V Británii se přemnožily veverky šedé. A to ohrožuje veverky červené. Proto vznikla organizace Red Squirrel Protection Partnership (Partnerství na ochranu červených veverek) Lorda Redesdalea, která se specializuje na odchyt a likvidaci šedivých veverek. Počet mrtvých šedivek jde do tisíců. „Jenže když šedé veverky odchytíme a zabijeme, nevíme, co s nimi,“ stěžuje si Lord Redesdale.

Restaurace v hotelu The Famous Wild Boar v Crook v anglickém hrabství Cumbria nabídla řešení. Na jídelní lístek zařadila takové pochoutky, jako je omeleta s šedou veverkou či veverčí taštičky a la pekingská kachna.

„Rádi bychom se stali dodavateli šedých veverek. V zemi jich je odhadem asi pět milionů a všude je jich plno," navrhuje Lord Redesdale dalším zájemcům o veverčí chuťovky.

„Zdá se, že hostům omelety s veverčím masem chutnají,“ říká generální manažer hotelu Andy Lemm. „Veverky trochu připomínají králičí maso," dodává. Podle jiných konzumentů připomínají šedé veverky chuťově kuřata.

Ředitel prodejní a marketingové společnosti Flying Fox James Cookson říká: „Šedé veverky jsou jedlé a není důvod, proč je nejíst. Když něco ulovíte, měli byste to také zužitkovat.“
„Z hlediska ochrany životního prostředí je rozumné využít to, co ulovíme," souhlasí s ním Carri Nicholsonová z projektu Save Our Squirrels (Zachraňme naše veverky).

Zdroj: Daily Mail

A co Vy? Dala byste si chuťovku z šedé veverky? Jak se Vám líbí nápad na využití přemnožených veverek? Měly by se podobné postupy praktikovat i u nás? Co by nám asi tak přibylo do jídelníčku?

Reklama