GAPS je zkratka pro Gut and Psychology Syndrome, jinými slovy Syndrom trávení a psychologie. V překladu do češtiny popisuje to, že naše střevní flora, tedy bakterie, které máme ve střevech, má obrovský vliv na stav naší psychiky a může přímo či nepřímo ovlivňovat náš celkový zdravotní stav. Jinými slovy, propojuje funkce trávicího traktu a mozku. Autorem této převratné metody stravování je britská lékařka Natasha Campbel-McBride. Ta se začala specializovat na pomoc lidem a rodinám s poruchami chování (autismus, ADHD, dyslexie, deprese, úzkosti...) a zjistila, že zdraví fyzické a psychické jdou ruku v ruce a je potřeba vytvořit harmonii, aby tělo fungovalo tak, jak by mělo.
A protože se jedná o téma, které je pro mnohé neznámé, vyzpovídala jsem Janu Dell-Plotnárkovou, specialistku na výživu a zdravý životní styl.

Jano, můžete, prosím, ve zkratce našim čtenářkám vysvětlit, co je to metoda stravování GAPS? 
GAPS je terapeutická dieta, která se věnuje léčbě střeva a tím spojených problémů. Naše střevo a jeho zdravotní stav ať už přímo nebo nepřímo ovlivňují náš celkový fyzický, ale také náš psychický stav. Tento způsob stravování, není v žádném případě módní styl, dieta nebo životní styl. Je to dočasný terapeutický protokol. Po jeho ukončení člověk může zpět zařadit potraviny, kterým se po dobu protokolu musel vyhýbat. GAPS je úspěšný pří léčbě ulcerózní kolitidy, Crohnovy choroby, dráždivého tračníku, ale používá se i u metabolických poruch, cukrovce typu 1 i 2, poruch štítné žlázy a v neposlední řadě autismu, poruch soustředěnosti a psychických poruch. Ten list je ve skutečnosti mnohem delší.

Je tato dieta krátkodobou záležitostí nebo se může stát tzv. životním stylem?
Jak již zmiňuji výše, jedná se o dočasnou, záměrně ale nepoužívám slovo krátkodobou terapeutickou dietu. V průměru se doporučuje držet dietu 2 roky.

Na jakých potravinách je GAPS dieta založena?
Dieta GAPS vynechává sacharidy v podobě obilovin a škrobů, vynechává se také mléčný cukr neboli laktóza. Samozřejmostí je vynechání všech technicky zpracovaných potravin, cukrů, barviv, zvýrazňovačů chuti apod. Maximální důraz se klade na příjem kvalitních živočišných tuků, bílkovin, zeleniny a ovoce. Základem této diety je kvalitní domácí vývar, orgánové maso, vejce a probiotické potraviny. Nechybí ani ořechy a semínka, pokud jsou dobře tolerované. To je samozřejmě hodně zjednodušené.

Pro koho je GAPS vhodný?
GAPS je vhodný pro každého, který má nějaké výše zmiňované problémy. Ale tím nemyslím, že bychom se všichni měli hromadně pouštět do této diety, nebo že je tato dieta všemocná. Jako u všeho, je nutno dietu individualizovat, a upravovat. Tento protokol je velice náročný, a i když je opravdu vhodný pro každého, často musí prostě přijít ten správný čas, aby lidem tento protokol pomohl. Nicméně je vhodný jak pro děti, tak dospělé.

Dočetla jsem se, že je dieta určená i pro děti. Můžete nám, prosím, vysvětlit, proč je vhodná i pro ně a zdali se její průběh nějak liší?
Bohužel se čím dál více objevují děti, které se rodí s poruchami mikrobiomu a dalšími problémy. Dieta se nijak zásadně neliší v tom, jak se drží u dětí nebo dospělých. Spíš se může lišit od člověka. Každý máme jiné počáteční problémy a je proto nutné dělat nějaké úpravy, abychom měli jistotu, že budeme úspěšní. V případě dětí, hraje velkou roli věk a přístup rodičů a podpora z jejich strany a širší rodiny. Problém u dětí může nastat hlavně ve školním věku, kdy se stravují ve školních jídelnách.

Komu byste vy sama GAPS doporučila?
Dieta GAPS je a není pro všechny. Ráda říkám, že to v lidech musí dozrát. Když si člověk poprvé přečte, jak taková dieta vypadá, je často v počátečním šoku, a je přesvědčen, že je to nemožné. I já jsem byla. S postupem času ale všichni dojdou k tomu, že to zase tak hrozné není. Ale jsou lidé, kteří nejsou nikdy schopni to realizovat. A to je v pořádku. Tento terapeutický protokol má ohromnou sílu a dokáže často velice rychle změnit, pozitivně otočit váš zdravotní stav. Je ale nutné se na to pořádně připravit, číst a být maximálně trpělivý. To je totiž ta nejnutnější, nejdůležitější vlastnost u všech, kteří se chtějí vydat na cestu s GAPS.

Více najdete na www.zivakultura.cz nebo na www.gaps-dieta.cz.

Kdo je Jana Dell-Plotnárková?

Specialistka na výživu a zdravý životní styl
GAPS, NAET a TČM terapeutka

Jsem vystudovaná zdravotní sestra, ale posledních 10 let pracuji jako trenérka, učím jógu, a hlavně se věnuji vzdělávání lidí o zdravé výživě. Společně s manželem Martinem cestujeme a žijeme v různých zemích a já se vždy živím jako soukromý kouč a snažím se pomáhat lidem k cestě ke zdraví.
Původně jsme se jako rodina stravovali podle principu Weston. A. Price, ale v roce 2010, kdy mě diagnostikovali Ulcerativní kolitidu, jsem přešla na GAPS. Kterou jsem po dvou letech úspěšně vyléčila. Můj mladší syn se narodil s potravinovými alergiemi a silným ekzémem, a tak teď používám své znalosti a GAPS k jeho vyléčení.
Neustále se vzdělávám pomoci online kurzů a plánuji vrátit se ke studiu výživy, jen co bude syn trochu větší a zlepší se jeho zdravotní stav.
Pomocí tohoto blogu doufám dostaneme GAPS a jemu podobné diety do povědomí více lidí a pomůžeme jim úspěšně začít jejich cestu ke zdraví.
Věřím, že zdraví je v rukou každého z nás a tradiční metody stravování jsou jeho velkou součástí.

Facebook: gaps-dieta.cz

Instagram: @ibezcukrutojde

Také si přečtěte:

Reklama