Bulvár

Dětská hvězda: Lukáš Bech

 

Létající Čestmír, Rumburak, Lucie, postrach ulice... ve všech těchto seriálech si zahrál malý Lukáš Bech. Díky titulní roli v seriálu Létající Čestmír ho dodnes neznámí lidé na ulicích poznávají a oslovují Čestmíre...

Připomeňte se našim čtenářkám: Jak to bylo s vámi a hraním v dětství?
Moje teta dělala na Barrandově skript. Pod sklem na pracovním stole měla moji fotografii, protože tenkrát ještě neměla své dítě. Okolo šla paní režisérka Chytilová a tu fotku zahlédla. Chlapeček na ní se jí líbil, zrovna totiž sháněla nějakého správného sígra do Panelstory. Tak se na mě zeptala, kdo jsem a jestli se se mnou může vidět.
Ale za mého úplného objevitele je považována Olga Sommerová, vyskytl jsem se krátce v nějakém jejím dokumentu. Potom následovalo Panelstory, to se točilo, když mi bylo čtyři a půl nebo pět let. Vystřelil jsem tak trochu za školky a mohl se trochu vyblbnout.

Lukáš Bech

Narozen v listopadu 1972
Svobodný
1991–1997 pobyt v Holandsku
Nedokončená studia Pedagogické a Právnické fakulty
1994–1999 obchodní ředitel firmy obchodující s filmovou surovinou

Z filmografie:
  Panelstory aneb Jak se rodí sídliště
     (1977 – Věra Chytilová)
  Brontosaurus 
     (1978 – Věra Plívová-Šimková)
  Létající Čestmír 
     (1982-83 – Václav Vorlíček)
  Lucie, postrach ulice 
     (1983 – František Polák)
  Rumburak 
     (1985 – Václav Vorlíček)
  Šeptej 
     (1996 – David Ondříček)
  Kletba Bratří Grimů 
     (2005 – Terry Gilliam)

A jak to bylo dál?
Když se v té době objevilo nějaké dítě, které vypadalo dobře a na kameře živě a přirozeně, tak si ho ti režiséři podávali. Ještě neexistovalo tolik castingových agentur jako dnes. Byly tři archivy, jeden na Barrandově, druhý v České televizi, třetí na Kolibě, a to bylo všechno.
Režiséři víc sledovali, co kdo točí, protože se toho netočilo tolik. Takže jsem se dostával od jednoho režiséra k druhému. Točil jsem asi deset let.
Na střední škole jsem dostal jasnou podmínku od ředitelství a musel jsem si vybrat: Točit nebo chodit do školy. Poslední dětskou roli jsem měl v prváku nebo ve druháku na gymnáziu, byla to televizní inscenace Mít někoho do deště, kde jsem si zahrál s panem Čepkem.

Přišly i další nabídky?
Kolem roku ´95, ´96 jsem se vyskytoval s partou kolem Pavla Klusáka, Roberta Gaislera a Marka Najbrta. Dělal jsem s nimi představení Balkony, které se hrálo v divadle Archa. Byla to taková retrospektiva o Sametové revoluci. Humorná byla v tom, že měla premiéru a derniéru zároveň, takže to bylo jen jedno představení, na které byl pozván i tehdejší prezident Václav Havel, pan Schwarzenberg... Všichni chtěli, aby se to hrálo dál, ale představení bylo koncipováno tak, že bude jen jedno.
Bylo to ale hodně zajímavé, dělaly se tam různé předtáčky na video. V průběhu představení pak třeba vstávali různí herci v publiku a vedli dialog z jeviště. Zkrátka se tam objevila spousta progresivních věcí, ale přišlo to asi příliš brzy, takže představení zapadlo.
Dnešní představení nejsou jen o zpívání nebo o hraní, ale o show jako takové – přesně takové Balkony byly.

Vzpomněl jste Petra Čepka, na koho z těch dospělých, velkých herců ze svého dětství vzpomínáte nejraději? S kým se vám hrálo nejlépe?
Hrozně rád jsem měl pana Menšíka a jsem vděčný za to, že jsem se s ním setkal. Nejen že jsme byli osobně spjati v seriálu Létající Čestmír, kde mi hrál tátu, ale trávili jsem spolu hodně času, i když se netočilo. Byl to dobrý kamarád i pro takového prcka, jako jsem byl tenkrát já. Potkal jsem se s ním i několikrát před Čestmírem v menších rolích, kde jsem ale dělal jen jakoby nastrčené dítě.
Vzpomenu si i na spoustu dalších. Určitě na Milenu Steinmasslovou, která mi hrála maminku v Kaňce do pohádky. Byla to velmi laskavá a milá maminka. Vzpomenu si třeba na Veroniku Freimanovou, která mi hrála v jedné pohádce sestru. Na Zdenu Hadrbolcovou, která byla skvělá a hrála se mnou o pauzách tenis. Na pana Sováka...
Pamatuji si i na celou tu partu lidí, která byla na druhé straně. Třeba na pana Novotného, který dělal triky. Dělal triky nejen do seriálů, já nevím, Arabela, Čestmír... ale dokázal rozveselit i mimo natáčení. Měl různé provrtané prsty, hřebíky skrz ruku, výrobnu peněz. Byl to fantastický člověk, který si celý život hrál. Se vším si věděl rady.

Myslíte, že si na vás také vzpomenou?
Doufám, že ano. Bylo mě všude plno, všichni o mně říkali, že jsem živé dítě, dneska se tomu říká spratek nevychovanej (smích).

Proč jste nedostudoval vysokou?
Rozstudované jsem měl kde co, pedagogickou školu, právnickou školu, chvíli jsem studoval v Holandsku... Ale ve finále jsem ze školy vždycky zběhnul, protože těch věcí, které jsem musel plnit a nebavily mě, bylo víc než těch, které mě bavily...

Takže vás „vylili“...?
Neměl jsem problém s tím, že by mě vyhazovali ze zkoušek, snad kromě jedné zkoušky na peďáku, ale tu jsem nakonec otočil a dostal za jedna. Jediná zkouška, ze které mě skutečně vyhodili, byla na Právnické fakultě. Ale i to bych se zvládl doučit, jenže začaly převažovat pro mě důležitější věci.
U peďáku jsem měl touhu jít ven a studovat práva, na které jsem se nejdřív nedostal, takže jsem tam vydržel tři roky. S Právnickou fakultou jsem skončil kvůli práci – vedl jsem firmu, která obchodovala s filmovou surovinou. Tenkrát to byla jedna za dvou firem tady na trhu...

Filmová surovina – co to znamená?
Je to v podstatě pás, na který se točí všechny filmy: 35 mm, 16 mm, 8 mm. Většina formátů je točena na pětatřicítku od jedné nejmenované společnosti. Pracoval jsem tam pět let, než jsem se dostal na práva, chvilku to šlo táhnout dohromady, ale ne dlouho.

Kdybych to shrnul, tak jste na hraní zanevřel kvůli škole a práci?
Já neměl ambice jít studovat konzervatoř ani DAMU.

Proč?
Chtěl jsem se učit, bavilo mě to.

Nebylo to třeba i tlakem od rodičů?
Určitě ne, měl jsem svou hlavu. Nechtěl jsem se spoléhat na to, že když jsem dětská hvězdička, tak mi to otevře cestu k hraní v dospělosti. To, že se vůbec zapojíte do toho koloběhu, kde je těch čekatelů a žadatelů o práci daleko víc než v jakékoli jiné profesi, je hodně nepravděpodobné.
Na rozdíl od jiných profesí, kde je potřeba nějaký um, ať už ho máte v rukách nebo hlavě, tak herectví je jen o tom, aby člověk byl fotogenický a nebyl úplné poleno. Všechno ostatní je o tom, jak se postaví kamera. Čechy jsou celý národ herců – na tuhle práci je nás tady prostě asi moc (smích).

Říkal jste ale, že jste dostal na škole ultimátum...
Ano, na škole jsem dostal ultimátum, ale rozhodl jsem se sám. Byly v tom i další věci, strávil jsem dlouhou dobu, asi půl roku, v nemocnici s klíšťovou encefalitidou, což je věc, která se nedá za pár dní vysmrkat. Musel jsem kvůli tomu přestat hrát i na trumpetu, protože jsem další rok nemohl namáhat svaly. To extempore s nemocnicí také hraní nepomohlo. Když člověk vypadne a není k mání, tak ho někým nahradí. Když se náhrada osvědčí, tak ji používají dál, dokud zase nevypadne.

 

SOUTĚŽ

Sledujte dětské hvězdy
a vyhrajte knihu Dětství před kamerou!

V našem magazínu vyjdou v listopadu a prosinci postupně čtyři rozhovory a články s dětskými hvězdami, se kterými dělala rozhovor také Simona Oktábcová do knihy Dětství před kamerou. V každém takovém článku najdete soutěžní otázku – napište vždy do diskuze pod článkem správnou odpověď, a pokud budete mít po konci soutěže všechny odpovědi dobře, máte šanci na výhru!
Ze soutěžících, kteří pod každý článek napíší správnou odpověď na soutěžní otázku, vylosujeme tři výherce, ti obdrží knihu Dětství před kamerou.
Soutěžních otázek bude celkem pět – čtyři pod rozhovory a články s dětskými hvězdami a jedna pod rozhovorem se Simonou Oktábcovou.

Soutěžní otázka č. 1:
Viz rozhovor se Simonou Oktábcovou: Dejte si destilát z dětských hvězd.

Soutěžní otázka č. 2:
Viz článek: Dětská hvězda: Renata Mašková.

Soutěžní otázka č. 3:
Viz rozhovor: Dětská hvězda: Pavlína Mourková.

Soutěžní otázka č. 4:
Viz rozhovor: Dětská hvězda: Michael Dymek.

Soutěžní otázka č. 5:

Na kterého herce, se kterým si zahrál, Lukáš Bech nejraději vzpomíná?

                                                 a) Vladimír Menšík
                                                 b) Petr Kostka
                                                 c) Petr Nárožný
                                                 d) Václav Postránecký

Naše pátá otázka je poslední. Abychom vám dali dostatek času odpovědět třeba i zpětně na otázky v předchozích článcích, rozhodli jsme se soutěž ukončit v neděli 11. 1. 2009 o půlnoci. PŘEJEME HODNĚ ŠTĚSTÍ!

Je něco, co vás na dětském hraní těšilo, a naopak zklamalo?
Rozumím otázce a odpovím na něco úplně jiného – to jsem se naučil od českých politiků (smích).

Dneska velice moderní přístup...
Dobře, tak já vám to tedy řeknu. Mrzelo mě, že většina lidí, kteří se natáčení neúčastní, kteří nevidí celý ten složitý proces od vzniku nápadu, přes psaní scénáře, shánění prostředků na výrobu, shánění lidí, vytváření mediaplánů, podpory... Tak že tihle lidé, kteří nevidí do zákulisí, si vůbec nedokáží představit, jaké úsilí je za tím schované.
Už jenom ten čas. Není to o tom, že herec v deset vstane, odvezou ho na plac, řekne dvě věty a jde domů. Je to o přípravě, o práci s textem, o pochopení doby, když jde třeba o historickou záležitost... Času, který do toho musíte narvat, než dojde k samotnému natáčení, je hromada. Většina z lidí viděla zlobivého kluka, který si hraje ve filmu, ale málokdo už, že to není jen o lusknutí prstem.

A o co vás to obohatilo?
Dostával jsem se, a dnes se stále jako lokační dostávám, na místa, kam se normální smrtelníci nedostávají, v situacích, do kterých se normální smrtelníci nedostávají, a s lidmi, se kterými bych se třeba nikdy nepotkal. Anebo potkal, ale nedozvěděl bych se nikdy, že se rodina toho člověka třeba stará již 200 let o nejstarší pražský hodinový strojek, který je v Petrské věži.

Pracujete teď jako lokační, co to obnáší?
Vyhledávám pro film vhodné lokace. Když je potřeba natočit v Čechách třeba poušť, moře nebo jakékoli i normální místo, tak ho musím najít.

Říkali vám lidé Čestmíre?
To se objevuje do dnešních dnů. Tuhle přezdívku mám od spousty lidí. Ne od každého je mi to příjemné, ale dneska už nad tím většinou mávnu rukou. Když mě tak osloví třeba úplně cizí člověk, nebo někdo houkne z davu: „Hele, Čestmíre!“, vždycky mě napadne: „Co si mě vůbec bereš do úst?“

Ať se nebavíme jen o filmování, řekněte mi něco třeba o ženách...
Já miluji ženy. Ženy jsou skvělá stvoření a nedokážu si představit, jak by to tady bez nich vůbec mohlo fungovat.

Jste svobodný. Už jste potkal ženu, se kterou byste chtěl strávit zbytek života?
Nemohu si pomoct, ale vždycky, když se zamiluju, nebo když vstoupím do nějakého vztahu, když je mi zkrátka s nějakou ženskou dobře, tak si myslím, že to bude do konce života. Neodsuzuji věci dopředu, a ani na to nemám právo.

Jak řešíte problémy?
Když vzniknou problémy, ať už jde o osobní, nebo i o pracovní vztah, tak je vždycky dobré je vyřešit na rovinu. Pokud to jde, tak nechodit kolem horké kaše. Někdy to samozřejmě bolí, ale je lepší řešit to od začátku. Bohužel to mezi lidmi moc nefunguje. I na sobě vidím, že některé věci odsouvám, protože jsou nepříjemné a zpětně mi to nevyhovuje. Prostě se to tak děje.
Stejně jako je potřeba prostříhat strom, aby byl silný a rostl dál, tak je někdy potřeba striktně vyřešit problémy.


Lukášovo Novoroční přání čtenářkám...

Vzpomenete si někdy na Lukáše? Je podle vás Lukáš sympaťák? Co byste Lukášovi popřála do příštího roku vy?

   
18.12.2008 - Rozhovory - autor: Jakub D. Kočí

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [187] HanaJa [*]

    a) Vladimír Menšík

    superkarma: 0 10.01.2009, 23:16:28
  2. [186] modexa [*]

    a) Vladimír Menšík

    superkarma: 0 10.01.2009, 22:24:11
  3. avatar
    [185] black.bird.third [*]

    a)Vladimír Menšík

    superkarma: 0 10.01.2009, 21:22:39
  4. avatar
    [184] Effie [*]

    a) Vladimír Menšík

    superkarma: 0 10.01.2009, 18:36:16
  5. [183] majaa [*]

    Vladimír Menšík

    superkarma: 0 10.01.2009, 13:28:54
  6. [182] Manon [*]

    Oprava: Lukáš Bech - vzpomíná nejraději na Vladimíra Menšíka.

    superkarma: 0 10.01.2009, 13:25:49
  7. [181] Manon [*]

    Nejraději vzpomíná Luká Bech na Vladimíra Menšíka.

    superkarma: 0 10.01.2009, 13:24:32

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [180] jiwin [*]

    a/ Vladimír Menšík

    superkarma: 0 09.01.2009, 23:18:55
  2. [179] Lennička [*]

    a/ VLADIMÍR MENŠÍK

    superkarma: 0 09.01.2009, 19:47:24
  3. [178] Lana [*]

    Lukáš Bech nejraději vzpomíná na Vladimíra Menšíka.

    superkarma: 0 09.01.2009, 17:44:26
  4. [177] Macik4 [*]

    a/Vladimír Menšík

    superkarma: 0 09.01.2009, 13:18:19
  5. [176] Ledoborec [*]

    a) Vladimír Menšík

    superkarma: 0 08.01.2009, 19:51:53
  6. [175] bambaja [*]

    a/ Vladimír Menšík

    superkarma: 0 08.01.2009, 12:48:37
  7. [174] tremesnaci [*]

    a) Vladimír Menšík

    superkarma: 0 08.01.2009, 10:16:14
  8. [173] cela [*]

    a)Vladimír Menšík

    superkarma: 0 08.01.2009, 07:28:09
  9. [172] Bobrik [*]

    a) Vladimír Menšík

    superkarma: 0 07.01.2009, 19:54:13
  10. avatar
    [171] MarkyV [*]

    Vladimír Menšík

    superkarma: 0 07.01.2009, 14:48:13
  11. [170] maculka [*]

    a) Vladimír Menšík

    superkarma: 0 07.01.2009, 08:22:54
  12. avatar
    [169] dasena [*]

    Vladimír Menšík

    superkarma: 0 07.01.2009, 08:14:14
  13. [168] myšmis [*]

    a)Vladimír Menšík

    superkarma: 0 06.01.2009, 22:49:29
  14. [167] Beáta [*]

    Vladimír Menšík

    superkarma: 0 06.01.2009, 14:12:43
  15. [166] aliz [*]

    a) Vladimír Menšík

    superkarma: 0 05.01.2009, 21:31:33
  16. [165] Lefi [*]

    a) Vladimír Menšík

    superkarma: 0 05.01.2009, 20:30:01
  17. [164] tesanka [*]

    Vzpomíná nejraději na pana Vladimíra Menšíka.Odpověď A)

    superkarma: 0 05.01.2009, 14:25:51
  18. [163] olly [*]

    a) Vladimír Menšík

    superkarma: 0 05.01.2009, 13:26:20
  19. [162] jupe [*]

    a) Vladimír Menšík

    superkarma: 0 05.01.2009, 12:40:50
  20. [161] Alena01 [*]

    a) Vladimír Menšík

    superkarma: 0 05.01.2009, 12:07:10
  21. [160] whitemouse [*]

    a) Vladimír Menšík

    superkarma: 0 05.01.2009, 11:59:49
  22. [159] leni [*]

    05.01.09 A)Vladimir Mensik

    superkarma: 0 05.01.2009, 10:57:17
  23. [158] KatyaKaty [*]

    a) Vladimír Menšík

    superkarma: 0 05.01.2009, 08:31:44
  24. [157] MagdaN [*]

    a) Vladimír Menšík

    superkarma: 0 04.01.2009, 18:16:23
  25. avatar
    [156] RENAULT [*]

    a)Vladimír Menšík

    superkarma: 0 04.01.2009, 17:37:28
  26. [155] hornickoz [*]

    a) Vladimír Menšík

    superkarma: 0 03.01.2009, 19:46:13
  27. avatar
    [154] Svobodoa [*]

    a) Vladimír Menšík

    superkarma: 0 03.01.2009, 19:41:19
  28. avatar
    [153] denkas [*]

    a) Vladimír Menšík

    superkarma: 0 03.01.2009, 19:22:12
  29. [152] enal [*]

    a) Vladimír Menšík

    superkarma: 0 03.01.2009, 10:40:48
  30. [151] andreacool [*]

    a) Vladimír Menšík

    superkarma: 0 02.01.2009, 12:25:22

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme