Vaření

Delikatesní domácí zavináče

V České republice žije asi 100 000 celiaků – lidí, kteří trpí alergií na lepek, bílkovinu nacházející se v obilí. Ovšem přibývá i těch, kteří se lepku zřekli dobrovolně. Podle odborníků u nás dodržuje bezlepkovou stravu až 20 % lidí. Nejen jim je určen následující recept, který navíc dokazuje, že bezlepková strava rozhodně nemusí být nudná.

„Pokud máte rádi ryby, určitě si tuto nevšední úpravu oblíbíte. Zavináče chutnají opravdu skvěle, v nálevu změknou všechny případné kosti, zatímco mrkvička zůstane pěkně křupavá. Hodí se jako předkrm nebo jako lehký letní oběd. V nálevu a v chladu vám vydrží i čtrnáct dnů,“ upozorňuje Sabina Kmecová z Nebespánu v Kašperských Horách.

zavináč recept

Suroviny (pro 6 osob):

  • 800 g menších filetů z pstruha lososovitého i s kůží (může být i klasický pstruh či jiná netučná sladkovodní ryba)
  • 2 větší mrkve
  • 3 nakládané okurky
  • 1 cibule

Nálev:

  • 750 ml passaty (hustá, ale jemná omáčka z pasírovaných rajčat)
  • 10 ks nového koření
  • 8 ks bobkového listu
  • bílý vinný ocet
  • 200 ml vody
  • 2-3 lžíce cukru
  • sůl a pepř

Připravte si také několik silnějších špejlí.

Postup:

1. Přiveďte k varu rajčatovou passatu s vodou a vinným octem, přidejte nové koření, bobkový list, cukr, sůl a pepř a nechte 15 minut na mírném ohni probublávat. Poté odstavte a nechte trochu vychladnout.

2. Mrkve podélně nakrájejte na velmi tenké plátky (nejlépe škrabkou na zeleninu, jako když loupete salátovou okurku), okurky nakrájejte na větší kousky a cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.

3. Očištěné filety pstruha položte kůží dolů (můžete je i podélně rozkrojit). Na ně vždy položte plátek mrkve, kousek okurky a cibule, zarolujte a upevněte pomocí špejle. Zalijte je opatrně teplým (ale ne horkým) rajčatovým nálevem tak, aby byly rolky (zavináče) celé ponořené. Do nálevu přidejte i zbytek mrkve, cibule a okurek a dejte odležet na minimálně 48 hodin na chladné místo (můžete klidně i déle).

4. Při servírování nezapomeňte vyndat ze zavináčů špejle a polít porce nálevem. Ideální bezlepkovou přílohou může být vlažný salátek z červené čočky uvařené na skus.

Náš tip: Octem nešetřete! Nálev by měl být dost pikantní, protože ryba hodně kyselosti vstřebá.

Text a foto www.nebespan.cz

okurková polévka

Gurmánská kavárna: Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, to je kavárna s francouzským šmrncem, kde ochutnáte francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. Hned naproti je skvěle vybavená herna, v tělocvičně probíhají kurzy terapie tancem, pilates i jógy a všem je k dispozici zahrada s atrakcemi pro děti a lehátky pro odpočinek. Můžete se zde i ubytovat v levnějších útulných bed and breakfast pokojích v podkroví nebo v komfortních apartmánech. Po celý rok tady navíc pořádají zajímavé gurmánské i kulturní akce a myslí i na rodiny s dětmi. Více informací na www.nebespan.cz.

Vyzkoušejte i další recepty:

   
20.10.2016 - Maso a ryby - autor: (red)

Komentáře:

  1. [4] nea [*]

    moc piplání

    superkarma: 0 20.10.2016, 10:17:35
  2. [3] bobani [*]

    raději si zavináč koupím než se s tím piplat

    superkarma: 0 20.10.2016, 10:07:04
  3. [2] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 20.10.2016, 09:21:11
  4. avatar
    [1] gerda [*]

    Co vím, tak si všichni rodiče dětí, trpících celiakií, stěžovali na nákladnou stravu. Stačí se podívat na bezlepkové výrobky v regálech. Opravdu se divím lidem, kteří jsou naprosto zdraví, že se na to taky daliSml80 Milionářský rozmar.Sml57 Dieta se dá držet i rozumněji. Ani lékaři tomu příliš nefandí. Však se sami/y podívejte sem .

    superkarma: 1 20.10.2016, 08:07:11

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme