Zdraví

Dětem nejvíce chutná italská kuchyně!


Období dovolených je v plném proudu, mnohé z nás se jistě těší na několik dnů v roce, kdy bude v kuchyni kastroly a pánvičkami vesele chřestit zdatný profesionál. Takové okamžiky se pro mnoho žen, jež živí několik věčně hladových krků, stávají takřka nezapomenutelnými.

Hladová doba dovolených v NDR kolorovaná nezapomenutelnými „eintopfy“ a růžovými studenými ovocnými polévkami je nostalgickou minulostí, Češi si nyní užívají nejraději dovolených v jižních částech Evropy. Díky široké tuzemské nabídce v nejrůznějších typech restaurací nejsou už mnohé zahraniční pokrmy takovým kulinářským překvapením, a to ani pro dospělé, ani pro děti. Mnoho druhů jídel mezinárodní kuchyně má dle nutriční terapeutky Jitky Tomešové dokonce vhodnější složení pro dětské strávníky než běžná česká kuchyně. Pojďme se nyní podívat, které cizokrajné speciality můžeme našim ratolestem nabídnout.

 

Asijská kuchyně

V typickém asijském (tedy čínském, japonské či thajském) pokrmu, nebude určitě chybět zelenina, která je jedním ze základních kamenů ideální výživové pyramidy. Poměrně zajímavé je, že podle jednoho čínského tradičního stravovacího směru by se neměla konzumovat zelenina syrová, ale pouze lehce orestovaná, dušená a vařená. K základním ingrediencím asijské kuchyně patří sója a výrobky z ní. O příznivých účincích sóji na lidské zdraví bylo napsáno mnoho, málokdo si však uvědomuje, že v příliš velkém množství může sója i škodit, a to zejména malým dětem. Obsahuje totiž tzv. antinutriční látky, které brání využití některých vitaminů či enzymů. Což ale rozhodně nemusíte při několikadenním pobytu vůbec řešit.

Velmi používaným výrobkem ze sóji je sójová omáčka, ta je součástí mnoha receptur. Malé množství kvalitní tradičně připravované omáčky našim dětem rozhodně neuškodí. Jediným vykřičníkem v tomto případě zůstává možná alergická reakce. Pozor by si měli dát především rodiče dětí, které jsou citlivé nejen na bílkoviny sóji, ale i na bílkoviny kravského mléka, neboť k tomuto typu alergie se často přidružuje i nesnášenlivost sóji a samozřejmě i výrobků z ní.

Řada asijských specialit se vyznačuje použitím nejrůznějších druhů ostrých a pikantních koření. Ta však rozhodně nejsou vhodnou ingrediencí pro malé Středoevropany, neboť u nich s největší pravděpodobností vyvolají střevní potíže, nemluvě o tom, že takové jídlo nebude drtivé většině dětí chutnat.

Bylo by však chybou se domnívat, že musí všechna orientální jídla pálit – naopak. Na své si přijdou i ti, kteří ostrou chuť nevyhledávají.

Arabská kuchyně

Pravá arabská kuchyně může Evropanům připadat chuťově fádní a nevýrazná, je třeba jí „přijít na chuť “. Základ arabské kuchyně tvoří zelenina (např. okra – jedlý ibišek, lilek, kapary či olivy) a nejrůznější zeleninová či luštěninová pyré. Klasickou, dětmi vcelku oblíbenou, součástí arabského kulinářství jsou placky, u nás známé jako „arabský chléb“. Nejčastěji se konzumuje plněný, ale je možné jej i jen tak k čemukoliv přikusovat.

Další často využívanou surovinou je luštěnina cizrna, ze které se vyrábí populární hummus (jednoduchá, zdravá a chutná kašovitá náplň do chleba) a také výtečné zeleninové karbanátky falafel.

Kvalitně připravená arabská jídla obvykle neobsahují žádné ingredience, jež do dětského jídelníčku nepatří. Vyhnout bychom se měli jen ostřejším pokrmům, např. s obsahem kořenicí směsi harissa. Děti jsou poměrně konzervativními strávníky, mají rády spíše jednodušší jídla a možná budou nad nezvyklými „zeleninovými kašemi“ ohrnovat nos. Záleží ale na trpělivosti rodičů, dítě totiž potřebuje každý nový pokrm většinou ochutnat několikrát, než mu přijde na chuť.

„Při jídle v místní restauraci se doporučuje objednávat jídla raději vařená nebo pečená a nápoje v lahvi, kterou by měla obsluha otevřít až u stolu. Tak lze předejít případným trávicím obtížím. V arabských zemích se také příliš nedoporučuje konzumace jídel, která nabízejí stánky na ulici. Děti by se měly jídlům neznámého původu raději vyhnout,“ radí Tomešová.


Americká kuchyně

Americké stravování (lépe řečeno kuchyně Spojených států amerických) je u nás nechvalně známé v podobě různých fast-foodových restaurací. Jitka Tomešová z poradenského centra Výživa dětí doporučuje: „Pokud dítě po hamburgeru touží, nezakazujme mu ho. Není možné označit ho za vysloveně zakázanou potravinu, ale je třeba držet se pravidla všeho s mírou. Čím více totiž budeme dítěti cokoli zakazovat, tím více to bude chtít. Hamburger nebo hranolky ze stánku jednou za čas jistě zdravému dítěti neublíží.“ I když vštěpovat svému potomkovi od útlého věku, že pokud se bude takovými dobrotami „pěchovat“, bude za pár let vypadat jako velké procento Američanů, také není od věci.

USA ale zdaleka neznamená jen fast-food! Turistům nabízí unikátní splynutím gastronomických tradic z celého světa, mnohé recepty jsou velmi zajímavé a dají se upravit tak, aby je mohly jíst i děti.

Bc. Miroslav Kubec, šéfkuchař hotelu InterContinetal, nám prozradil, že mezi nejoblíbenější pokrmy dnes v Americe patří pizza (s původní italskou má však jen pramálo společného), mexické tacos a francouzská cibulová polévka. Nejuznávanější je kulinářská tradice amerického jihu, známá je také novoanglická kuchyně (Yankee) se svými hustými polévkami nebo texasko-mexická (Tex-Mex). Například dětské varianty tortill nebo tacos lze malým strávníkům bez obav naservírovat, měli bychom si jen dát pozor na množství použitého koření, zejména pálivých druhů (chilli).

Takřka ve všech restauracích dostanete takřka automaticky místo vody na naše poměry přeslazený ledový čaj, dětem chutnat určitě bude, ale není od věci jim ho alespoň částečně naředit vodou.

Italská kuchyně

Italská kuchyně vyhrává u malých i velkých Čechů na celé čáře. Italská jídla se nevyznačují příliš pikantními nebo ostrými druhy koření (mimo vydatného použití česneku), vybrat jídlo pro děti zde není naprosto žádný problém. Debužírovat po italsku však neznamená jen konzumovat nerůznější druhy pizzy a těstovin, ale také široké spektrum pokrmů z ryb a masa nebo znamenitých rizot. Při přípravě jídla se používá široká škála bylinek, častá je bazalka, šalvěj, máta, majoránka, oregano a další. Nejoblíbenějším masem je telecí. Maso se jí většinou grilované, pečené či dušené. Častou součástí jídelníčku jsou kuřata, na jejichž zpracování existuje řada receptů, např. s použitím vína, rajčat, paprik apod. Velké oblibě se kromě ryb těší i plody moře, ty se nejčastěji grilují, smaží nebo pečou s přidáním olivového oleje. Ze zeleniny si Italové oblíbili zejména chřest, fenykl, artyčoky, lilky a rajčata. Pan šéfkuchař Kubec ještě prozradil, že: „Češi jsou stálými návštěvníky italských restaurací, kde si oblíbili zejména pizzu nebo těstoviny na mnoho způsobů. Řada rodilých Italů by však při návštěvě „české pizzerie“ nevěřila svým očím. Mnoho kuchařů u nás má totiž tendenci přizpůsobovat recepty českým chutím, do omáček přidávat smetanu a italskou šunku prosciuto nahrazovat šunkou dušenou, nebo dokonce šunkovým salámem. V italské kuchyni platí, že v jednoduchosti je síla a krása, proto chcete-li ochutnat opravdové speciality, pokuste se najít restauraci, která má sice méně obsáhlé menu, zato však nešetří na kvalitě ingrediencí a recepty nejsou zbytečně komplikované.“ Jednoduchost originálních italských receptů je také jednou z dalších výhod pro mlsné jazýčky malých strávníků.

Řecká kuchyně

Také Řecko je oblíbenou destinací mnoha českých turistů, a co se týče gastronomie, stojí jednoznačně za zmínku! Právě středomořská strava je totiž již mnoho let považována odborníky za jednu z nejdravějších. Základem kuchyně Řeků je kvalitní olivový olej, ryby a mořské plody a spousta zeleniny a ovčího sýra feta. Z mas dominuje jehněčí, to však nemusí českým dětem na poprvé chutnat, stejně jako některé méně obvyklé druhy koření. Milovníkům mléčných výrobků možná zachutná tučný řecký jogurt. Ten se používá kromě jiného jako základ pro tzatziky (okurkový salát s česnekem a jogurtem, koprem a mátou) a výtečný je i vychlazený s domácím medem. Malí strávníci možná budou těžko odolávat velmi sladkým a na trávení poněkud těžším moučníkům, pokuste se je proto přemluvit, aby se s vámi raději rozdělili. Výtečnou, zdravou a osvěžující tekutou tečkou za řeckým kulinářstvím jsou „fresh džusy“, ty dětem budou nejen chutnat, ale dodají jim i velké množství vitaminů a kvalitních tekutin. A dát si jako maminka nebo tatínek drink u baru, to dodá čerstvým ovocným šťávám na neobyčejném kouzlu! 


Francouzská kuchyně

Francouzi jsou jak známo vyhlášenými labužníky. Většina dětí však asi hlemýždě na másle s česnekem, husí játra nebo mozeček jíst dozajista nebude. Ve sladké Francii je však velmi oblíbená i zelenina, ryby nebo mořské plody, na které možná nalákáme děti snadněji. Francouzi jsou navíc zvyklí pohrát si se servírováním pokrmů tak, aby ladily i oku, což většina dětí nadšeně uvítá. Neodmyslitelnou součástí francouzské kuchyně jsou také čerstvé křupavé bagety, jež se servírují téměř ke každému jídlu. Bageta se výborně hodí k zeleninovým salátům nebo poslouží jako rychlý lehký oběd, naplníme-li ji vhodně zvolenými ingrediencemi. Pokud se budete pohybovat v kraji kolem Bretaně, nezapomeňte na úchvatné, jako papír tenoučké francouzské palačinky. Ty jednoznačně zachutnají nejen vašim potomkům, ale i vám. Určitě je dobré připomenout, že všechny uvedené země poskytují v letním období velké množství  čerstvého kvalitního ovoce, které má většina dětí rádo.

 

Vozíte s sebou na zahraniční dovolenou nějaké speciální potraviny pro děti?

Kde Vašim dětem chutnalo nejvíc?

Ochutnáváte rádi místní speciality, nebo raději spoléháte na univerzální nabídku v hotelích?

   
17.07.2007 - Zdraví - autor: Martina Machova

Komentáře:

  1. avatar
    [9] Vivian [*]

    Mně chutná všechno Bohužel
    Akorát třeba tichomořskou "kuchyni" bych si asi nechala ujít, nějaký ty žížalky a červíky... Jsem přece jen konzervativní

    superkarma: 0 17.07.2007, 21:47:59
  2. avatar
    [8] Anouk [*]

    Spojovat francouzskou kuchyni hlavne se sneky mi pripada jako uz dost ohrane klise... Mne ve Francii jidlo moc chutna, moje zkusenost je opravdu delsi nez par nekolikadennich zajezdu, ovsem se sneky ani s mozeckem jsem nikdy nemela tu cest. Zato husi jatra jsou vynikajici A myslim, ze by to mohlo chutnat i detem, pokud jim neprozradite, co to je

    superkarma: 0 17.07.2007, 18:06:44
  3. avatar
    [7] Meander [*]

    Dostal mě poutač před jednou restaurací, chtěli přílákat hosty na řeckou kuchyni, tedy tam napsali Greek Kitchen.

    superkarma: 0 17.07.2007, 12:53:18
  4. avatar
    [5] Ťapina [*]

    gentiana: To je zajímavé, náš italský lektor uměl o italské kuchyni vyprávět docela dlouze

    superkarma: 0 17.07.2007, 10:18:43
  5. [3] gentiana [*]

    Nebylo tohle na ýDnesu asi tak před dvěma týdny?
    A italská kuchyně neexistuje. Toskánská, řínská, lombardská atd. ano, ale italská ne.

    superkarma: 0 17.07.2007, 08:49:58
  6. avatar
    [2] hanika [*]

    u nás nejvíc frčí špagety, pizza a ryby

    superkarma: 0 17.07.2007, 08:43:27
  7. avatar
    [1] Lucie25 [*]

    Samozřejmě italská kuchyně špagety, pizza, olivy - to můžou moje děti skoro pořád. V Tunisu můj syn nejedl skoro nic, protože to "nevypadalo dost česky" skoro vždy skončil u špaget.

    superkarma: 0 17.07.2007, 08:43:00

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme