Vaření

Dáte si s námi „panču“?

Že nevíte, co to je? Ale víte. Panča je původní indický název pro nápoj, který u nás známe jako punč. Nápoj, oblíbený zejména v zimních měsících, nápoj se zajímavou historií.

Panč znamená pět

Původní indické slovo „panča“ znamená v překladu pět. Tedy počet ingrediencí, ze kterých se správný punč v Indii připravoval. Těmi ingrediencemi byly kromě koření a ovoce, cukr, arak (destilát), čaj, víno a voda.
Podle jiných historických pramenů se pravý indický punč skládal z araku (případně jiné lihoviny), citronové šťávy, cukru, koření a vody (nebo čaje).
Jaké je tedy opravdové původní složení indického punče? To bychom se museli vrátit do sedmnáctého století, abychom to zjistili. Jediné, co s jistotou víme je, že v každém případě jde o PĚT základních ingrediencí.

Přečtěte si také:

Z Indie do Evropy, z panče punč

punčPunč (panču) přivezli do Evropy koncem sedmnáctého století angličtí námořníci. Angličané byli dlouhou dobu kolonizátory Indie, a proto se říká, že se punč narodil v Anglii. Správná anglická výslovnost psaného punch je panč. K nám ale přešel přes němčinu, čímž se mu dostalo podivné české výslovnosti, ze které vzešla i jeho psaná podoba - punč.
Jen pro zajímavost: ve Slovníku spisovného jazyka českého se dočteme, že původně se punč říkalo jen tekutině, která se lila do horké vody nebo čaje, aby vznikl nápoj. Tedy spíše jen jakési tresti. Až později se název punč přenesl na samotný nápoj, obsahující pět základních ingrediencí.

Punče teplé i studené

Punče známe většinou jako teplý míchaný nápoj, ale punče se dají namíchat i studené. Ty se připravují z ovoce, ovocných šťáv, alkoholu, mléka, čaje, vína a koření.
V dnešní době se při přípravě domácího punče dá využít i nabídka prodávaných hotových punčů. Dejte si ale na obalech pozor, takto hotový punč by měl obsahovat kolem 30 % alkoholu. K dokořenění se pak k němu může použít ještě skořice (celá), hřebíček, kardamom nebo celý vanilkový lusk.
Hlavně si pamatujte, že pro přípravu punčů musíte vždy použít čerstvou svařenou vodu.

Nápoj pro zahřátí i vánoční atmosféru

Horký punč je vedle grogu nejoblíbenějším aromatickým nápojem mrazivé zimy. Vyvolává v člověku nejen příjemný hřejivý pocit, ale také vánoční atmosféru.
Blížící se vánoční atmosféru vám podáme i prostřednictvím následujícího receptu na Vánoční punč.

Ingredience

punč1 ks pomeranč
500 ml bílého vína
4 ks hřebíčku
500 ml vody
1 ks badyánu
1 ks citronu
130 ml rumu
2 ks celé skořice
140 g cukru krupice

Příprava

Z citronu a pomeranče vymačkáme šťávu. Tu potom společně s vodou a cukrem přivedeme k varu. Pomalu přilijeme rum s vínem a přidáme koření a punč opět zahřejeme k bodu varu.
Horký vánoční punč naléváme do nahřátých sklenic, které můžeme ozdobit polovinou plátku pomeranče a citronu.

Tak na zahřátí i na dobrou náladu!

Použitý zdroj: www.recepty.vareni.cz/vanocni-punc/ a P.Herynek, Vánoce v kuchyni, nakl. Kosmas, 2009

Máte rády punč?

Možnost%
Ano, mám66,1
Ne, nechutná mi19,5
Nevím, ještě jsem ho nepila14,5

   
18.11.2013 - Gastronomie - autor: Alexandra Stušková

Komentáře:

  1. avatar
    [15] SoniO [*]

    Sml22

    superkarma: 0 22.11.2013, 13:06:35
  2. avatar
    [14] marianaant [*]

    Já mám ráda punčové řezy, ty jsou taky moc dobré.Sml16

    superkarma: 0 19.11.2013, 14:32:04
  3. avatar
    [13] kobližka [*]

    arminka — #10 Třeba sexem Sml32

    superkarma: 1 18.11.2013, 17:55:59
  4. avatar
    [12] samecka [*]

    Nejraději mám punčovou zmrzlinu, mňamSml66

    superkarma: 0 18.11.2013, 16:21:39
  5. avatar
    [11] hubajda [*]

    miluji punc kdyz jdu do mesta tak si jej dam jinak si jej varim doma sama loni jsem ho delala od bratra male na oslavu narozenin

    superkarma: 0 18.11.2013, 16:11:12
  6. avatar
    [10] arminka [*]

    Miluji punč, čím jiným by se člověk měl zahřát z chladné zimní procházky než punčem Sml67 Sml30

    1. na komentář reaguje kobližka — #13
    superkarma: 0 18.11.2013, 14:23:24
  7. avatar
    [9] Makynka [*]

    Mám ho moc ráda. Škoda, že většinou na ulici prodávají jen ty kupované, dolité horkou vodou.

    superkarma: 0 18.11.2013, 12:03:08
  8. [8] Rikina [*]

    S punčem je to jako se svíčkovou, každý má svůj recept. Sml80 Nejlepší, co pamatuju, měli v Poděbradech na náměstí, ale tak před 5 lety... od té doby jsem nepotkala srovnatelně dobrý a kvalitní punč. To, co se koupí v obchodech v lahvi s názvem punč, je vhodné použít maximálně na pozvolné lití do kanálu za odříkávání zaklínadel proti zlým duchům. Sml57

    superkarma: 0 18.11.2013, 11:06:15
  9. [7] Pavla_b [*]

    jéé, punč, už se těším na zimu a vánoceSml59

    superkarma: 0 18.11.2013, 10:18:51
  10. [6] Alexandra Stušková [*]

    Marcela Macáková — #4 Sml58

    superkarma: 0 18.11.2013, 09:34:41
  11. [5] magic11 [*]

    šup do oblíbených a vyzkouším ho Sml67 v tomto období se bude hodit

    superkarma: 0 18.11.2013, 08:51:18
  12. [4] Marcela Macáková [*]

    Skvělý článek, Sašo. A výtečné načasování. Už mám chuť.

    1. na komentář reaguje Alexandra Stušková — #6
    superkarma: 0 18.11.2013, 08:29:53
  13. [3] magie [*]

    Zimní období mám neodmyslitelně spojený s punčem, svařákem, teplou griotkou..všechno to jsou silný lákadlaSml30

    superkarma: 0 18.11.2013, 08:16:58
  14. [2] Elis19 [*]

    Mám ho spojený s vánocemi a příjemnou pohodouSml30

    superkarma: 0 18.11.2013, 06:41:19
  15. avatar
    [1] Věrulinka [*]

    Miluji punč Sml59Sml67

    superkarma: 0 18.11.2013, 05:56:02

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme