Do českých kin putuje fascinující filmový dokument Petera Kerekese Jak se vaří dějiny. Název není nikterak matoucí, hlavními hrdiny filmu slovenského autora jsou kuchaři z různých koutů Evropy. Vojenští kuchaři. Obyčejní muži se zástěrou na uniformě, jejichž úkolem je nasytit armádu. Jak vysvětlují autoři, kuchaři totiž vždy podle svých možností ovlivňovali náladu a výkon vojáků, a svými vařečkami tak vlastně míchali celé lidské dějiny.

„Válka, notoricky známá a zároveň tak neznámá, donekonečna omílaná v médiích a ve škole, je konečně zachycena úplně jinou optikou - skrz vojenský sporák,“ říká režisér Peter Kerekes.

Film je postavený na dvanácti receptech vojenských kuchařů od druhé světové války až po válku v Čečensku, od Francie přes Balkán až po Rusko. Ukazuje válečné konflikty a klíčové dějinné události z neobvyklého a překvapivého úhlu pohledu.

Recepty, na které se můžete „těšit“:

■ šašlíky pro rotu ruských vojáků,
■ chleba pro 18 milionů německých vojáků,
■ palačinky pro 11 milionů padlých ruských vojáků,
■ otrávený chleba pro 1000 zajatých esesáků,
■ maďarské klobásy pro 120 000 sovětských okupantů,
■ kohouta na víně pro 500 000 francouzských vojáků,
■ nakládané hřiby pro 500 000 sovětských okupantů,
■ telecí maso pro 80 000 chorvatských vojáků,
■ paprikáše pro 74 000 srbských vojáků,
■ schnitzly pro 19 utopených kamarádů,
■ poslední večeře pro maršála Tita...

Premiéra devadesátiminutového snímku bude 23. dubna.

Zaujalo váš zpracování válečného tématu? Podíváte se na film?

Reklama