Reklama

Letos ještě nezavařuje čtenářka Věrulinka. Důvodem je špatné jaro, třeba rybíz měl u ní na zahrádce jen pár kuliček. Tak baští zavařené zásoby z loňska...

Nespokojená s průběhem letošního roku, a to i z pohledu zavařování, je čtenářka Věrulinka.


Zdravím a přeji krásný den všem na ženě-in a doufám, že jste všechny v pořádku z tropických veder.

Zavařování u mne letos zatím je tristní, není co zavařovat, díky špatnému jaru, je vše opožděné a nebo spíše nic neroste.

Rybíz měl pár kuliček, které jsem mohla klidně počítat, číslo by bylo velmi nízké, bylo ho, tak akorát do pusy. Jahody totéž, i když byly jahodové knedlíky a jeden jahodový dort - krtek. V mrazáku nemám letos zatím ani jednu, no snad se ještě rozjedou. Vloni jsem měla jahody ještě koncem října. Ostatní ovoce - jablka, hrušky, švestky, něco snad bude, ale to budu zavařovat až na podzim.

loňské okurky

Okurky, rajčata mi teprve začínají konečně růst, zase, to bude jenom na jídlo, ještě že mám od loňska zavařené okurky, letos bych toho moc nezavařila, raději je sníme.

Jediné mé zavařování proběhlo díky manžela, který koupil na tržišti meruňky od trhovců, kteří přijeli až Moravy a prodávali je za 30 Kč kilo, což se vyplatilo zavařit. Tak jsem zavařila tři sklenice meruněk na Vánoce, na poháry. V mrazáku mám na knedlíky meruňky, jednou jsme měli knedlíky a hotovo.

Letošní rok je celý divný, nevím jaký máte na to názor, ale buď je zima a nebo pařák, nebo leje, nic není jak by mělo být.

Zdraví Věrulinka
s fotkou mého ,,velikého zavařování“ a fotku našeho víkendového obědu, který přijde vhod v těchto vedrech, naložené buřtíky z minulého týdne s domácím chlebem, mňam, ty jsou super.

meruňky

domácí buřtíky

Pozn. red.: Text neprošel jazykovou korekturou.

Téma dne 29.7.2013: Zavařování

  • Jak letos zavařujete?
  • Máte bohatou úrodu?
  • Zavařujete v hrnci, v troubě, na sporáku, v pračce nebo nějak docela jinak?
  • Vzpomenete si na svou první zavařeninu – povedla se?
  • Myslíte si, že se dnes vůbec ještě vyplatí dělat domácí marmelády a kompoty?

Své příspěvky zasílejte na e-mailovou adresu redakce (viz níže), a to nejpozději 29.7.2013 do 15.00 hodin. Pokud chcete, aby měl příspěvek větší šanci na uveřejnění, ať je dlouhý alespoň jako tento odstavec textu. Poslat můžete i nějakou tu fotku z vašeho letošního zavařování! Jako dárek za příspěvek od nás jedna ze čtenářek obdrží balíček s knihou Francouzky netloustnou - kuchařka a k ní fruit dessert Extra Jam od Hamé.

francozkye-jam