Zdraví

Dejte si něco na zahřátí!

Máte pocit, že váš imunitní systém dostatečně nefunguje? Posílíte ho ostrými pokrmy. Dny se krátí a zima je blízko. Ani není divu, že se znovu potýkáme s rýmou a s trávicími problémy. Vsaďte proto na výrazné chutě, které imunitu každého jedince dostanou do patřičné kondice.

ČILI – Pomůže překonat splín a dodá tělu novou energii.
Ostré chutě původem z Jižní Ameriky přispívají k lepšímu zdraví. A ovlivňuje lidskou psychiku. Vyvolávají pocity dobré nálady namísto chmur. Čili především podporuje prokrvení, a tak každého v období nastupujících chladných večerů rozehřeje.

PAPRIKA – Žlutá, červená i zelená představuje vitaminovou bombu.
Křupavé lusky obohacují imunitní systém o vitaminy C a E,  karotenoidy, draslík a železo. Podporují krevní oběh, posilují cévy, a protože dovedou likvidovat choroboplodné zárodky, spolehlivě chrání před nachlazením. 

ZÁZVOR – Prospívá žaludku a pomáhá proti nespavosti.
Éterická silice obsažená v asijském koření zklidňuje vegetativní nervový systém a uvolňuje křečové stavy při žaludečních obtížích vyvolaných stresovými faktory a při nevolnosti.

PEPŘ – Pomůže překonat potíže s trávením.
Černá a bílá zrnka vyrůstají jako bobule na popínavém keři a suší se do podoby nám známých zrníček. Ta povzbuzují tvorbu slin, posilují tvorbu žaludečních šťáv a funkci střev. Zažívání se tak rozproudí a kladně ovlivní i celkový zdravotní stav.

KŘEN – Udržuje v rovnováze žaludek, játra a žlučník.
Šťavnatý kořen oživuje trávení a chuť, obsahuje spoustu vitaminů, minerálu a především látek s antibiotickými účinky, které působí proti rozvoji zánětů žlučových cest a jater.

HOŘČICE – Přispívá ke stravitelnosti a rozvíjí chuť pokrmů.
Semínka středomořské rostliny v podobě krémovitého produktu skvěle dochutí jídlo a ještě přispějí ke stravitelnosti tučnějších pokrmů.

Používáte v kuchyni spíš ostřejší koření, nebo naopak své chuťové buňky příliš nedráždíte? Víte, že původní čokoláda, která bývala považovaná za lék, vůbec neobsahovala cukr, ale velký poměr papriky?

   
31.10.2007 - Zdraví - autor: Marie Šrámková

Komentáře:

  1. avatar
    [16] Vivian [*]

    Pikantní jídla miluju, ale teď je mi pořád vedro, jak je venku nad 10 stupňů, tak už si neberu ani svetr , takže ohřejváčky zatím nepotřebuju

    superkarma: 0 31.10.2007, 14:44:20
  2. avatar
    [15] kwiny [*]

    Takové pálivé feferonky,po těch se můžu utlouct.

    superkarma: 0 31.10.2007, 13:52:14
  3. avatar
    [14] MEK [*]

    všechno koření můžu,kromě zázvoru,vadí mi jeho vůně

    superkarma: 0 31.10.2007, 13:42:38
  4. avatar
    [13] Solei [*]

    SStream: naškrábeš na struhadle kus oloupaného kořene zázvoru velikosti vlašského ořechu. a povaříš asi v litru vody, doplníš citronovou šťávou z 1 - 2 citrónů a dosladíš dle chuti medem. Pije se co nejteplejší.
    Pokud máš rýmu pomáhá i anýzový čaj (lžička semínek se 5 minut vaří v hrnku vody).

    superkarma: 0 31.10.2007, 13:01:32
  5. avatar
    [12] Solei [*]

    Fanuska: prosím TĚ, jak to že Ti ten zázvor roste. Já vždycky myslela, že se jedná o kořenovou zeleninu, a že nemám šanci si něco tak velkého jako je zázvor vypěstovat za oknem. Docela ráda bych si ho taky pěstovala, mám ho velku spotřebu.

    superkarma: 0 31.10.2007, 11:10:08
  6. avatar
    [11] Meander [*]

    Poslední dobou těžce ujíždíme na pikantním kari. Dělám ho na všechny způsoby a pokaždé je to ostré, pikantní a výborné.

    superkarma: 0 31.10.2007, 10:56:59
  7. avatar
    [10] SStream [*]

    jé a já myslela, že tu budou nápady na teplé decentně alko nápoje na podzimní, studené večery. Tak snad příště Holky jak děláte ten čajík ze zázvoru, používáte kořen? Ten mi totiž přijde ostrý dost...ještě jsem to nezkoušela

    superkarma: 0 31.10.2007, 10:25:10
  8. avatar
    [9] ElenaJ [*]

    Já mám ráda ostřejší koření,ale kvůli malé ho moc vařit nemůžu...ale takové mexické fazole....nebo chilli gulášek...

    superkarma: 0 31.10.2007, 10:22:37
  9. avatar
    [7] Žábina [*]

    tuhle jsem si dala v jedné kavárničce na zahřátí grog z černého rybízu, ten byl

    superkarma: 0 31.10.2007, 09:11:01
  10. avatar
    [6] Amálie [*]

    Člověk se mění a chutě s ním. Vždycky jsem měla ráda jemné chutě a pikantní i pálivé přímo nesnášela. Jenže poslední cca rok jsem nějak začala vařit ostřejší jídla a moc mi to chutná. Musí to teda pálit tak, abych ještě cítila chuť jídla .

    superkarma: 0 31.10.2007, 08:47:10
  11. [5] Majkii [*]

    A ja že to bude reklama na nejaké teplé spodné prádlo, podľa obrázku

    superkarma: 0 31.10.2007, 08:40:46
  12. avatar
    [4] Věrulinka [*]

    Koření miluji,v jakékoliv podobě,čím více pálí,tím dobřejší jídlo

    superkarma: 0 31.10.2007, 08:32:17
  13. avatar
    [3] Solei [*]

    Hořčici nemusím, pepř není dobrý na játra, papriku špatně trávím. Ale takový zázvorový čaj a salám posypaný čili po tom se můžu utlouct.

    superkarma: 0 31.10.2007, 08:26:33
  14. avatar
    [2] Solei [*]

    zapomněli na česnečku

    superkarma: 0 31.10.2007, 08:24:42
  15. avatar
    [1] Amálie [*]

    Křen . Včera jsem ho nakopala a ke grilovnému kaprovi byla křenová omáčka.

    superkarma: 0 31.10.2007, 07:57:35

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme