Novinky

Das ist speck!!!

Čtenářka Pajda nám poslala příspěvek, který se dnešního tématu dotýká sice jen okrajově, ale asi v průběhu čtení zažijete mnoho zajímavých pocitů. Já se bavil. Díky Pajdo!

Aby to nevypadalo, že dnešní téma jenom omezím na kritiku redakčního článku, tak se taky přidám se zážitkem, při kterém mě málem trefil šlak.

Jakožto žena, vyznávající tradice, jsem hrdou majitelkou úžasně nepraktického stvoření, nazývaného „manžel“. Vlastnictví takového objektu s sebou nese povinnost se o něj starat a občas vyřešit i nějaký ten nečekaný úkol, před který mě dotyčný postaví.

Jako například:“Náš obchodní partner s manželkou přijedou v šest odpoledne na společenský večírek, jo a asi taky oba šéfové a jeden ředitel, ale to nevím jistě. A jsou to Němci, tak se musíme trošku vytáhnout. Jo a půjdeme taky do sklepa, tak by to chtělo kromě večeře taky nějakou mísu s sebou...Prostě něco připrav.“ Telefonát ve dvě odpoledne prostě k nezaplacení.

Takže shrnuto: přijde k nám blíže neurčený počet prominentních osobností, které budou chtít „typicky českou kuchyni“ a k tomu nějakou, nejlépe sýrovou mísu. Úžasné...a to ani nejsem v práci, ale na školení. „Tak tebe, chlapče, budu fakt milovat“ řekla jsem si v duchu, zatnula zuby a vyrazila na nákupy. V italské prodejně sýry a šunku na mísu (doplnit domácím ovocem a vajíčky), v masně bůček, kotletky a panenku...a něco dalšího...jo a pronajmout čínského kuliho, aby to donesl domů, protože jsem jako vždycky bez auta.

A doma pěkně maso naložit do olivového oleje, okořenit každé jinak, donést zeleninu, očistit kozí rohy...nachystat těsto na tmavý chleba (to naštěstí zvládne pekárna), zaúkolovat kamarádku, aby upekla světlý chleba, rozehřát troubu...uděláme sedlácké prkno (kombinace různých pečených mas, ostré a sladkokyselé zeleninky domácí produkce a dva druhy domácího chleba) a co, proboha, s tou Gertrudou? Viděla jsem ji jen na fotkách, je hodně štíhlá, takže asi bude jíst hlavně zeleninu...a aby mi tam hryzala jenom tu naloženou, to by nešlo...sakra...u nás v obchodě mají leda tak ovadlé brambory...salát jsem si nedovezla...auto si někde válí gumy, místo aby čekalo doma v pozoru...héééle: žampiony! Sice takové velké, ale přece jen použitelné.

Takže: oloupat žampiony a co dál? Doma už je jen kousek anglické...tak do každého kloboučku kousíček másla, kousíček anglické a špičičku tymiánové větvičky. A přidat na plech k masu...tak, zbývá už jen naaranžovat mísy, všechno pouklízet, poumývat...studenou mísu do lednice, teplou do trouby do tepla, a je to všechno. Hosté přijdou do naprosto čisté kuchyně, ve které není ani žádné nádobí (zlatá myčka) a můžou zírat.

Tak, povinné zahájení, omluva, že mám angínu a nezúčastním se hostiny (musím ještě přepsat nějaké termínované zprávy), vyndání mís...a problém. Gertruda totiž nejí tučné maso a nerada zeleninu. Kuře se k tomuhle nehodí, maso vyjde pikantní a kuře pak není dobré, takže jsem je vůbec nepekla. Co teď? Načít sýrovou mísu a doufat, že ve sklepě nebudou mít hlad?

Najednou slyším nadšené: „Das ist speck!!!!“ a je vyřešeno. Všech 20 žampionů padá do Gertrudy, která si pochvaluje, že tak dobře si nepochutnala za celou služební cestu, a to, prosím, jedli v nejlepších restauracích.

Tiše přemýšlím, proč jí slaninu, když nejí tučné a vrtím hlavou...ale pochválená jsem byla.

Pajda
Text nebyl redakčně upraven


Jaké jídlo vaříte nejčastěji?

  • Proč?
  • Co po vás vaši jedlíci nejčastěji vyžadují a plníte jejich přání?
  • Kdo vás to jídlo naučil?
  • Podělte se o recepty…
  • Příběhy…
  • Fotky…
  • I videa…

vše směřujte na e-mail:

redakce@zena-in.cz

a jedna z vás získá zcela novou kuchařku Zdeňka Pohlreicha: VEJCE NEBO SLEPICE - 80 šťavnatých receptů z drůbeže a pernaté zvěřiny.

polraich.jpg

   
24.05.2012 - Čtenářské příspěvky - autor: Radek Kříž

Komentáře:

  1. [19] Reni [*]

    Zajímavý příspěvek. Sml22

    superkarma: 0 25.05.2012, 00:17:24
  2. avatar
    [18] hubajda [*]

    tohle znam muz je po dlouhe dobe doma o vikendu ja si lezim v pelechu a marodim a v tom telefon a od muze pan reditel se pozve na kavu jojo to sou pak fukoky

    superkarma: 0 24.05.2012, 21:36:12
  3. [17] Trefa [*]

    Trefa:tak to je hruza.to Vas lituju,varim rada,ale jim bych nevarila.

    superkarma: 0 24.05.2012, 20:30:36
  4. avatar
    [16] Kytinkak [*]

    ty joo, SUPER!!!Sml67

    superkarma: 0 24.05.2012, 20:17:28
  5. [15] Maria28 [*]

    moula — #14 Jenže jde o to, jestli ta návštěva tuto pohostinnost a pracnost jídla umí ocenit. U nich je to jednoduché,  oni koupí a rozmrazí a je to výtečné. Nepoznáte to. Byla jsem na kurzu AJ v Bristolu v Anglii, paní domácí mi servírovala delikatesy, já chválila a chválila a paní mi vždy ukázala konzervu nebo krabici od mraženého jídla, ze kterého ta lahůdka pocházela. Kvůli Němcům bych si žíly teda netrhala. Dělala sem u nich 14 let a vím jak se na nás dívají - jako na plebs, kterému dělají milost. V současné době pracuji u Čechoněmce a to je také katastrofa. Pán přijede z letiště ve značkovém oblečku a lakýrkách, ale za chvíli má na sobě košili s prodřeným límečkem a manžetami, nejmíň rok neprané rifle a i ty ponožky mají vysypané paty, do Česka dávno dobré. Myslím, že alespoň trochu ženu připomínám a tak mě tohle chování uráží. Ale práce není, tak jsem zticha, jen tady si ulevuju. Tak se mi nedivte.

    superkarma: 0 24.05.2012, 19:15:30
  6. avatar
    [14] moula [*]

    Maria28 — #3 vzit hosty do restaurace umi kazdej, ale toho uz meli asi plne zuby. domaci zkusenost je neco jineho a pri sjednavani kseftu dela zazraky. zvlast kdyz je zkusena kucharka a pani domaci, ktera vi co a jak a umi to predlozit, na coz zcela jasne manzel spolehaSml30.

    1. na komentář reaguje Maria28 — #15
    superkarma: 0 24.05.2012, 18:36:11
  7. [13] Roland [*]

    Asi bych neměla odvahu pro Gertrudu a spol. vařit.

    superkarma: 0 24.05.2012, 17:04:51
  8. avatar
    [12] ekleinovka [*]

    Takhle se řeší situace,super

    superkarma: 0 24.05.2012, 16:06:53
  9. avatar
    [11] Jindriska8 [*]

    To mě pobavilo,zvládla jsi vše na jedničkuSml67

    superkarma: 0 24.05.2012, 15:30:48
  10. avatar
    [10] rusalka2008 [*]

    Sml67 šikovná

    superkarma: 0 24.05.2012, 15:21:04
  11. avatar
    [9] Florencie [*]

    enka1 — #4 Sml52 Přiznáním by shodila sebe samu Sml52

    superkarma: 0 24.05.2012, 15:19:42
  12. avatar
    [8] ondrasek74 [*]

    No manžel na zabití, ale situace zvládnutá na jedničku s hvězdičkou Sml67

    superkarma: 0 24.05.2012, 15:08:16
  13. avatar
    [7] vmarta [*]

    superSml59  Gertruda....Sml30

    superkarma: 0 24.05.2012, 15:00:01
  14. avatar
    [6] ToraToraTora [*]

    Maria28 — #3 Doma je doma. Za služebku asi jedli jen v restauracích, tak domácí strava a prostředí je přidatná hodnota, kterou jen tak naulici nesebereš.  Jestli jim na tom hodně záleželo...též bych je doma pohostila

    superkarma: 0 24.05.2012, 14:56:48
  15. avatar
    [5] ToraToraTora [*]

    Sml59Sml52Sml67 Gertrůda...das ist super

    superkarma: 0 24.05.2012, 14:54:36
  16. avatar
    [4] enka1 [*]

    Sml16Situace na mrtvici

    Kamarádova žena preferovala vegetariánství a on po nějaké době zjistil, že mu z lednice po kouskách mizí jeho špek. Klasický uzenýSml24Sml58

    1. na komentář reaguje Florencie — #9
    superkarma: 0 24.05.2012, 14:51:38
  17. [3] Maria28 [*]

    Nějak se mi to nezdá. Manžel manažer má dost prostředků na to, aby hosty vzal do nějaké restaurace, popř. si objednal catering domů. Kvůli nějakým skopčákům bych se teda já nehonila.

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #6
    2. na komentář reaguje moula — #14
    superkarma: 0 24.05.2012, 14:46:52
  18. [2] FAXÍK [*]

    tak to je super Sml59

    superkarma: 0 24.05.2012, 14:45:04
  19. [1] petulka132 [*]

    Hop na špek Sml59

    superkarma: 0 24.05.2012, 14:37:28

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme