Bulvár

Dáte si klíčky nebo pšenici?


V honbě za  štíhlou linií jsem byla ochotna vystřídat spousty diet a podrobit své tělo různým stravovacím pokusům..
Od té doby, co jsem od své první lásky slyšela poznámku, že mi roste zadek, začalo moje hubnoucí šílenství.

“Já ti dám zadek, já ti ukážu, jak se z venkovsky prdelaté buchty proměním v super štíhlou kočku a ty budeš pozdě litovat, až tě opustím“.
Pomsta byla silná motivace.

Jakmile jsem opustila rodné hnízdo s maminkovskou stravou a odjela studovat do Prahy, šla kila snadno dolů.
Maminka mi to sice trochu kazila víkendovými žranicemi, ale následným týdenním hladověním se mi “podařilo dát se opět do fazony“.
A tak jsem klasicky “jojově“ lítala s váhou nahoru a dolu, jak jsem pendlovala mezi domovem a Prahou.

Byla jsem vyčerpaná, nespokojená a podrážděná.

Jednou jsem se seznámila s mladou rodinou, která se stravovala makrobioticky.
Úplně mi učarovali.
Byli tak optimističtí, tak zdraví, tak nabití energií.
To je přesně pro mě.

Stane se ze mě makrobiotik.

Už nikdy nebudu muset vzít do úst jedovaté maso, které hnije v střevním traktu a otravuje tělo.
Už nikdy nebudu pojídat pro lidský organismus nestravitelné mléčné výrobky.
Nepozřu nikdy bílé pečivo z jedovatých plynových pecí.
Přestanu svůj organismus zamořovat konzervačními látkami, umělými barvivy a sladidly.
Zavrhnu toxickými postřiky ošetřené exotické ovoce.

Byla jsem tak zfanfrnělá, že jsem poučovala i mladé maminky, co cpaly svým ukňouraným ratolestem rohlíky a radila jim mrkvičku.
Samozřejmě, že mě posílaly, víte kam.

Makrobiotická rodinka mě pozvala na chalupu.
Bylo to brzy zjara.
Šli jsme na procházku a rodina se pustila do hledání mladých výhonků pampelišek, sedmikrásek, kopřiv a jiných bylinek.
Na salát.
Není nic zdravějšího. Rostlinky ještě nestačily vstřebat jedovaté zplodiny z ovzduší, byla jsem poučena.
Snad aby mi lépe chutnalo.

V příjemně vytopené chaloupce už to bublalo na plotně.
Voněla pšenice, což mi v podstatě připomnělo odér připravované krmě pro babiččin dobytek, ale o tom jsem taktně pomlčela.

Všude to klíčilo, rašilo, kvasilo a bobtnalo.

Hrách, pšenice, čočka, klíčky a výhonky…mě nakonec vyhnaly na jejich venkovskou latrínu.
Makrobiotická hmota mi zdravě pročistila potrubí a skončila tam, kde moje makrobiotické zásady.

Na konci víkendu jsem se vrátila do Prahy i ke starým stravovacím návykům.

Možná jsem neudělala dobře, že jsem nevydržela, ale představa, že jím dokonce života zrní, mě děsila.

Ale něco mi to přece dalo.

Nic se nemá přehánět a každý extrém škodí.



   
09.01.2006 - Společnost - autor: Dana Svobodová

Komentáře:

  1. avatar
    [26] gerda [*]

    Andrejka82: jenomže je škoda ničit vitamíny vařením. Nejcennější jsou právě ty klíčky. Obdobou je prastará česká pučálka - naklíčený hrách, který se pak pražil na tuku do červena, solil a pepřil. Staročeské chipsy

    superkarma: 0 10.01.2006, 06:49:57
  2. [25] Andrejka82 [*]

    mungo se nemusí jenom nakličovat, stačí ho tak na dvě hodinky namočit a pak povařit, dokud nezměkne, okořenit a udělat s ním nějakou zeleninovou směs (třeba s osmaženou cibulkou, rajčaty, paprikou a tofu a rýží), okořenit bazalkou, černuchou, římským kmínem...

    superkarma: 0 09.01.2006, 17:46:41
  3. avatar
    [24] Suzanne [*]

    Jo jo, nejhorší smrt je z vyplašení

    superkarma: 0 09.01.2006, 17:10:59
  4. [23] rozina [*]

    Já potřebuji shodit kila, ale začala jsem těstoviny 100x jinak , je to lehké a může se se zeleninou, tuňákem, kuřecím, houbama, sýrem.. taak zatím držím, ale nevím jak dlouho!! a k tomu hodně zeleniny- snad ty kila zlikviduju

    superkarma: 0 09.01.2006, 15:54:38
  5. avatar
    [22] RenataP [*]

    mungo jsem si jednou koupila a pak jak píše Dana, taky jsem seděla na oné místnosti...
    Ale domácí je možná o něčem jiným.
    Jo a taky jsem to spráskla na posezení (páč tomu docházela trvanlivost ), takže jsem se toho vyloženě přežrala...

    superkarma: 0 09.01.2006, 14:42:46
  6. avatar
    [21] gerda [*]

    gerda: pokračování - nešlo to odeslat, přišla jen půlka odpovědi. Doma si odsyp požadované množství, ono to ještě nabobtná. Proper na sítku a dej do skleněné nádobky. Zalej vodou tak, aby to bylo potopené. Další den to zas na sítku propláchni, dolej čistou vodu. To dělej asi týden, pak by se měly objevit klíčky. A už je to k jídlu, zasyrova. Je to křehké a dobré. Dá se to použít i do salátů. Chutná jako hrášek, to už jsem psala.

    superkarma: 0 09.01.2006, 13:09:16
  7. avatar
    [20] gerda [*]

    innuschka: normálně, ve Zdravé výživě. Jsou to maličké zelené fazolky, teda vypadá to tak. Naklíčené, balené v supermarketech, mi přijdou předražené, a přitom s tím není žádná práce. Takže: kup si balíček zelené fazolky mungo (i když možná pletu název, určitě to nepoplete prodavač - prostě "mungo na naklíčení").

    superkarma: 0 09.01.2006, 13:07:09
  8. avatar
    [17] gerda [*]

    NiKina:nakličovat můžeš klidně i doma. Já mám zkušenost se zelenou sojou - mungo - to jde samo a chutná to pak jako nejlepší mladý hrášek.

    superkarma: 0 09.01.2006, 12:39:56
  9. avatar
    [16] RenataP [*]

    kdysi se prodávala naklíčená pšenice v papírovým pytlíku - těsně po revoluci. To byla taková bašta, že se tomu nevyrovná vůbec nic... Pak to zatrhli, páč to bylo nehygienický

    Jinak super článek A snad je lepší mít tlustou prdel v kalhotách, než hubenou prdel imrvére v hajzlu

    superkarma: 0 09.01.2006, 12:36:45
  10. [15] vasenka [*]

    Ten článek byl moc hezký a dobře napsaný, moc se mi to líbilo a hlavně, autorka má svatou pravdu - všeho s mírou.

    superkarma: 0 09.01.2006, 12:34:05
  11. avatar
    [14] Vivian [*]

    Tanzánie: cibulka je zdravá, ale kdo ví, jakejma jedovatinama to hnojej
    A cibulka v kombinaci s hrachem je něco strašnýho

    superkarma: 0 09.01.2006, 10:55:45
  12. avatar
    [13] svetluszka [*]

    gerda: ..taky je miluju, a všichni doma...a následky to ale nemívá...
    Zato zelí ... ...

    superkarma: 0 09.01.2006, 09:37:54
  13. avatar
    [12] gerda [*]

    gerda: na NI nešli. Pardon.

    superkarma: 0 09.01.2006, 09:16:52
  14. avatar
    [11] gerda [*]

    v sobotu jsem na oběd udělala vynikající zadělávané bílé fazolky. Ještěže jsme neměli návštěvu nebo na nešli! Já nevím jak to udělat: luštěniny miluju, ale vždycky to odnesu. Cítila jsem se jak v plynové komoře - mohla jsem tam dát saturejky kolik jsem chtěla, vodu z namáčení slít...co vám mám povídat. A taková to byla pochoutka! Vzpomínala jsem na Mexičany, kteří to na venkově konzumují denně jako národní pokrm. Fizule a tortillas. Mexičané jsou statečný národ!

    superkarma: 0 09.01.2006, 09:16:28
  15. avatar
    [10] lilithheta [*]

    jasmina: Tak to já taky ... dvakrát za rok

    superkarma: 0 09.01.2006, 09:07:20
  16. avatar
    [9] ivusa [*]

    pěkně se to čte, přidávám se k ostatním - luštěniny taky můžu. Něco málo o makrobiotice jsem taky nastudovala asi tak jako i o jiných stravovacích režimecha, ale stále platí...zlatá střední cesta

    superkarma: 0 09.01.2006, 08:36:57
  17. avatar
    [8] *modrá [*]

    souhlasím, všeho s mírou prima článek

    superkarma: 0 09.01.2006, 07:59:39
  18. avatar
    [7] Dudlajlama [*]

    Mile, vtipne a hlavne poucne , i kdyz, lusteniny taky rada.

    superkarma: 0 09.01.2006, 07:44:52
  19. avatar
    [6] jasmina [*]

    Vivian: take na lusteniny nedam dopustit

    superkarma: 0 09.01.2006, 01:50:40
  20. avatar
    [3] Eva_CZ [*]

    Hezky a svezi cteni. Zase.

    superkarma: 0 09.01.2006, 00:16:18
  21. avatar
    [2] Tanzi [*]

    Vivian: cibulka je snad zdravá

    superkarma: 0 09.01.2006, 00:15:03
  22. avatar
    [1] Vivian [*]

    Já nedám na luštěniny dopustit No ale všeho s mírou, pochopitelně Když vařím hrachovku, nejdřív do ní na jedovatém uzeném špeku osmahnu jedovatou cibulku

    superkarma: 0 09.01.2006, 00:10:04

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme