Bulvár

Dáš si červa nebo saranče?

 

Ochutnali jste někdy moučného červa, cvrčka nebo saranče? Že ne? My jsme to vyzkoušeli za vás a s námi i celá řada celebrit! Přečtěte si, jak připravit hmyzí hody!

Podle světových odborníků chybí na jídelníčku Evropanů hmyz – tuhle informaci jste se mohli dočíst třeba ve článku Vědci doporučují: Jezte hmyz! Ale pořadatelé párty Semtex – to dáš! se jistě neřídili doporučením světových kapacit a vědců. Šlo o adrenalin. Hmyz jako delikatesa totiž nebylo to jediné, s čím jste se mohli na téhle akci popasovat...

Už příchod do místa dění byl opředený tajemstvím – vstupovali jste skrz dlouhou potemnělou chodbu, o hlavu a ramena vám občas zavadil neposedný háv visících látek, které znemožňovaly, abyste poznali, kam vás chodba zavede. Co vám budu povídat, vstup jako do strašidelného domu. Každou chvíli jsem čekal, že mi za krk skočí Drákula, za nohu mě chytí nějaké strašidlo. „Z toho už jsem přece vyrostl,“ dodával jsem si odvahy, a v tom se to stalo... za rameno mě chytil Čtvrtníček! Uf. A vyvedl mě přímo na pódium: „Nazdar chlape! To je dost, žes dorazil!“ řekl Petr Čtvrtníček s hurónským úsměvem, já jen nesměle pozdravil a pakoval se pryč. To teda bylo ántré.

Těkal jsem pohledem po ostatních, ale průchodem přes pódium byli naštěstí nahnaní všichni, takže jsem se zas až tolik neztrapnil. Konečně jsem spatřil známé tváře – Lejla Abbasová a Ester Janečková. Ty určitě průchod jevištěm tolik nevzal. Došel jsem k nim a začal se jich vyptávat, jestli neví, co bude dál. Svorně kroutily hlavou.

To už jsme ale nemuseli hádat. Párty se rozjela naplno. Petr Čtvrtníček nám vysvětlil, čeho všeho se můžeme dočkat, pokud to dáme. Nechtěl jsem zůstat pozadu a vrhnul jsem se přímo do prvního úkolu – jen po hmatu určit pět věcí ukrytých v neprůhledných pytlíčcích. Pohodička: peří, kožešina, vlasy, jehličí, akorát kus slaniny byl trochu nechutný, ale onehdy jsem určoval poslepu rozklepnuté neuvařené vajíčko, takže jsem to dal.

Druhý úkol byl horší – dotknout se skutečného hroznýše. Měl dobré čtyři metry a neuklidnilo mě ani ujištění, že se jedná o krotkou samičku. Ale přece se nenechám zahanbit nějakým Čtvrtníčkem (viz foto)! A tak... i hada jsem se dotkl, nebylo to zase tak strašné. Docela mě překvapilo, že nemá vlhkou kůži, ale že by byl hroznýš zrovna nějaký velký mazel, to se říct nedá...

Z pódia prozpěvovala Marie Rottrová doprovázená kapelou Neřež a já se pomalu odhodlával k poslednímu kousku. Ano, již avizované pojídání hmyzu. Po očku jsem pozoroval, jak si na červících pochutnávají Lejla s Ester, jak se nad nimi David Gránský ušklíbá a jak je Čtvrtníček labužnicky degustuje: „Tykadýlka mi zůstávají mezi zuby, ale dal jsem to,“ liboval si.

Takže, co tu máme: saranče, cvrček, moučný červ a ještě jeden druh velkého červa. Kuchtík mi doporučil, abych začal cvrčkem, že jsou nejlepší. Už už jsem se odhodlal, když kolem prošel schlíplý David Gránský, který jako jediný z celebrit podivnou hostinu nakonec neochutnal a poznamenal: „Tak tohle nedám.“

Hlavou mi letěly všelijaké myšlenky. „Je to zdravé, samý vitamin, samá bílkovina... Je to nechutné, má to křidýlka, nožičky... A dost!“ opanoval jsem se, zavřel oči a sáhl po propečeném cvrčkovi. Pomalu, velmi pomalu ho přiblížil k ústům a skousnul – když už byl uvnitř, nebylo co řešit. A popravdě, nebylo to tak strašné, vlastně to bylo i docela... jedlé. Cvrček chutnal trochu jako chipsy, mouční červi nejvíce připomínali oříšky. Saranče mi příliš nechutnalo, ale někdo má rád holky, jinej zase vdolky, a jinej třeba sarančata. Stejně mi přišlo takové plytké, i když na chlebu s dresinkem a oblohou celkem ušlo. A ten dlouhý červ? Ten byl trochu peprný.

     Jak si připravit hmyzí hody?

       libovolné množství hmyzu (saranče, cvrček, moučný červ)
       voda
       sůl
       olivový olej

       Kuchtík mi vysvětlil, že se hmyz nejprve spaří ve vroucí vodě – tím se zabije (podobně jako když připravujete šneky). Potom ho osolíte a osmahnete na olivovém oleji. Podávat můžete buď ve větším množství samostatně, nebo naaranžovat jako ozdobu třeba na chlebíčky.

 

Již brzy pro vás s výrobky Semtex připravíme letní soutěž o adrenalinový zážitek!
Sledujte Semtex na našem magazínu!

  

Uděláte si hmyzí hody? Myslíte, že hmyz patří na evropský stůl? Pohostili byste někdy návštěvu hmyzími pokrmy? Věříte, že jíst hmyz je zdravé?

   
25.06.2008 - Společnost - autor: Jakub D. Kočí

Komentáře:

  1. avatar
    [17] saruz [*]

    ne, děkuji, nedám Sml57

    superkarma: 0 24.02.2013, 10:36:41
  2. [16] Alla 11 [*]

    Ani náhodou

    superkarma: 0 19.05.2012, 21:08:56
  3. [15] Alina [*]

    Tak toto rozhodně nemusím a nedala bych to ani hostům.

    superkarma: 0 18.05.2012, 22:04:34
  4. [14] FAXÍK [*]

    do toho asi nepůjdu, vypadá to příšeřně  Sml68

    superkarma: 0 18.05.2012, 10:07:37
  5. avatar
    [13] blondýna [*]

    Tak to ne Sml15

    superkarma: 0 18.05.2012, 08:38:25
  6. [12] Werwolfka [*]

    hummm to mi připomíná jak jsem na NaDoma.cz dala recept na Cvrčky v trojobalu :) koukněte, fakt jsem to jedla a je to moc dobré jako pochoutkový dezert

    superkarma: 0 25.06.2008, 23:52:25
  7. avatar
    [11] kuty [*]

    já raději maso ze zvířete na které se nepoužívá biolit.

    superkarma: 0 25.06.2008, 18:11:34
  8. [10] rozina [*]

    Děkuji NÉÉÉ

    superkarma: 0 25.06.2008, 15:51:55
  9. avatar
    [9] Julianna [*]

    Naprosto souhlasím, kus masa a hromada zeleniny, fuj červa bych teda rozhodně nedala, je to dost odporné.

    superkarma: 0 25.06.2008, 15:18:15
  10. [8] maajaa65 [*]

    ne, děkuji, nedám si červa ani saranče, ale pořádný steak s kupou čerstvé zeleniny

    superkarma: 0 25.06.2008, 13:30:27
  11. avatar
    [7] Kelly [*]

    Kdyby nebylo do čeho kousnout, tak se radši stanu kanibalem ... z tohohle je mi zle už jen na fotce.

    superkarma: 0 25.06.2008, 12:25:56
  12. avatar
    [6] Mipe [*]

    NE NE NE

    superkarma: 0 25.06.2008, 12:24:21
  13. [5] cokzmrzlina [*]

    Už zase? Tak ještě jednou , prosím bez tykadel, křidýlek a hlavičky

    superkarma: 0 25.06.2008, 11:24:54
  14. avatar
    [4] Dimsy [*]

    Ten had je nádherný!

    superkarma: 0 25.06.2008, 11:09:55
  15. avatar
    [3] arjev [*]

    Hmyz má hodně proteinů. Fotky jsou úžasné. Cvrčka nesním, houslisty nemusím.

    superkarma: 0 25.06.2008, 10:05:22
  16. avatar
    [2] *modrá [*]

    kdo ví, jednou třeba budem za červa rádi

    superkarma: 0 25.06.2008, 10:03:50
  17. avatar
    [1] femme [*]

    ne
    když to někomu chutná
    jedině tu, kterou bych chtěla od další návštěvy odradit
    věřím

    superkarma: 0 25.06.2008, 09:41:53

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme