Jako dítě školou povinné jsem udělala jeden ohavný čin. Při sledování nějaké vánoční pohádky jsem se posilňovala v té době nedostatkovými datlemi a pecky plivala do květináče k maminčině oblíbené palmě… Ke koši to bylo opravdu hooodně daleko. Na začátku jara čekalo mojí maminku překvapení, její palma se záhadně rozmnožila…
Datlovník překvapuje svojí univerzálností
V Severní Africe a Arábii bývaly a někde ještě stále jsou základní složkou jídelníčku. Do speciálního bochníku slisované plody sloužily v arabské kuchyni jako chléb a prý se také tak ukrajovaly. Čerstvé datle, které se rozmačkaly a uhnětly do nevzhledného těsta, se považovaly za vydatnou energetickou konzervu. Právě ta byla hlavním zdrojem potravy karavan cestujících pouští.
Datlová palma poskytuje ve zmíněných krajích nejen příjemný a tolik potřebný stín, ale též je zdrojem textilních vláken. Při naříznutí kmene z ní vytéká sladká šťáva. Z máčených drcených semen, které obsahující více než 20 % tuků, se připravuje výživné krmivo pro zvířata, především velbloudy. Z listů stromu se vyrábí mnoho užitečných věcí, např. rohože, koše, pokrývky hlavy. Datlový „med“ (hustý sirup lisovaný z čerstvého ovoce) se používá ke slazení pokrmů, ale dá se i jednoduše zkvasit na výborné víno. Z datlí se připravuje dokonce i cukr.
A proč jsou zdravé?
Tyto plody jsou sice poměrně kalorické - 100 gramů (asi 10 datlí) obsahuje 280 kcal, což představuje 11 % denní energetické potřeby průměrně fyzicky aktivního muže! Jejich vysokou energetickou hodnotu bohatě vyváží hodnota nutriční. Sušené datle obsahují kolem 10 % vody a 60 % cukru. A které vitamíny a minerály v této zdravé pochoutce najdeme? Především vitamíny skupiny B - B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niancin) a B6 (pyridoxin). Na vitamín C jsou bohaté datle pouze v čerstvém stavu, v usušených téměř chybí. V plodech datlové palmy najdeme též velké množství beta karotenu. Sušené ovoce je významným zdrojem železa, dále také draslíku, vápníku, hořčíku, manganu a mědi. 100 g datlí vám je schopno dodat téměř třetinu doporučené denní dávky vlákniny. Stejné množství obsahuje v průměru jen 1,5 g bílkovin, proto je tato dobrota vhodnou potravinou při nízkobílkovinových dietách, např. při onemocněních ledvin. 2-3 plody denně vám zajistí doporučený denní příjem magnesia, které je mimo jiné důležité pro dobrou funkci těchto orgánů.
A jak na naše zdraví působí?
Tradiční použití je při silném suchém kašli, zánětu průdušek a dalších onemocněních dýchacích cest. V knize Encyklopedie léčivých potravin od J.D.Pamplona-Rogera je uveden jednoduchý recept s využitím datlí při výše uvedených potížích.
100 g datlí se několik minut povaří v půl litru sojového mléka (lze již běžně zakoupit v hypermarketech), vzniklou směs můžeme ochutit medem.
Pozor! Toto ovoce je prý v zemích, kde se tradičně pěstuje, považováno za mírné afrodisiakum pro ženy i muže. Plody datlovníku je vhodné pro svůj vysoký obsah železa konzumovat při anémii.Pro svoji výživovou hodnotu se doporučují těžce pracujícím, dospívajícím, těhotným a kojícím ženám. Některé zdroje uvádějí, že konzumace datlí podporuje laktaci.
Pokud máte problémy s usínáním, vyzkoušejte sníst před spaním několik kusů datlí, neboť jsou díky obsahu tryptofanu považovány za přírodní uspávací prostředek.
Výzkum, prováděný na Berkeley University, doporučuje ovoce z datlové palmy pro jeho vysoký obsah vitamínu B1 a magnesia jako velmi prospěšné pro nervový systém, především v období stresů (takže období Vánoc je pro jejich konzumaci naprosto ideální J).
Zdroje: Encyklopedie léčivých potravin, J.D.Pamplona-Roger, www.sgp-dates.com
Máte datle rádi?
Jíte je jen neupravené, nebo je ještě nějak využíváte při vaření a pečení?
Jedli jste je už někdy toto ovoce čerstvé?
Nový komentář
Komentáře
Čerstvé datle jsem nikdy nejedla,ale protože jsem "slaďouš,pro mne by sušené mohly být i sladší.Teď právě dokončuji likvidaci 200 gr. balení.Projímací ani spací účinek mne míjí.
Datle jsem zatím jedla jen sušené, mám je ráda, jsou šíleně sladké, ale ta vzláštní chuť mi prostě nezabrání po nich šáhnout. Jinak na mě působí asi dost projímavě.
renike: souhlasím, také jsou na mě moc sladké
vyjímečně si je dám
ani nahodou,je to na me moc sladke
já radši fíky
datle sušené, ale raději mám fíky.Prý jsou vynikající čerstvé,ale neměla jsem možnost je ochutnat
Datle ne, jen fiky - čerstvé i sušené miluji .Datle mi připadají jako bych jedla chrobáka i s chininovým krunýřem.
datle plněné mandlemi
Datle mňam,mńam
nepřišla jsem jim na chuť
Meander: Ti je nikdo nenutí
datle a fíky můžu kdykoliv,dokonce i palma z pecky vyrostla veliká, převeliká...
děkuji,nemusím
občas si je dám
namlela jsem je letos do cukroví, přidala cit.- šťávu a je to docela dobrý
mě moc nechutnají, ale na vánoce pár sním
Já datle ani fíky zrovna dvakrát nemusí to radší sním kilo mandarinek na posezení