Možná je to i váš případ. V obchodě nakoupíte co nejlevnější suroviny, abyste ušetřili, ale při jejich vaření už tak obezřetní nejste. Náklady na energie jsou vidět až při ročním vyúčtování. Přestaňte se připravovat o tisíce, máme pro vás několik dobrých rad, které se vyplatí dodržovat.

 

vaření 

  1. Nepochybně víte, že vaření s pokličkou znamená úsporu. Tušíte ale, jak moc se bez ní zvýší spotřeba energií? Až čtyřnásobně!
  2. Vaříte vodu na brambory či těstoviny? Využijte rychlovarnou konvici a až pak vodu přelijte do hrnce. Ohříváte v ní primárně samotnou vodu, nikoli také plotýnku a hrnec. Navíc, jakmile je voda vařená, konvice sama vypne, takže ji nepřeváříte zbytečně dlouho. Co se týče rychlosti vaření vody, přibližuje se rychlovarné konvici jen indukční deska.
  3. Velkou roli hraje právě to, na čem vaříte. Mezi plynovým a elektrickým sporákem s litinovými plotýnkami není v celkové úspoře peněz příliš velký rozdíl. Pokud místo nich ale pořídíte sklokeramickou desku, snížíte náklady o 10 až 40 %. Ještě lépe je na tom indukční varná deska. Úspora se díky ní zvyšuje o dalších 20 až 40 %. Vyplatí se vám kvůli tomu vyměnit starý sporák? To je čistě individuální. Záleží mimo jiné i na tom, jak často vaříte, nebo zda budete muset pořizovat nové nádobí vhodné na indukci.
  4. Pokud vaříte na elektrické varné desce, proměňte její špatnou vlastnost ve výhodu. Využije toho, že i po dovaření vydává zbytkové teplo. Vypněte ji tedy o pět minut dříve a nechte jídlo takzvaně „dojít“.
  5. Ať už na varné desce, nebo v rychlovarné konvici, vařte vždy jen nezbytně nutné množství vody. Na jeden čaj nepotřebujete celý litr vody, ale ani hladina v hrnci nemusí být vysoko nad vařeným pokrmem. Třeba takovou zeleninu snadno připravíte i v páře.
  6. Na velikosti záleží, alespoň co se poměru plotýnek a hrnců týče. Nehovoříme teď o indukci, která ohřívá vždy jen danou plochu nádoby. Na ostatních sporácích ale vyhříváte celou plochu plotýnky. A pokud je větší než hrnec, plýtváte energií. Tak například o dva centimetry užší průměr nádoby znamená 20 % tepla, které přijde vniveč.
  7. Dbejte také na to, aby měly nádoby, ve kterých vaříte, rovné dno. Jen tak se rozprostře teplota po celé ploše a nedochází ke ztrátám energie. Co se týče materiálu hrnců či pánví, nejrychleji uvaříte v měděných, které mají výbornou vodivost tepla.
  8. Myslete na to, že o polovinu rychleji uvaříte v tlakovém hrnci. Po papiňáku tak sáhněte obzvláště tehdy, pokud máte v plánu mít chystaný pokrm na plotně dlouhou dobu.
  9. Velkou úsporu představuje vaření pokrmů v jedné nádobě.
  10. Pečete v troubě? Snažte se do ní nahlížet co nejvíce přes prosklená dvířka. Při každém jejím otevření totiž unikne 20 procent tepla, které je třeba následně opět doplnit.

Zdroj fotografií: www.shutterstock.com

Čtěte také:

Reklama