Kdo by neznal lahodnou oříškovo-čokoládovou pochoutku Nutella, která smetla ze stolu předrevoluční Nugetu? Tak přesně tato dobrota dnes již po osmé slaví svůj světový den. Víte, jak dlouho je tu s námi?

Gianduja, předchůdkyně Nutelly vznikla v roce 1941 a šlo o směs obsahující přibližně 50 %  mandlí a/nebo lískových oříšků a 50 % čokolády. V roce 1963 bylo složení poupraveno a Nutella získala svoje současné jméno i chuť. Její první balení spatřilo světlo světa 20. dubna 1964.

Pokud jste taky propadly návykové chuti Nutelly, vyzkoušejte náš recept na lanýžové čokoládové košíčky:

Suroviny

  • hořká čokoláda 150 gramů
  • mléčná čokoláda 125 gramů
  • smetana na šlehání 1,25 decilitru
  • Nutella 75 gramů
  • máslo 50 gramů
  • hořká čokoláda 200 gramů (na vylití košíčků)

Postup

  • Hořkou čokoládu, kterou budeme používat na vylití košíčků, rozlámeme na kousky a rozpustíme ve vodní lázni. Do každého papírového košíčku nalijeme část hořké čokolády, necháme ji malou chvíli zatuhnout na stěnách a pak zbylou čokoládu vylijeme. Tím se vytvoří na stěnách košíčků čokoládová vrstva, kterou necháme ztuhnout v chladu.
  • Do hrnce se silným dnem nalijeme smetanu a svaříme ji. Přidáme hořkou a mléčnou čokoládu rozlámané na kousky a za stálého míchání je necháme rozpustit, až vznikne hladký krém (ale nevaříme). Krém odstavíme z ohně, vmícháme do něj změklé máslo a necháme vše v chladu ztuhnout.
  • Do ztuhlého krému vmícháme nutellu a krém vyšleháme dotuha. Naplníme ho do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou, do každého čokoládového košíčku nastříkáme malou část krému a necháme vše ztuhnout v chladu.

Máte nějaké osvědčené recepty s Nutellou?

y\scfysdv

Zdroj foto: Facebook

Reklama