Reklama

Výzvu najdete na této stránce: Máme pro vás soutěž! Hledáme generační dvojice - vaříte s oleji Lukana?

První dvě generační dvojice jsme vám představili ve článcích „Naše vaření vychází z české klasiky,“ shoduje se babička, maminka i dcera“ a Míša a Dominika: „Jídlo není jen láska, ale také naše práce“

Nyní vám chceme představit bloggerku Janu (28 let) a její maminku Janu (55let), z Lipníka nad Bečvou, pro které je vaření láskou, již s radostí rozdávají dál.


Jak je to ve vaší rodině s vařením? Naučila ses vařit od maminky? V čem je pro tebe inspirací?
Nikdo z naší rodiny nechodí v práci/ve škole na obědy, vaří se u nás každý den a jídlo si balíme do krabičky. Jsme totiž zastánci poctivé domácí stravy. Jelikož ještě s manželem bydlíme u mých rodičů, snažím se s maminkou ve vaření střídat – tedy pokud to čas dovolí. Ale musím uznat, že maminka vede na plné čáře.
Maminka je mi ve vaření a v péči o rodinu vzorem. Den co den nám chystávala svačinky do školy a tatínkovi do práce. Když jsme přišli domů, vždy bylo navařeno. Obdivuji, jak se o celou rodinu vždy dokázala postarat, i když měla spoustu jiné práce.

Na mamince se mi taky strašně líbí, že si sama připravuje spoustu domácích produktů, které by jinak mohla koupit v obchodě – domácí je prostě domácí! Naučila mě i sestru vařit domácí kečup/zeleninové lečo, děláváme společně různé marmelády, zavařujeme ovoce a zeleninu, nakládáme hříbky…
Vzpomínám si, jak jsem se kolem ní odmala motala v kuchyni a chtěla jí pomáhat – takže ano, naučila jsem se vařit od ní.

Patří do vaší kuchyně česká klasika?
Klasická česká kuchyně rozhodně patří do našeho jídelníčku. Taková domácí omáčka, vepřo knedlo zelo, gulášek, pečené kuře s rýží nebo třeba kynuté sladké knedlíky nelze ničím nahradit. O dezertech, jako je klasická olejová bábovka, která se v naší rodině peče celé generace, ani nemluvím.

Jaká máte oblíbená jídla?
Oblíbená jídla? Mám ráda kuřecí maso upravené na všechny způsoby. Dále mám ráda jídla s rýží a s houbami nebo různé těstovinové/zeleninové saláty. Nikdy taky nepohrdnu svíčkovou.

Maminka má oblíbené pečené kuře s rýží, řízek a podobná česká jídla.
Co milujeme v rodině všichni, je smažený kapr s bramborovým salátem, kterého si děláme opravdu jen o Vánocích, takže se na něj vždy strašně těšíme.

A jak u vás vypadá snídaně?
Mám ráda, když se v rodině snídá a vlastně celkově jí společně u velkého prostřeného stolu. Přes týden to ale není časové možné, takže se snažíme udržet společné stolování alespoň o víkendu. Ve všedních dnech si bereme snídaně do práce/školy. Většinou má podobu nějaké jogurtu nebo pečiva se šunkou/sýrem. V poslední době jsem si oblíbila i obilné kaše - ovesné, jáhlové, pohankové, rýžové, quinoové doplněné ovocem.

Máte ve vaší rodině nějaké rituály spojené s jídlem?
Posledních pár let jsem zavedla tradici „novoroční husa“. S manželem vždy začátkem nového roku zveme své rodiče, prarodiče a sourozence na velký rodinný oběd, kdy se podává pomalu pečená husa z domácího chovu, dva druhy zelí a variace knedlíků.
Na Vánoce připravujeme tradičního smaženého kapra s bramborovým salátem. Polévky děláme dvě - čočkovou, kterou vaří moje setra, a rybí.
Na Velikonoce pečeme rok co rok mazance a jidáše.

Jak dnes vaříš ty a jak tvoje maminka? Co máte ve vaření společného a v čem jste jiné?
Maminka vaří zejména českou klasiku – omáčky, poctivé polévky a peče klasické dezerty – kynuté koláče, bábovky. Já docela ráda experimentuji. Zkouším nová jídla z různých kuchyní. Miluji např. italskou, francouzskou nebo i vietnamskou kuchyni. Ale čas od času ráda uvařím i svíčkovou, rajskou, koprovou omáčku, upeču bůček, usmažím křupavý řízek nebo připravím buchtičky s krémem.

Založila sis blog www.solnickavkuchyni.cz/, co tě k tomu vedlo?
Vaření a pečení je moje největší záliba už odmala. Práce v kuchyni je pro mě relax a i když kolikrát přijedu z práce hodně unavená, vaření mi vlije krev do žil a úplně mě nabije. Tak jsem si jednoho dne řekla, proč se nepodělit o mé nadšení s ostatními? Začala jsem jídla fotit a sepisovala k nim recepty. Prvně jsem si vytvořila stránku jen na Facebooku. Teď už mám pár měsíců i své webové stránky www.solnickavkuchyni.cz/, které postupně rozjíždím.

A další impuls? Spousta lidí se mě ptalo na recepty, když ochutnali některé z mých jídel. Musela jsem je každému zvlášť kopírovat nebo opisovat. Teď vše, co uvařím, postupně vkládám na blog, kde si můžou recepty najít a kdykoliv doma přečíst.

Baví tě vařit i pro více lidí? 
Ano, to mě baví hodně. Vždy se těším na již zmiňovanou novoroční rodinnou sešlost, kdy připravuji několikachodové menu. Těším se na oslavy, návštěvy, jednoduše na jakoukoliv příležitost, kdy můžu připravit občerstvení pro svou rodinu nebo přátelé.

A co oleje - jsou součástí vaší kuchyně? Jak je používáte? 
Oleje a celkově tuky do kuchyně patří. Dávají jídlu chuť. Oleje Lukana známe a požíváme je již dlouhou dobu, a to nejen na smažení, ale i na sladké pečení, nakládání sýrů/zeleniny, do zeleninových/těstovinových salátů apod.

O jaké své vyzkoušené recepty se s námi podělíš?


OLEJOVÁ BÁBOVKA

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 200 ml slunečnicového oleje Lukana
  • 200 ml mléka
  • špetka soli
  • ostružiny

    Postup:        


    Nejprve si připravíme formu na bábovku. Vymažeme ji olejem a vysypeme hrubou moukou nebo dětskou krupičkou.     

    Teď už se vrhneme na samotnou přípravu bábovkového těsta:  
    Oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh. V druhé míse šleháme žloutky s cukrem do pěny (bude to trvat přibližně 10 minut).             
    Polohrubou mouku smícháme s práškem do pečiva, prosejeme a střídavě s mlékem a slunečnicovým olejem postupně přidáváme ke žloutkům s cukrem. Nakonec jemně zamícháme i tuhý bílkový sníh.   
    Do předem připravené formy nalijeme část těsta a posypeme ostružinami - tento krok opakujeme, dokud nám těsto nedojde.   
    Bábovku pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů přibližně 30 - 40minut.
    A jak poznáme, že je bábovka upečená? Použijte osvědčený „špejlový test“. Do bábovky píchněte špejlí a zkuste, jestli se na ni těsto nelepí. Pokud ne, je hotová.  

    Tato bábovka je u nás doma jednou z nejoblíbenějších. Podle tohoto receptu ji připravovala jak moje babička, tak i maminka a teď už i já se sestrou. Vždy se povede a všem velmi chutná. Díky oleji je krásně vláčná, jemná a v kombinaci se sezónním, drobným ovocem - v tomto případě s ostružinami – je její chuť neodolatelná.

KUŘECÍ MASO NA HOUBÁCH

Ingredience:

  • 4 kuřecí prsa
  • 1 cibule
  • hříbky
  • sůl, pepř, kmín
  • houbové koření
  • hladká mouka
  • olej

    Postup:        

Kuřecí maso osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji zprudka orestujeme. Jakmile chytne maso zlatavou barvu, vyjmeme ho z pánvičky a dáme na chvíli stranou.
Do pánve vsypeme na kostičky nakrájenou cibuli, po chvíli i houby a dusíme cca 15 minut.
Po čtvrt hodině dušení vrátíme zpět i maso, podlijeme vodou nebo vývarem a ještě chvíli dusíme. Dle potřeby můžeme masovou šťávu zahustit pomocí hladké mouky.

Kdo má rád hodně výraznou chuť hub, může přidat houbové koření.
Podáváme nejlépe s jasmínovou rýží.

DOMÁCÍ HOUBOVÉ KOŘENÍ

Houby nakrájíme na tenké plátky a usušíme. Suché hříbky rozmixujeme v mixéru na jemný prášek. K houbám můžeme přidat i sušenou cibuli, česnek nebo kořenovou zeleninu.