar
    [45] ekleinovka [*]

    Mám ten samý názor,já už odbourala všechno:)

    superkarma: 0 17.07.2012, 16:17:32
  14. avatar
    [44] Jana Michalovičová [*]

    Není nad domácí

    1. na komentář reaguje hubajda — #46
    superkarma: 0 17.07.2012, 16:06:39
  15. avatar
    [43] kometa [*]

    pajda — #42 jj všimla jsem si

    superkarma: 0 17.07.2012, 14:40:56
  16. avatar
    [42] pajda [*]

    kometa — #40 už jsem četla - dobrý...Sml59Sml59Sml59

    1. na komentář reaguje kometa — #43
    superkarma: 0 17.07.2012, 14:38:20
  17. avatar
    [41] kometa [*]

    Rikina — #36 nepoužívám želírovací cukr.

    superkarma: 0 17.07.2012, 14:35:26
  18. avatar
    [40] kometa [*]

    kobližka — #37 snažím se všechno mít z ekologického zemědělství, kromě některého koření, octu do láku na okurky.

    pajda — #35 zahušťuji rybízovou šťávou, přečti si můj dnešní příspěvek. A chemicky neošetřuji

    1. na komentář reaguje pajda — #42
    superkarma: 0 17.07.2012, 14:34:39
  19. avatar
    [39] ladouch [*]

    Rikina — #30 Naprosto se tebou souhlasím.Sml67Sml67

    superkarma: 0 17.07.2012, 14:08:51
  20. avatar
    [38] ladouch [*]

    Souhlasím s Tebou, dnes když už jsou děti z domu, tak se to opravdeu nevyplatí, když nejsou vlastní zdroje.Sml23Sml23

    superkarma: 0 17.07.2012, 14:06:36
  21. avatar
    [37] kobližka [*]

    kometa — #34 Ale koupi nějaké potraviny z obchodu se snad nevyhneš....nejde všechno dělat doma.

    1. na komentář reaguje kometa — #40
    superkarma: 1 17.07.2012, 13:55:26
  22. [36] Rikina [*]

    Dámy psaly, že používají želírovací cukr. Tak jsem si našla složení:

    cukr

    E412 Guma guar

    E415 Xanthan

    E440 Pektiny

    E300 Kyselina L-askorbová ( Vitamín C )

    E330 Kyselina citronová

    E202 Sorban draselný(Sorbát draselný)

    No ale domácí marmelády jsou bez éček... Sml57 

    1. na komentář reaguje kometa — #41
    superkarma: 1 17.07.2012, 13:48:42
  23. avatar
    [35] pajda [*]

    Rikina — #30 nezapočítalas čas, potřebný pro úklid takto zabordeleného špajzuSml57Sml57Sml57Sml57ale jinak naprostý souhlasSml30Sml30Sml30

    kometa — #34 a jak řešíš třeba želírování marmelád? Fakt sváříš kyselá jablka s angreštem, nebo do toho prostě vrazíš ta éčka z obchodu? Nelhala bych si do kapsičky, že něco z mé zahrádky je zdravější než věci z obchodu. Jednak většina postřiků a chemikálií se do jídla dostává ze vzduchu a z půdy, a ty nevyměním, a druhak "čistá" výroba je v dnešní době téměř nereálná. Je ale pravda, že v meruňkové marmeládě obvykle mívám i meruňky...

    1. na komentář reaguje kometa — #40
    superkarma: 2 17.07.2012, 13:37:14
  24. avatar
    [34] kometa [*]

    Já osobně bych si z obchodu nic nekoupila. Je to plné éček a různých svinstev. Pro mě je důležitá kvalita né cena. Raději si udělám všechno doma v bio kvalitě bez konzervantů a různých sraček.

    1. na komentář reaguje pajda — #35
    2. na komentář reaguje kobližka — #37
    superkarma: 0 17.07.2012, 13:24:37
  25. avatar
    [33] Hanice [*]

    Také souhlasím, zavařuji jen brusinky a okurky! Moje mi chutnají nejlíp.

    superkarma: 0 17.07.2012, 12:58:42
  26. [32] Saritka [*]

    Já souhlasím. Dřív se  zavařovalo hodně, ale teď ty ceny , no hrůza  a když není zahrádka , tak se to nevyplatí.Sml23

    superkarma: 0 17.07.2012, 12:46:50
  27. [31] DCOlga [*]

    Souhlasím, taky jsem zavařovala podobně. Ještě jsem dělávala rozvařená a rozmixpovaná rajčata na rajskou polévku nebo omáčku, případně jsem spařené papriky zalila těmito rajčaty a když jsem otevřela sklenici, tak jsem měla vpodstatě pro plněné papriky. Vypadalo to podstatně lépe než mražené papriky po rozmrazení. Nyní jediné co zavařuji jsou okurky, důvodem jsou zkušenosti z jedné letní brigády v konzervárnách ( díky tomu nejím  už 30 let sterilovaný hrášek) a lečo bez uzeniny. To kupované je samá voda a žádná hmota. Takže i když vše musím koupit, tak si to zavařím sama dle svých představ. Jinak zahrádku mám už jenom na pěstování kytek.

    superkarma: 0 17.07.2012, 12:19:02

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] Rikina [*]

    Myslím, že když se do ceny domácího výrobku započítají skutečně všechny náklady, tak se to nevyplatí. To ovoce musel někdo vypěstovat, zalévat, hnojit, ošetřovat proti škůdcům, sklidit, a dopravit. Potom očistit, nakrájet, nebo v případě rybízu a podobného ovoce prohnat mlejnkem, v případě třeba malin a bezinek pasírovat, aby nebyla zrníčka. To je spousta práce a času. Sklenice taky nerostou na stromě, víčka taky ne, a energie potřebná ku zahřátí na požadovanou teplotu taky něco stojí. Ty sklenice a víčka se musej umýt, zase práce, čas a energie. Nakoupit cukr, konzervanty, připravit nálevy... pořád spousta času a energie. Stát u toho, hlídat, míchat. No a potom to tři roky stojí ve špajzu, načež se to při generálním úklidu vyhodí. Sml57 Ale hospodyně má dobrý pocit, že zužitkovala úrodu. Sml33 

    1. na komentář reaguje pajda — #35
    2. na komentář reaguje ladouch — #39
    3. na komentář reaguje olinka55555 — #57
    superkarma: 2 17.07.2012, 12:09:19
  2. avatar
    [29] carmi [*]

    datura — #25 Jé, vždyť tě nikdo nekamenuje. Jen máme většinou jiný názor. Je ale fakt, že pravé znojemské okurky jsou senzační.

    superkarma: 0 17.07.2012, 11:55:10
  3. [28] Evuš [*]

    Pokud je zahrádka a urodí se ovoce a zelenina, určitě se vyplatí vše zavařit, v zimě se to bude hodit.

    superkarma: 0 17.07.2012, 11:42:32
  4. avatar
    [27] Altamora [*]

    phoebe24 — #22 To jo, ale do Německa to mám přes celou republiku, pro pár marmelád se to nevyplatíSml16.

    superkarma: 0 17.07.2012, 11:39:48
  5. avatar
    [26] Kytinkak [*]

    carmi — #21 také jsem to četla, merunková neměla nic společného s meruňky, jen jablka a meruňkový aromat, a tohle se nestydí prodávat a ještě draho

    superkarma: 0 17.07.2012, 11:38:09
  6. avatar
    [25] datura [*]

    kobližka — #12 už stihl odpovědět někdo jiný, jasně že se to musí propasírovat přes hodně hustý cedník, a pak teprve přidat želírovací cukr a kyselinu citronovou, pak to nemá chybu, dělám ji už 30 let a všichni z rodiny i sousedi ji chvál

    A na další dotaz z redakce, kde beru brusinky ? Kolem našeho města jsou opravdu hluboké lesy a za ty roky mám dvě osvědčená místa, kde je koncem srpna spolehlivě najdu.

    A že se mnou většina nebude souhlasit jsem čekala, ale pokud byly doma děti a v krámech nic, tak to bylo o něčem jiném. Teď si raději koupím trochu a čerstvé po celý rok a na znojemské okurky taky nedám dopustit. Takže mě nekamenujte.

    1. na komentář reaguje carmi — #29
    2. na komentář reaguje Jala — #47
    superkarma: 1 17.07.2012, 11:37:29
  7. avatar
    [24] dasena [*]

    Všera jsem dělala jam z višní (ty jsem dostala), dala jsem do nich za 80 kč želírovací cukr a když si spočítám kolik stojí v krámě průměrně 40 Kč, tak se to určitě vyplatíSml16

    superkarma: 0 17.07.2012, 11:36:12
  8. avatar
    [23] kobližka [*]

    markéta5 — #20 Pravé znojemské okurky jsou hnus?

    superkarma: 0 17.07.2012, 11:30:04
  9. avatar
    [22] phoebe24 [*]

    Altamora — #17 jj souhlasím. Jenže zrovna s tou marmeládou to vidím trošinku jinak. Zkuste koupit třeba i lacinější marmeládu v Německu a porovnejte s naší  (a klidně i s tou, jak jí dělá reklamu Polívková). Nebe a dudy. Bohužel.

    1. na komentář reaguje Altamora — #27
    superkarma: 0 17.07.2012, 11:28:23
  10. avatar
    [21] carmi [*]

    Jednak je mi líto to ovoce nechat shnít (ale my máme jen rybíz a jahody)a druhak kupované a zavařované doma se nedá vůbec srovnat! Nedávno jsem četla test, kdy v nějaké marmeládě našli 11% podíl ovoce a to ještě jen jablek. Sml31

    1. na komentář reaguje Kytinkak — #26
    superkarma: 0 17.07.2012, 11:25:27
  11. avatar
    [20] markéta5 [*]

    Nedovedu si předtavit,že bych kupovala zaveřený okurky nebo marmošku.Máme rádi okurky spíš ve sladším nálevu a z obchodu jsou hnusný.Maminčina merunková a rybízová marmoška je výborná,dělali jsme i třešnovou a hruškovou,taky bašta.

    1. na komentář reaguje kobližka — #23
    superkarma: 0 17.07.2012, 11:25:04
  12. [19] palia [*]

    zavařuji ráda a všechno není nad dobrý domácí džem Sml22Sml16

    superkarma: 0 17.07.2012, 11:18:06
  13. avatar
    [18] Jindriska8 [*]

    Zavařuji ráda a já zase tvrdím ,že se to vyplatí,kupované marmelády,okurky a papriky nám moc nechutnají ,tak raději svoje a toho času to taky moc nezabere.Sml22

    superkarma: 0 17.07.2012, 11:17:37
  14. avatar
    [17] Altamora [*]

    Kupovaná marmeláda z rybízu a domácí marmeláda z rybízu, to se opravdu nedá srovnávat. A to nejsem marmeládová. Kromě toho se mi to dříve i vyplatilo. Rybíz byl ze zahrady rodičů, a tak kilo marmelády bylo za cenu maximálně půl kila cukru. Práci nepočítám, to byla zábava, když se nezpracovával víc než kbelík rybízu.

    Kompoty ale ráda nemám, ty nedělám. Výborná byla i sterilovaná kombinace červené řepy a zelí. Nebo třeba bílé papriky plněné zelím.

    V zimě je sice ovoce k dostání, ale je takové jakési umělohmotné, bez chuti. Zimní rajčata nejsou k jídlu. Jen tak jedno na ozdobení salátu, ale nepochutnám si.

    1. na komentář reaguje phoebe24 — #22
    superkarma: 0 17.07.2012, 11:07:46
  15. [16] Roland [*]

    Ta malinová marmeláda musí být moc dobrá a voňavá, hned mám na ni chuť.

    superkarma: 0 17.07.2012, 11:07:31
  16. avatar
    [15] Hanula [*]

    Sml15brusinky jsem v lese neviděla ani nepamatuji

    superkarma: 0 17.07.2012, 11:05:26
  17. avatar
    [14] kobližka [*]

    Věrulinka — #13 Sml59

    superkarma: 0 17.07.2012, 11:04:06
  18. avatar
    [13] Věrulinka [*]

    kobližka — #12 musíš propasírovat přes cedník, aby nebyly zrníčka v ní Sml67

    1. na komentář reaguje kobližka — #14
    superkarma: 0 17.07.2012, 11:00:14
  19. avatar
    [12] kobližka [*]

    No,jo,ale každý nemá domek a zahrádku s nějakými výpěstky.Já jsem kdysi,když byly děti malé,zavařovala kdeco,možné i nemožné.Jenže,dřív nebylo mimo sezónu nic,tak se prostě zavařovalo,aby bylo něco v zimě.Dneska se dá čerstvé koupit po celý rok a to si zase myslím,že je lepší,než spousta cukru v kompotech.Dneska dělám jenom rybízovou zavařeninu,protože na linecké neznám nic lepšího.Okurky mám ještě od loňska a nemá cenu dělat jiné.

    Jo a chci se zeptat Datury,jak dělala tu malinovou zavařeninu.Vloni jsem jí udělala "tuny",ale se zrníčky a to bohužel nikomu moc nechutná....Sml15

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #13
    2. na komentář reaguje datura — #25
    superkarma: 1 17.07.2012, 10:57:15
  20. avatar
    [11] Věrulinka [*]

    vmarta — #9 ToraToraTora — #6 Nunak — #5 Sml22 drahý a hnusnýýýýýýýýýýýýýSml68Sml15, prostě, když je možnost, není nad domácí Sml67Sml30

    superkarma: 0 17.07.2012, 10:55:49
  21. avatar
    [10] Eliana [*]

    No a nevyplatí....2l džemu (předtím než je z něj sirup), vyšel na 18,- za želírovací cukr a 2 kačky za elektřinu, rybíz otrocky natrhala sestra a jahody ani nedžemuju, ty se zblajznou tak jak jsou...

    superkarma: 0 17.07.2012, 10:54:53
  22. avatar
    [9] vmarta [*]

    Věrulinka — #3 přesně takSml22Sml22Sml22

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #11
    superkarma: 0 17.07.2012, 10:53:29
  23. [8] Rikina [*]

    Sml22 souhlas. Nevyplatí. Škoda času, nabídka v obchodech je tak obsáhlá, že to člověk ani nestihne ochutnat všechno. Sml80  

    superkarma: 0 17.07.2012, 10:52:51
  24. avatar
    [7] Eliana [*]

    Domácí marmoška je prostě nejchutnější,nejlepší- Letos nedopadla a je z ní sirup do vodySml54, ale i tak je to luxusní!

    superkarma: 0 17.07.2012, 10:52:39
  25. avatar
    [6] ToraToraTora [*]

    Věrulinka — #3 Svatá pravda. Marmelády z obchodu jsou většinou na bázi jablek dobarvené kapičkou ovoce jiného. Poslední dobou razantně podražily a v spotřebitelských testech propadají stále stejně. navíc každá práce vložená do díla se vrátí stonásobně. Koupit lze všechno,ale dnešní doba by neměla být v tomto znamení. Ani ve znamení přecpaných špajz jako v dobách minulých, kdy se načalamádovalo a zasklenkovalo uplně všechno. Zavařování by mělo být ve znamení snahy o kvalitní zavařeniny v rozumném množství a nezapomínání na šikovné ruce a poctivou kuchyň

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #11
    superkarma: 4 17.07.2012, 10:50:16
  26. avatar
    [5] Nunak [*]

    Věrulinka — #3 AHoj, přesně tak, jak píšešSml22 Mamčina rybízová marmeláda je úplně něco jinéhoSml22, než ta prodávaná "linecká"....brrrrrSml80

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #11
    superkarma: 0 17.07.2012, 10:49:48
  27. avatar
    [4] diblice [*]

    vybírám matce ze špajzu několikaletý zásoby a pořád je to jedlý, v obchodě si koupím jedině tak žampiony a občas zelí, když dojdou domácí zásoby

    superkarma: 0 17.07.2012, 10:49:18
  28. avatar
    [3] Věrulinka [*]

    Sml30 tak já tedy nesouhlasím Sml23Sml30

    Když to mám u baráku, byl by hřích vše nechat shnít, to za 1.

    Za 2.- marmelády z obchodu je hnus, nastavený vším možným, jenom ne ovocem, to prochází jenom okolo ovoce Sml68

    Za 3.-kompoty kupovaný, plný jenom a jenom cukerínu, fuj Sml68Sml15

    Jasně, z kupovaného ovoce se moc nevyplatí zavařovat, to ne Sml23, ale i tak jsem si v Praze vždy pár skleniček zavařila, včetně okurek Sml67

    Je s tím práce, jako se vším, ale je pravda, musí to i bavit, jinak to nemá cenu se s tím dělat Sml23

    1. na komentář reaguje Nunak — #5
    2. na komentář reaguje ToraToraTora — #6
    3. na komentář reaguje vmarta — #9
    superkarma: 0 17.07.2012, 10:42:42
  29. avatar
    [2] vmarta [*]

    ja zavařuju i když ostane do příštího roku....nekupujiSml80

    superkarma: 0 17.07.2012, 10:41:44
  30. [1] petulka132 [*]

    Já jsem nikdy ani zavařovat nezkoušla - znám to jen od babičky - ta dělala marmelády a já na mermelády nejsem...

    superkarma: 0 17.07.2012, 10:40:45

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme