Vaření

Dnes grilujeme!

Nespokojíte se s grilovaným vepřovým plátkem posypaným nejrůznějším kořením z obchodu? Pak je tady dnešní článek pro vás. Vyberte si pochoutku, na kterou máte chuť...

Vepřová játra na roštu  s jablky
Suroviny:
600 g vepřových jater, 150 ml mléka, 2 jablka, 1 lžíce citronové šťávy, 2 cibule (1 bílou a 1 červenou), 3 lžíce másla, 1/2 lžíce cukru, špetka sušeného tymiánu, 100 ml masového vývaru, 80 ml červeného vína, sůl, čerstvě mletý černý pepř, olej na potření jater.
Postup: Játra nakrájíme na plátky. Jablka nakrájíme také na plátky a zakapeme je citronovou šťávou. Bílou cibuli nakrájíme na kostičky, červenou na dílky.
V hrnci rozpustíme 2 lžíce másla, přisypeme cukr a osmahneme jej dohněda. Přidáme cibuli a znova opečeme. Přisypeme tymián, zalijeme vývarem smíchaným s vínem a pět minut povaříme na mírném ohni. Nakonec osolíme a opepříme.
Játra potřeme olejem a na roštu z obou stran opékáme. Jablka prohřejem na pánvi na zbylém másle. Vše osolíme a opepříme. Játra i s jablky dáme na talíř a poléváme připravenou omáčkou.
Příloha: pečené brambory
Living kuchyně

Exotický ovocný špíz
Suroviny:
1/2 ananasu, 1 mango, 1 papája, 100 g jahod, 2 nektarinky
Postup: Ananas oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Oloupeme mango i papáju, rozpůlíme, vyloupneme pecky a nakrájíme dužinu. Velké jahody rozpůlíme, malé necháme celé. Také nektarinky nakrájíme.
Dbáme na to, aby nakrájené kousky měly přibližně stejnou velikost. Ovoce střídavě napichujeme na jehly a asi 4 minuty zvolna grilujeme.
Ovoce můžeme přelít ještě koňakem a špíz flambovat, popřípadě posypat kokosovou moučkou.
Kuchyně pro labužníky   

Švestková marináda
Suroviny:
3 lžíce švestkové marmelády nebo povidel, 3 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce dezertního vína, 2 lžíce oleje, 4 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru, 2 stroužky utřeného česneku, 1 chilli paprička.
Postup: Všechny suroviny smícháme a potíráme osolené maso na grilu.
Eliška Pospíšilová, Praha

Kari kuře
Suroviny:
1 lžička medu, 2 lžičky kari, 1 žloutek, 4 lžíce oleje, 1 nastrouhaný čerstvý zázvor, pepř, sůl. Kuřecí stehna i křídla.
Postup: Do připravené marinády naložíme kuřecí stehna i křídla a necháme 3 hodiny uležet. Poté kousky masa grilujeme.
Antonín Čech, Švábenice

Papriky plněné špenátem a sýrem
Suroviny:
8 menších paprik, 500 g čerstvého špenátu, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 2 lžičky oleje, sůl, pepř, 200 g sýra (niva nebo gorgonzola), 6 lžic ovesných vloček, 2 lžíce piva.
Postup: Odkrojíme vršky paprika a odstraníme jadřince. Omyjeme. Opereme špenát a necháme ho okapat. Odkrojíme silná žebra.
Oloupeme česnek a cibuli a nakrájíme je na drobné kousky. Na pánvi rozpálíme olej a cibulku s česnekem na něm osmahneme. Špenát přelijeme horkou vodou, chvilku ho blanšírujeme, vodu slijeme a listy necháme okapat. Vločky přelijeme pivem a necháme nabobtnat.
Sýr nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na malé kostičky. Vymačkáme vodu ze špenátu a listy nadrobno pokrájíme. I se sýrem je přimícháme k cibulce. Přidáme vločky a promícháme.
Směsí plníme papriky, přiklopíme vršky a grilujeme asi 20 minut a mezitím několikrát otočíme.
Nejlepší recepty

Dobrou chuť u grilu a příští pátek opět další dávka receptů...                   
   
23.07.2004 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [15] terezalah [*]

    vše vypadá skvěle :)

    superkarma: 0 16.06.2013, 22:40:04
  2. [14] jithule [*]

    ty papriky můžou být výborné - zkusím

    superkarma: 0 24.12.2012, 21:37:30
  3. avatar
    [13] ivory [*]

    recepty jsou lákavé Sml16

    superkarma: 0 14.11.2012, 11:40:32
  4. avatar
    [12] hubajda [*]

    Žábina — #10 to je jasny

    superkarma: 0 07.11.2012, 22:18:10
  5. [11] bles [*]

    ovocný špíz mě docela láká. máme doma nový rakletový gril (vyhrála jsem ho v soutěži s helmansem - stačilo koupit jednu majolku, kterou stejně kupuji snad každých 14 dnů), tak si myslím, že to ovoce by na tom šlo. vždycky jsem to chtěla vyzkoušet, tak nyní mám šanci a všechny přísady a právě jsem to přečetla, takže o víkendu jdu do tohoSml58

    superkarma: 0 20.08.2009, 20:46:02
  6. avatar
    [10] Žábina [*]

    nesmí ti tuk kapat do ohně, jinak se tvoří karcinogenní látky...ale od toho jsou různé alobalové mističky a podložky....
    jinak je grilování rozhodně zdravější než smažení na vrstvě oleje....

    1. na komentář reaguje hubajda — #12
    superkarma: 0 26.07.2004, 14:18:21
  7. avatar
    [8] Lentilka [*]

    superkarma: 0 23.07.2004, 12:46:01
  8. avatar
    [7] sirael [*]

    a úplně stejně dělám cibuli,silnostěnnou papriku

    superkarma: 0 23.07.2004, 09:53:35
  9. avatar
    [4] Zuzča [*]

    sirael: dobrý tip

    superkarma: 0 23.07.2004, 09:12:29
  10. avatar
    [3] sirael [*]

    my jsme si oblíbili žampiony:malé celé,velké překrojím na ůl,zakápnu olejem,posypu kořením (co mám po ruce a co nám chutná),nechám půl dne marinovat a pak napíchnu na jehle a tak 10-15min.grilujeme.

    superkarma: 0 23.07.2004, 08:41:44
  11. avatar
    [2] Aka [*]

    O víkendu určitě něco vyzkoušíme

    superkarma: 0 23.07.2004, 08:13:09
  12. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Sunny, diky za tyhle recepty, vsechno to tisknu - jen me stve ta zelena barva - spatne se mi to cte...

    superkarma: 0 23.07.2004, 01:58:59

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme