Bulvár

Desetihvězdičkový drsňák Gordon Ramsay


 

Jeden z nejlepších světových kuchařů, hvězda „kuchyňské“ reality show Channel 4 Ďáblova kuchyně a zároveň urputný protiva Gordon Ramsay si otevřel v Praze novou restauraci v rámci své značky Maze. Po světě má tenhle slavný a příšerně arogantní šéfkuchař už dvanáct restaurací. Ta v naší metropoli je první Maze v kontinentální Evropě a zároveň vůbec první podnik v ČR, který má velkou šanci získat označení michelinskou hvězdičkou.

 

Michelin nejsou jen pneumatiky

 

Michelinské hvězdičky, nazvané podle prestižního gastronomického průvodce, jsou považovány za ocenění nejvyšší kvality v kulinářském oboru. Restaurace, které se takového označení dostane, je na pomyslném světovém vrcholu. Vedle Prahy můžete navštívit tyhle Gordonovy super vývařovny například ve Velké Británii, New Yorku, Tokiu, Singapuru nebo v Dubaji. Byla to jeho restaurace Petrus, kde v roce 2001 utratilo šest bankéřů 44 tisíc liber za několik lahví vína.

 

Gordon Ramsay podle svých slov nevidí důvod, proč by Praha neměla mít restauraci s michelinskou hvězdičkou. To znamená, že i my máme nyní možnost poznat na vlastní chuťové buňky, co je to kulinářský ráj. Právě ve zmiňované televizní show Hell´s Kitchen drsný Skot dokázal, že pod jeho vedením je možné udělat špičkovou restauraci z čehokoliv. Principem pořadu, který sleduje pravidelně kolem čtyř milionů diváků, je nalézt nějaký velmi špatný a krachující podnik a Ramsay ho musí do týdne pozdvihnout. Skoro vždy byl úspěšný, ale právě v seriálu si mohli diváci, zejména však dočasní podřízení, užít jeho neurvalosti a sprostého chování. Jednou se dokonce nepodařilo zabránit fyzickému napadení, v jiných případech dokázal vzteky rozplakat část personálu. Zkrátka v situacích, kdy ostatní opatrně chodí kolem horké kaše, aby si nezadali, on naopak s provokativním posměškem ve tváři chrlí jednu nadávku za druhou a uráží všechny kolem. Za to se mu dostalo přezdívky Mister Fuck, ale jemu to určitě nevadí, protože i díky své image náramně zbohatl. Jeho umění v přípravě jídel je však téměř bezkonkurenční.

 

Cesta k úspěchu

 

I přes určitou kontroverznost se Ramsayovi daří, na co sáhne. Je to bezesporu dáno tím, že je naprostý perfekcionista. Podle všeho je tenhle Skot naprosto nespokojený i ve chvíli, kdy sbírá jedno ocenění za druhým. Dvaačtyřicetiletý šéfkuchař získal během svého života množství zkušeností. Z domova svých rodičů odešel již v šestnácti, hrál jako profesionální fotbalista a po sérii zranění opustil na vrcholu špičkový tým skotských Rangers a rozhodl se pro vzdělávání v umění gastronomie. Několikrát působil ve vyhlášených restauracích jako Harvey´s nebo Roxbury House, jenže díky své povaze to nemělo dlouhého trvání. Jednou odhalili jeho milostný poměr s ženou majitele restaurace, podruhé nemohl vydržet „hnusné tyranizování“ a zabouchl za sebou dveře. Poté se rozhodl postavit na vlastní nohy. Odcestoval do Francie a v Paříži tři roky spolupracoval s kuchařskými esy Savoyem a Robuchonem, oceněnými Michelinem. Následovně pracoval jako osobní kuchař na luxusní jachtě na Bermudách. V roce 1998 otevřel svůj první podnik v Chelsea a od roku 2001, kdy ho francouzský Michelin ocenil první hvězdičkou, stoupá jeho hvězda strmě vzhůru.

 

Maze Prague

 

Restaurace byla otevřena v nově zrekonstruovaných prostorách hotelu Hilton Prague Old Town v Celnici a jako šéfkuchaře do ní Ramsey obsadil Philipa Carmichaela. Design prostorů je laděn do šedomodrých odstínů a výrazně působí geometricky umístěné kovové obklady a zajímavá světla. Sednout si můžete na různé druhy židlí, sedaček a lavic. Působí to trochu chladněji, ale velmi moderně. Obsluha je na vysoké úrovni, a pokud do restaurace přijdete, budete mít možná pocit, že jste pro personál středobodem dění. Co se týká jídel, tak to snad ani nemá cenu popisovat, prostě fantazie. Na rozdíl od jiných „lepších restaurací“ se tady nemusíte obávat, že dostanete málo jídla. Pokrmy jsou v dostatečném množství a navíc patřičně hutné a výživné. Zčásti je nabídka jídelního lístku naplněná pokrmy, které můžete najít i v londýnském Maze, ale zčásti jsou to originální receptury přímo pro pražský podnik.Možná se budete divit, ale ceny nejsou tak vysoké, aby si tam člověk nemohl, byť spíše příležitostně, zajít. Hlavní jídla se pohybují kolem 500-600 korun. Chcete-li poznat širší záběr kuchyně, můžete si objednat degustační menu za necelých 1800 korun, ale pozor - má sedm chodů, takže raději před tím den nejíst. Honosný je taktéž úctyhodný seznam vín, které můžete ochutnat.

 

Nezbývá než doporučit, aby jste co nejdříve potkaly správného gentlemana, který vás do Ramsayho restaurace pozve na večeři.

 

Další informace, ale třeba i jídelní lístek s cenami si můžete přečíst na

 

http://www.gordonramsay.com/mazeprague/

 

Myslíte, že michelinová restaurace může opravdu nabídnout víc než ostatní? Zajdete do Maze Prague příležitostně? A co ceny, myslíte, že dát za jídlo tolik peněz je slušné? Anebo si i vy myslíte, že sedm set za jídlo ve špičkové restauraci světového jména není moc? Líbí se vám Gordonova jídla na obrázcích?

   
28.01.2008 - Společnost - autor: Michal Chalupa

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [53] Maurice. [*]

    Tady je v akci společně s moderátorem slavného Top Gear: http://www.youtube.com/watch?v=VKEPPw5Jd2M

    superkarma: 0 28.01.2008, 19:54:33
  2. avatar
    [52] Jaštěrička [*]

    Kelly: Já bych řekla,že je to taky hodně "image" pro média,která mu dobře prodává.Olivier je ten "hodný",on je ten "zlý"
    Meander: No,ono je to s těma jeho pořadama asi složitější,mám dojem,že se spekulovalo s tím,že je to spíš reality show než realita,že ne vše v tom pořadu je úplně košer-že se třeba dotyčný pajzl předvádí záměrně na začátku v daleko horším světle než ve skutečnosti je.Ale čert ví

    superkarma: 0 28.01.2008, 19:43:18
  3. avatar
    [51] Jaštěrička [*]

    Meander: http://www.ukastelana.cz/home/?chef_id=3 Díky tomuhle chlapíkovi.Je to odsud blízko ddo Vídně a taky pro zeleninu a ovoce na Břeclavsko,Znojemkso,jižní SLovensko-a dobrou kuchyni asi opravdu nejvíc dělají kvalitní a čerstvé suroviny. Já u něj byla naposledy před tuším 5ti lety a bylo to opravdu a údajně je to stále lepší.

    superkarma: 0 28.01.2008, 19:40:00
  4. avatar
    [50] sanvean [*]

    Jsem si ho pustila na youtube, on je to docela fešák I když tady na té fotce vypadá na skoro na šede...

    superkarma: 0 28.01.2008, 19:19:13
  5. avatar
    [49] Solei [*]

    Vivian: třeba nebude tak strašný když ví, že záchodky mají být čísté a krásné - teda, hlavně ty dámské

    superkarma: 0 28.01.2008, 17:14:53
  6. avatar
    [48] Meander [*]

    Vivian: Na kabelovce jsem sledovala seriál, jak se snažil z blum udělat kuchaře. Pár z těch, kteří prošli jeho lágrem, je teď hooodně úspěšných.
    Taky šel pořad, kde dost razantně vysvětloval majitelům, jak zachránit svoje krachující podniky. A dařilo se. Je to hulvát jako sviňa, ale je to borec.

    superkarma: 0 28.01.2008, 17:09:21
  7. avatar
    [47] Vivian [*]

    Zašla bych , ale asi až bude bejby starší, s kojencem nee
    Včera jsem na jedničce zahlídla kousek interview s Gordonem Ramsayem a bylo to samý fuck a shit, tak by mě zajímalo, jak tenhle týpek vaří

    superkarma: 0 28.01.2008, 17:05:02
  8. avatar
    [45] Meander [*]

    Rufo: Jawohl. Stejně jako člověku nikdo nevezme zážitek z povedeného koncertu. Do konce života budu se slzou v oku vzpomínat na Klezmatics.

    superkarma: 0 28.01.2008, 15:59:38
  9. [44] Rufo [*]

    shb: Ty nepovazujes vareni za umeni ?
    OK, jsou lide, co jim nic nerika hudba, jine nezajimaji knihy, dalsi treba obrazy ci divadlo. No a nekoho asi nezajima jidlo.

    Podle mne vsak to, co si clovek uzije (treba pri dobrem jidle) je to, co mu nikdo nikdy nevezme

    superkarma: 0 28.01.2008, 15:57:55
  10. avatar
    [43] Meander [*]

    shb: Představ si, že je. Je to umění srovnatelné s komponováním hudby.

    superkarma: 0 28.01.2008, 15:29:14
  11. avatar
    [42] shb [*]

    tento pán je pro mně to je vaření takový umění???

    superkarma: 0 28.01.2008, 15:16:25
  12. avatar
    [41] Solei [*]

    tyrkys: chápu, akorát, těstoviny se sýrem a kečupem považuji spíše za výtvor mezinárodní kuchyně než české

    superkarma: 0 28.01.2008, 15:04:47
  13. avatar
    [40] tyrkys [*]

    Solei: Kelly: včera říkal, že mu českou kuchyni vařila jeho bývalá přítelkyně - česká modelka .

    superkarma: 0 28.01.2008, 14:57:07
  14. avatar
    [39] ještěrka.ehp [*]

    * nemyslím
    * rozhodně ne
    * nejsem padlá na hlavu, abych za jídlo vyhazovala takový sumy
    * to maso nevypadá zle, to druhý jídlo bych nedala ani našim psům

    superkarma: 0 28.01.2008, 14:46:27
  15. avatar
    [38] Meander [*]

    Kelly: Někdy jo. Zejména v tomhle oboru, pokud to chce dotáhnout až na tu hvězdičku. Nevěřila bys, co za blumy se v kuchyních vyskytuje. Ostatně, lidi se k němu hrnou, on je totiž umí přinutit naučit se vařit pořádně - tedy vydělávat prachy.

    superkarma: 0 28.01.2008, 14:07:47
  16. avatar
    [37] Kelly [*]

    Meander: když jsem včera viděla o něm reportáž a jak se chová k lidem, spadla mi brada. Člověk přece nemusí druhé urážet a ponižovat, aby dosáhl úspěchu. Ale možná je to pro něj určitý druh masochizmu

    superkarma: 0 28.01.2008, 13:59:00

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [36] Meander [*]

    Jaštěrička: Fakt? Já měla za to, že Mollica je místní zahraniční star, na kterou si nikdo netroufne

    superkarma: 0 28.01.2008, 13:56:36
  2. avatar
    [35] Jaštěrička [*]

    mafi: Možná není špatný občas vytáhnout paty z Prahy nejen za hranice . Brněnská restaurace U kastelána loni v hodnocení samotných kuchařů byla vyhlášená nejlepší restaurací u nás.Trhli i Vita Mollicu

    superkarma: 0 28.01.2008, 13:54:55
  3. avatar
    [34] Meander [*]

    Kelly: Když on tenhle pán uráží i britskou kuchyni. Uráží jakoukoliv kuchyni se mu urážet chce, stejně tak lidi. Když dosáhnu z nuly tak vysoko, jako on, a udržím se tam, jako on, taky si budu urážet, koho se mi zamane.

    superkarma: 0 28.01.2008, 13:53:27
  4. avatar
    [33] Kelly [*]

    Solei: vidíš mi do hlavy. Přesně to jsem si myslela, že se asi protáhl nějakým nádražím

    superkarma: 0 28.01.2008, 13:44:12
  5. avatar
    [32] Solei [*]

    Kelly: Taky by mne zajímalo kde tu českou kuchyni ochutnal. Jestli v hospodě na nádraží nebo mu vařil Roman Hadrbolec.

    superkarma: 0 28.01.2008, 13:37:48
  6. avatar
    [31] Kelly [*]

    Vždycky mne pobaví, jak nějaký cizinec poučuje domorodce o správnosti určitého úkonu. To, že jedl nějakou šlichtu neznamená, že bude paušalizovat a urážet českou kuchyni.
    Na druhou stranu na něj zvědavá, co z toho všeho vyleze.

    superkarma: 0 28.01.2008, 13:28:48
  7. [30] Bellana [*]

    Nyotaimori: O tom se nepřu, jasně, že není neslušné chtít za jakoukoliv službu takovou cenu, kterou mi cílová skupina je ochotna zaplatit, to je vlastnost trhu. Milión vydělám buď tak, že na dvou věcech získám po půl miliónu nebo na miliónu věcí po koruně. (První varianta se mi líbí víc . Nejlepší je stejně zdědit ho.)

    superkarma: 0 28.01.2008, 13:08:08
  8. avatar
    [29] trdlo [*]

    Hura, opravili zprznene jmeno na spravnou verzi, a dokonce se strefili!

    superkarma: 0 28.01.2008, 13:05:13
  9. avatar
    [27] carrom [*]

    Ten druhý obrázek jídla snad není jeho dílo Vždť to vypadá jak nějaká sr.... ze školní jídelny Nemyslím že ty ceny jsou přemrštěné, ale já půjdu jíst do podniku, kerý ctí mé finanční možnosti...

    superkarma: 0 28.01.2008, 11:59:15
  10. [26] mafi [*]

    Urcite s muzem Maze casem navstivime, bavi nas opravdu dobre restaurace v Praze. A mame za sebou navstevu i nekolika restauraci s michelinskou hvezdickou ve svete (Madrid, Budapest, Jerez). BTW, v Praze je spoustu uzasnejch restauraci s vynikajicimi jidly, radove cenove na podobne urovni, jenom nemaji tak dobre zvladnuty marketing a je potreba je hledat. Jenom je skoda, ze v ostatnich mestech republiky nenarazite ani na pokus o dobrou reatauraci

    superkarma: 0 28.01.2008, 11:38:29
  11. avatar
    [24] Solei [*]

    LeninH: pizzerie kde mají jednu pizzu za 600? kde bydlíš?

    superkarma: 0 28.01.2008, 11:17:06
  12. avatar
    [22] barasv [*]

    Osobně mě nic takového neláká...

    superkarma: 0 28.01.2008, 11:03:43
  13. avatar
    [21] Meander [*]

    Solei: Mimo kari (když se povede) je britská kuchyně dost hnusná. Taky tuk, cukr, mouka a zbytky Ale aspoň kari ujde.

    superkarma: 0 28.01.2008, 11:02:22
  14. avatar
    [19] Solei [*]

    Meander: Ale stejně si myslím, že britská je horší.

    superkarma: 0 28.01.2008, 10:57:25
  15. avatar
    [18] Solei [*]

    Meander: já vím, a knedlíky (recept vzniklý za stoleté války, kdy se po přechodu fronty našly v domě zbytky co se vojákům nelíbyly protože byly ztvrdlé nebo plesnivé - vše se to smíchalo a povařilo).
    Ještě jsi zapomněla dodat, že se jedná o zbytky toho co se nevešlo do německého receptu - jako třeba vepřo, knedlo, zélo, nebo do klobásek.

    superkarma: 0 28.01.2008, 10:57:01
  16. avatar
    [17] Meander [*]

    Solei: Českou kuchyni stačí vidět. Jak pravila stařenka Oggová - tuk, cukr, mouka a zbytky.

    superkarma: 0 28.01.2008, 10:53:27
  17. avatar
    [16] Solei [*]

    Meander: no, spíš si myslím, že českou kuchyni ještě nejedl. Dostaly se mu na talíř nějaké patvary a vylepšeninky. Když jsem si četla složení některých jídel, která má v plánu vařit tak jsem si vzpomněla na (pro mne nedobrého) kapra na modro - to je přece recept přesně podle jeho gusta.
    Jednou jsem kdesi opsala středověký recept na kuře se šafránem a hruškovou omáčkou - když jsem to zkoušela tak to bylo hodně dobré - to považuju za českou kuchyni.

    superkarma: 0 28.01.2008, 10:52:42
  18. avatar
    [15] Meander [*]

    Solei: Česká kuchyně je mnohem odpornější než britská. Byl ještě shovívavý.

    superkarma: 0 28.01.2008, 10:37:15
  19. avatar
    [14] Solei [*]

    Otrávil mne urážkou české kuchyně když její poživatelnost přirovnal ke kuchyni britské před zavedením změn v receptech.
    Asi nejsem dostatečně gurmán abych ocenila gurmánský zážitek z těchto jídel (nehledě na cenu jídla a nápojů).

    superkarma: 0 28.01.2008, 10:16:30
  20. avatar
    [13] fialinka [*]

    No, za ten zážitek bych asi byla ochotná pustit chlup. Sice jen naprosto výjimečně, ale je to asi opravdu něco jiného, než jsme zvyklí...

    superkarma: 0 28.01.2008, 10:15:02
  21. avatar
    [12] amphora [*]

    Dost vážně uvažuji o tom, že v Maze oslavíme manželovy kulaté narozeniny. Ceny jsou přijatené, jídelníček taky tak proč né, hlavně, že tam bude vynikající jídlo, obsluha a příjemná atmosféra. Asi na denní "rychlovky" obědy... to není, ale určitě se tam dá zajít a nezruinovat domácí kasu.

    superkarma: 0 28.01.2008, 09:45:47
  22. [11] Bellana [*]

    Nyotaimori: nebo někdo, pro koho jídlo není to nejdůležitější v životě .

    superkarma: 0 28.01.2008, 09:28:46
  23. [10] Rufo [*]

    No, rozhodne se do te restaurace jednou podivame. A nebude to za tak dlouho.
    Ceny za 7 chodove menu mi prijdou - unosne.
    Ted jeste popichnout v praci, ze cena za zamestnance mesice by mohla byt i vecere v Maze

    superkarma: 0 28.01.2008, 08:52:36
  24. avatar
    [8] Anouk [*]

    Proc by melo byt neslusne utratit vice penez za vynikajici jidlo?

    superkarma: 0 28.01.2008, 01:33:12
  25. avatar
    [7] zn0uz4 [*]

    ach jo. Ramsay nema 12 restauraci po svete, ale jen 11 jich ma (bude mit) v UK (plus 3 dalsi 'hospody'), dalsich 13 po svete (vcetne te prazske Maze). celkem jeho restaurace maji 12 michelinskych hvezdicek. a v Singapuru zadnou restauraci nema, ta bude az v roce 2010.

    superkarma: 0 28.01.2008, 00:40:08
  26. [5] Rikina [*]

    Blueberry: to spíš on by se divil, patrně je zvyklý na jiné poměry.

    superkarma: 0 28.01.2008, 00:30:38
  27. avatar
    [4] Blueberry [*]

    Jinak do te restaurace asi taky nezajdu, protoze si v Praze radsi dam knedlo vepro zelo .

    superkarma: 0 28.01.2008, 00:27:28
  28. avatar
    [3] Blueberry [*]

    Rikina: To by ses divila, co dokaze! Sleduju jeho porad Kitchen Nightmares (to je ten, co se tu popisuje - Hell's Kitchen je naproti tomu soutez amaterskych a profesionalnich kucharu, jejiz vyherce ziskava lukrativni misto - naposled misto sefkuchare v Las Vegas s platem 250 tisic dolaru rocne).

    superkarma: 0 28.01.2008, 00:25:44
  29. [2] Rikina [*]

    Jinak do té restaurace zcela jistě nezajdu, neb by mě do ní nejspíš ani nechtěli pustit.

    superkarma: 0 28.01.2008, 00:22:26
  30. [1] Rikina [*]

    Kdyby ten člověk dokázal udělat z místní sídlištní putyky zde v Aussigu normální hospodu, vůbec by nemusela být "michelinová" a klidně bych mu na to dala měsíc, ne pouhý týden, měl by nehynoucí zásluhu a také vděčnost obyvatelstva. Ale takový zázrak nedokáže ani on.

    superkarma: 0 28.01.2008, 00:18:37

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme