Vaření

Denní dávka Slunce ve vaší kuchyni

 

Léčivé banány

Již víme, že banán je skvělá, výživná i dietní svačinka. Víme, že chutná báječně k snídani i upravený jako dezert po obědě. Málokdo si ale umí představit, jak s pomocí banánů připravit skvělé hlavní jídlo v poledne i večer!

Společně se „Zapálenou kuchařkou“ Lenkou Požárovou jsme pro vás připravili exkluzivní sérii banánových receptů. Krok za krokem vás provedeme přípravou receptu a prozradíme i několik užitečných tipů
a rad, jak s banánem v kuchyni zacházet.

 

K čemu jsou banány vhodné?

Banány jsou v kuchyni využitelné syrové i upravené. Můžete je dusit, zapékat, smažit i grilovat. Při přípravě sladkých jídel mohou nahradit cukr. Při přípravě těst nahradíte rozmačkaným banánem i vejce.

 

Banány – ovoce, či zelenina?

Na světě existuje mnoho druhů banánů, rozdělených na dvě hlavní skupiny – ovocné a zeleninové. Ty se často používají na vaření v exotických zemích.
U nás jsou většinou v obchodech k dostání ovocné druhy banánů, pro vaření můžete použít například běžné dostupné banány Chiquita. Pro přípravu salátů, masitých jídel, těstovin a ke grilování je vhodné koupit banány s lehce zelenými konci. K přípravě sladkých jídel a dezertů nechte banány doma jeden den dozrát, až budou úplně žluté.

 

RADA

Banány nepatří do lednice! Pro dozrávání banánů platí, že teplota okolí nemá klesnout pod 13,5 °C, jinak se zastavuje jejich zrání a banán tak ztrácí svou lahodnou chuť a jasně žlutou barvu.

 

Kladné ohlasy na vydání Zapálené banánové kuchařky nás inspirovaly, a proto jsme se rozhodli připravit pro milovníky banánů Chiquita překvapení. Jako bonus pro všechny labužníky nabízíme exkluzivní sérii receptů Lenky Požárové včetně fotoseriálu a podrobného popisu vaření.

 

A navíc, pro všechny, kdo po banánové kuchařce zatím jen touží, Chiquita připravila velkou spotřebitelskou soutěž „Chiquita je nejlepší kuchař“, ve které můžete Zapálenou kuchařku vyhrát.

 

Soutěž bude probíhat ve dnech 29. září až 2. listopadu 2008 v prodejnách Hypernova, Albert, Globus a Interspar. Každý, kdo si v tomto období zde koupí 1 kg banánů Chiquita, může vyhrát banánovou kuchařku Lenky Požárové z nejlepší kuchařkové série světa oceněné Gourmand Cookbook Awards 2007.

  

Každý týden budou moci soutěžící vyhrát celkem 500 Zapálených kuchařek. Pozor – soutěž je na pokračování. Pokud již vyhrajete banánovou kuchařku, můžete soutěžit znovu a rozšířit svou sbírku o další tři díly Zapálené kuchařky. Více informací se dozvíte od 15. září na www.chiquita.cz.

Rybí filety s rumovými banány

 

Ingredience (pro 4 osoby – doba přípravy cca 20 min)

4 filety ryby Pangas, 250 g rýže basmati, 2 banány Chiquita,

200 ml smetany ke šlehání, 4 lžíce rumu, 1,5 lžičky celého černého pepře (lze nahradit směsí pepřů),

sůl, máslo a olivový olej

 

Postup přípravy:

 

1) Přiveďte k varu 500 ml vody a vhoďte do ní rýži. Vařte při mírné teplotě do vyvaření vody. Odstavte
a přikryté nechte 5 minut dojít. Nebo rýži zpěňte na lžíci oleje, zalijte vodou a vařte, až se v rýži utvoří „dírky“. Poté stáhněte z plynu a nechejte „dojít“.

 

2) Na pánvi rozehřejte trochu másla s olivovým olejem a osolené rybí filety opečte po obou stranách (po každé straně asi 3 minuty).

Opečenou rybu přemístěte na talíř.

  

3) Do pánve vlijte smetanu, přidejte čerstvě mletý pepř a dochuťte rumem.

Omáčku přiveďte k varu a odstavte.

 

4) Banány Chiquita nakrájejte na plátky a krátce opečte na másle.

  

5) K rybě na talíři přidejte uvařenou rýži, ozdobte plátky opečeného banánu a rybu přelijte připravenou rumovou omáčkou.

  

TIP: V tropických oblastech je kombinace ryby a banánu velice oblíbená a není třeba se jí bát. Použitím rumu do omáčky exotickou chuť ještě více zvýrazníte.

  

Banánové lasagne s kokosovým tvarohem

 

Ingredience (pro 4 osoby – doba přípravy 15 min + pečení 30 min)

500g měkkého tvarohu ve vaničce, 3 banány Chiquita,

200 g plátků lasagní, 200 ml smetany na šlehání, 2 vejce,

50 g meruňkové marmelády, 25 g strouhaného kokosu,

vločky másla

 

Postup přípravy:

1) Tvaroh ušlehejte s vejci a smetanou do hladkého krému.

 

2) Zapékací misku vymažte tukem a na dno položte vrstvu lasagní. Potřete slabou vrstvou meruňkové marmelády, přikryjte vrstvou tvarohového krému a posypte strouhaným kokosem.

 

3) Položte další vrstvu lasagní a přikryjte tvarohovým krémem. Banán nakrájejte na stejně silné plátky a navrstvěte na tvarohový krém.

 

4) Vrstvy dvakrát zopakujte tak, že skončíte plátky banánů a vše zalijte zbylým tvarohovým krémem. Poklaďte vločkami másla a zapékejte asi 30 minut v troubě při 195 °C dozlatova.

 

TIP

Kdo potřebuje dosladit, může lasagne pokapat javorovým sirupem, medem nebo pocukrovat.

Plátky lasagní můžete také obměnit za palačinky a krém ochutit skořicí.

   
18.09.2008 - Sezona - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [11] jithule [*]

    dobrota

    superkarma: 0 25.12.2012, 20:32:47
  2. avatar
    [10] ivory [*]

    ty lasagne vypadají moc dobře...

    superkarma: 0 15.11.2012, 22:06:04
  3. avatar
    [9] hubajda [*]

    hm to bude dobrota

    superkarma: 0 13.11.2012, 00:05:30
  4. avatar
    [8] Mopsička [*]

    mňam,vypadá to moc hezky

    superkarma: 0 24.10.2009, 17:57:11
  5. [7] orangutan [*]

    Sml22vypadají mňam

    superkarma: 0 28.06.2009, 22:52:52
  6. [6] FAXÍK [*]

    ty lasagne vypadají krásně

    superkarma: 0 21.04.2009, 13:20:59
  7. avatar
    [5] Vivian [*]

    Lindaa: no můžeš ho jíst třeba při žlučníkové dietě

    superkarma: 0 18.09.2008, 20:44:29
  8. avatar
    [4] Kattteřina [*]

    Ten pangas vypadá skvěle, sice mi nikdy nic neříkaly kombinace slané s ovocem, ale tohle vyzkouším.

    superkarma: 0 18.09.2008, 15:55:23
  9. avatar
    [3] arjev [*]

    Víte, že mám raději dobrá jablka než banány?

    superkarma: 0 18.09.2008, 12:25:59
  10. avatar
    [2] janatka [*]

    Tak banánové lasegne bych si dala ,ale to ostatní to mne neláká.

    superkarma: 0 18.09.2008, 10:36:04
  11. [1] Lindaa [*]

    Vypadá to zajímave . Ale nedá mi to a zeptám se - co je na banánu dietního?

    superkarma: 0 18.09.2008, 09:46:37

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme