Vaření

Díky sušení vydrží potraviny dlouhé měsíce

Výdobytky moderní doby umožňují uskladnit potraviny na výrazně delší dobu, než by přirozeně vydržely. A ne vždy tomu musí napomáhat přídatné látky v podobě „éček“. Způsobů uskladnění a konzervace potravin je hned několik. Tradiční a zdravé je především sušení.

Zatímco dnes můžete potraviny uskladnit ve vakuu, v mrazáku nebo je konzervovat zavařováním, před desítkami, ba spíš stovkami let lidé takové možnosti neměli. Sušení je naopak tradiční způsob konzervace potravin, který využívaly nejen naše babičky.

křest

Usušit lze cokoliv

V létě ovoce, na podzim houby, téměř po celý rok bylinky. Sušením můžete prodloužit i životnost masa. Milujete španělské chorizo nebo italské prosciutto? Obě tyto lahůdky vznikly sušením. A svou vynikající chuť získaly právě díky tomu, že maso neprošlo varem ani uzením.

Sušení je nejšetrnější metodou konzervace potravin

Sušení potravin by mělo probíhat v relativně přirozené teplotě. Aby si potravina zachovala své původní vlastnosti, neměla by teplota sušení přesáhnout 50 °C. Principem sušení je dehydratace, tedy odstranění vody.

Sušíte-li při vyšší teplotě, potravina se pomalu dostává k varu a postupně z ní mizí cenné látky, především vitamíny. Když potraviny vaříte, obvykle to trvá několik desítek minut. Ztrácí tak na chuti i výživové hodnotě.

křest

Domácí a průmyslové sušení. Liší se?

Tak jako sušíte doma, tak suší i výrobci potravin. Jen v trochu větším objemu. Při sušení musí výrobci dodržovat několik základních pravidel, kterými byste se měli řídit i doma:

  • nejkvalitnější suroviny - k sušení vybírejte jen akorát zralé suroviny. Nesmí být „podtržené“ ani přezrálé či dokonce nahnilé.
  • naprostá čistota - sušení by mělo probíhat v naprosto čistém prostředí, aby surovinu nekontaminoval hmyz, červi apod.
  • neuspěchané uskladnění – než usušenou surovinu zavřete do sáčku, dózy nebo sklenice, důkladně vše zkontrolujte. Pokud by byť jen ve zlomku sušené suroviny zůstala vlhkost, celé balení s uskladněnou potravinou časem vyhodíte kvůli zápachu nebo plísni.

Průmyslové zpracování surovin pomocí sušení se využívá zejména k výrobě instantních pokrmů. Například do polévek Knorr se suší zelenina i bylinky. Naprosto vysušené suroviny se rozmělní na prášek, který potom vysypete ze sáčku a zalijete vodou. Finální vaření takto upravené suroviny trvá jen pár minut, a tak polévka Knorr může mít výživovou hodnotustejnou jako ta domácí.

Dejte si chřestovou polévku se vším všudy!

křest

Pozdní jaro patří tradičně sezóně chřestu. Ať už jste jí podlehli nebo ne, chřestovou polévku můžete mít připravenou za několik málo minut. Procesem sušení totiž Knorr zpracovává právě chřest do své krémové polévky. Z jednoho balení o obsahu 55 g lze připravit dvě porce chutné polévky. Pro takové množství použil Knorr 64,4 g chřestu, takže se krémová chřestová polévka vyznačuje plnou chutí, ve které nenajdete konzervační látky ani přidané glutamáty.

.křest

Polévka stokrát jinak

polévkaPřipravit polévku ze sáčku není žádná ostuda. Šetříte si tak čas a obvykle i peníze. Knorr navíc doporučuje použít krémovou polévku jako základ, který si každý vylepší podle svého. Do chřestové polévky můžete přidat strouhaný parmezán, snítky čerstvých bylinek nebo opečené krutony.

 

   
20.06.2014 - Vaření - autor: Komerční článek

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme