Reklama

Svatý Martin už klepe na dveře a s ním i spousta potěšení pro gurmány - zítra se otevřou a rozlijí svatomartinská vína a na našich talířích se objeví husí speciality, které si po zbytek roku nedopřáváme. Nemusíte se pachtit doma v kuchyni, můžete se hezky obléknout a vyrazit na husí menu do některé z vašich oblíbených restauací... anebo zkusit nějakou novou stejně jako já.

husa

Nedávno jsme vás na našich stránkách navnadili receptem na husí paštiku, jejíž příprava není složitá, nemusíte ji totiž péct (recept najdete v článku: Husí paštika bez pečení).

Pokud byste si chtěly pochutnat na pečené huse, musely byste vynaložit daleko větší úsilí - a nepochybuji o tom, že mnohá z vás by husu připravit zvládla. Pro ty, které nemají čas, chuť nebo potřebné zkušenosti, mám tip.

Najděte si chvilku, respektive volný večer, a vyrazte na husí menu, které nabízí v tomto období restaurace téměř ve všech městech po celé republice. Nejenže vyzkoušíte něco nového, ale strávíte příjemné chvíle v blízkosti vašich milých, aniž byste u toho musela odskakovat od stolu a strávit předtím hodiny v kuchyni. :)

kocarJá jsem se s manželem včera vydala do jedné z těch pražských, do restaurace Kočár z Vídně, kde pro své zákazníky přichystali skvělé husí menu o třech chodech plus dezert, vše doprovozeno svatomartinským vínem.

Rozhodli jsme se ochutnat kompletní menu, které bylo speciálně sestavené tak, aby k sobě jednotlivé chody ladily, a stejný postup doporučuji i vám. Dopřáli jsme si játrovou husí paštiku ze starých Uher, husí krémovou polévku zdobenou řapíkatým celerem, pečené husí stehno na kaštanech, červené zelí s brusinkami a houskový knedlík, a nakonec jsme zjemnili chutě na jazyku ještě dezertem, domácí bezinkovou zmrzlinou. Skvělé!

Příjemný večer v atmosféře starého Rakouska-Uherska, již restaurace Kočár z Vídně evokuje, jsme zakončili dlouho procházkou, kterou jsme zahájili u malostranského vstupu na Karlův most. V těchto místech, kterým se říká U Saského dvora, se totiž restaurace nachází... skryta největšímu turistickému ruchu, přesto v centru a na kouzelném místě.

Není to krása?

most

foto: ilustrační, restaurace Kočár z Vídně