Vaření

Dánská kuchyně II.


V minulém díle povídání o dánské kuchyni nám čtenářka Lindaa představila konzervativní Dány, omáčky a přeslazené sladkosti. Dnes nahlédneme pod pokličku společnému stravování. Samozřejmostí jsou další recepty.

„Snídaně vypadá podobně jako v Čechách. Káva, čaj, pečivo. 90 % zaměstnání nemá jídelnu a vůbec neexistuje žádné společné stravování v jeslích, školkách a školách. Takže to znamená ráno namazat svačinu a oběd s sebou. Jesle a školky mají obvykle velkou společnou místnost, kde všichni vytáhnou svoji krabičku s jídlem (=madpakke) a jedí společně. Ve školách jedí obvykle ve třídách anebo venku na lavičkách nebo na školním hřišti.“  

Pečené brambory
Tohle je recept mé švagrové, je to trošku namíchané dánsko-australské. Doporučuji pro velké množství lidí. 

Potřebujeme hluboký plech do trouby nebo dva mělké.

Brambory buď oškrábeme, anebo stačí vydrbat je kartáčkem. Nakrájíme dle velikosti něco mezi na poloviny až na osminky.
Mrkev opět můžeme, ale nemusíme oškrábat a použijeme buď celou, nebo nakrájenou na podélné poloviny.
Několik cibulí oloupeme a nakrájíme na osminky.
Č
esnek oloupeme (zhruba paličku).
Dále přidáme, co trh nabízí – kořenovou zeleninu, jakýkoliv druh dýně, pokud seženeme sladké brambory – vše očistíme a nakrájíme na kousky o velikosti jako jsou brambory (aby bylo všechno hotovo najednou).

Všechno naházíme na plech(y), osolíme, zakapeme troškou olivového nebo jiného oleje (stačí 2–3 lžíce), posypeme oblíbenými bylinkami (já používám provensálské koření), smícháme a šoupneme do trouby na horký vzduch (200 °C) a podle množství zeleniny na 30–45 minut.

Pokud nesežeme jinou zeleninu, stačí brambory, mrkev, cibule a česnek.

Množství dle strávníků.

Pokud použijete mokrou zeleninu (např. dýně poustí hodně vody), tak zhruba v polovině pečení se musí vypečená šťáva z pekáče slít, protože jinak se zelenina nepeče, ale dusí. 

 

V práci mají obvykle společnou jídelnu, kde zaměstnanci opět posedí 30 minut a poobědvají, co si donesli z domu. Skoro všude je
o polední pauze zakázáno mluvit o práci. Některé velké firmy mají zajištěn dovoz jídla a zaměstnancům ho prodávají za přiměřenou cenu. Například tam, kde momentálně pracuji, máme dovážku jídla 
můžeme si vybrat mezi salátem (salátový bar z 8 druhů zeleniny a nandáme si sami, co a kolik chceme) a nebo studeným bufetem (obvykle několik druhů chleba, několik druhů uzenin a 12 vlažná jídla, např. pečené maso, italské těstoviny, apod.) a k tomu je denně dezert  ovoce a 3 druhy sýra. Ale to je luxus, který v dánské firmě běžně neexistuje. Normálně je človek rád, pokud je firma vybavena ledničkou, kam si zaměstnanec může přes dopoledne uložit své jídlo, a občas se najde i mikrovlnka.
Školky a školy mají třídy vybavené ledničkou, ale pouze pokud ji rodičové společně koupí ze svého, navíc to MUSÍ být energetická třída A+, aby škola neměla zbytečné výdaje na elektřinu. Odpolední svačina je stylem, že rodina se sejde doma a společnými silami vyluxuje ledničku. Večeře je hlavní jídlo dne, většinou se vaří teplé jídlo, samozřejmě svět se nezboří i studenou večeří, ale komu se chce večeřet to samé, co obědval?“


Rybí karbanátky (fiskefrikadeller)

300 g jakékoliv ryby (raději světlé),
300 g uvařených a vystydlých brambor,
150 g slaniny nakrájené na malé kousky,
3 vejce,
1 velká cibule nakrájená na hodně jemno,
sůl, pepř,
strouhanka,
olej na pečení

Rybu uvaříme, necháme vystydnout a vybereme kosti, brambory rozmačkáme vidličkou a přidáme slaninu, vejce a cibuli. Smes ochutíme solí a pepřem a zahustíme strouhankou. Hustota je stejná jako na obyčejné karbanátky.
Zformujeme karbanátky a opečem je na oleji.

Doporučuji dávat si pozor na sůl, svádí to karbanátky osolit, ale pokud jsme už osolili brambory a rybu při vaření, není sůl potřeba, a naopak.

Pečený bůček s petrželkovou omáčkou (stegt flaesk med persille sauce) 
bůček nakrájený asi na centimetrové plátky (množství podle počtu strávníků)
omáčka: menší svazek petrželky
               hladká mouka
               ztužený tuk (event. máslo)
               mléko
               sůl a pepř

Bůček smažíme pomalu z obou stran na pánvi do křupava (smrskne se asi na polovičku) a vypečený tuk postupně odléváme.

Pokud se nám u toho nechce stát a zasvinit si celou kuchyni, tak použijeme pekáček s mřížkou – na mřížku položíme bůček a do pekáčku při pečení odkapává tuk – a vrazíme bůček do trouby. Peče se na 200 °C asi hodinu (záleží na síle plátků). 

Omáčka: z tuku a mouky připravíme jíšku, rozředíme mlékem na požadovanou hustotu (jak má kdo rád), povaříme, osolíme a opepříme a do hotové omáčky přidáme drobně nasekanou petrželku.

Podáváme s vařenými brambory.


Povídání s Lindou skončilo. Poslala mi ale další hromádku receptů, kterou budu postupně zveřejňovat jako recepty dne.
Máte na Lindu nějaké otázky? Chybělo vám něco v jejím povídání? Nebo snad hledáte recept na konkrétní dánskou specialitu? Napište mi na e-mail
aja@kosiky.cz . 

   
25.09.2008 - Sezona - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [34] jithule [*]

    zajímavé

    superkarma: 0 25.12.2012, 20:31:01
  2. avatar
    [33] ivory [*]

    karboše nevypadají zle...

    superkarma: 0 15.11.2012, 22:09:02
  3. avatar
    [32] hubajda [*]

    lakave

    superkarma: 0 13.11.2012, 20:02:45
  4. avatar
    [31] Mopsička [*]

    Zrovna dnes jsem dělala rybí karbloše

    superkarma: 0 24.10.2009, 17:54:47

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] FAXÍK [*]

    vypadá to lákavě, zase nějaká změna ve vaření neuškodí

    superkarma: 0 21.04.2009, 13:13:02
  2. avatar
    [29] petul [*]

    Jeremi: Díky Máš pravdu - domečky jsou spíš větší než menší. Ale co jsem se tak koukala na netu po pronájmu malých domečků nebo apartmá, tak by se to finančně dalo - tak cca. 350-400 Eur za týden v červenci (+ spotřebovaná elektřina). Určitě by bylo lepší jet ve více lidech, ale cesty podnikáme ve dvou a tak musíme počítat s tím, že si připlatíme

    superkarma: 0 26.09.2008, 13:31:25
  3. avatar
    [28] Jeremi [*]

    petul: Aha, tak ke vzkazu ještě doplnění. Domy, co jsou v Dánsku k pronajmutí, jsou většinou spíš větší než menší. To nejmenší představuje zpravidla chata s obývací místností a třemi pidiložnicemi, tj. je to tak pro 4-6 osob. Cenově je to pochopitelně tak, že ty malé domy vyjdou v přepočtu na hlavu nejdráž. Takže jestli máte nějakou bandu kamarádů, kteří by tu cestu podnikli s vámi, tak doporučuju. Větší domy bývají i komfortněji vybavené (výřivka, sauna ) a právě při tom větším počtu osob pak tyhle vymoženosti vyjdou na člověka levněji než holá chatka pro dva.

    superkarma: 0 26.09.2008, 12:37:01
  4. avatar
    [27] petul [*]

    Lindaa: Naše cesta je zatím ve stádiu plánování a prozkoumávání možností na internetu Jedeme na motorkách a chtěli bychom hlavně poznat západní pobřeží, které je prý malebnější než východní Chceme si pronajmout spíš nějaký malý domeček nebo apartmá pro 2 osoby Kempaři nejsme

    superkarma: 0 26.09.2008, 11:58:14
  5. avatar
    [26] Jeremi [*]

    Lindaa: Jééé, a mně, dánofilovi, unikl první díl. Musím to jít dohledat. A to zrovna jídlo patří k mým nejmilejším dánským lákadlům - ryby uzené i nakládané (akorát se vždycky hádáme o to, jaké sledě koupit - Keks preferuje ty ve skořici, já skořici nerada), sýry, mlíko, banánovo-hruškový jogurt, vikingský celozrný chleba...

    superkarma: 0 25.09.2008, 21:55:39
  6. avatar
    [25] Sonne [*]

    Lindaa: Povedené vyprávění i recepty zase vypadají lákavě

    superkarma: 0 25.09.2008, 15:46:19
  7. [24] Lindaa [*]

    verlit: mozná jsi mela jenom stestí? A nebo se jednalo o velké firmy? Mezinárodní firmy? Docela by me zajímalo, kolik zamestnancu se tam stravovalo. My máme závodku, ale chodí tam tak 1/2, mozná 2/3 stálých zamestnancu, víc ne. Je to drahé i kdyz firma jim prispívá. A zamestnanci pronajatí pouze na urcité projekty se tu nestravují snad vubec, i kdyz tu pracují i nekolik let. Aspon já o nikom nevím. A mensí soukromé firmy závodky nemají. Jedine kde vím ze je 100% závodní stravování je ve státní správe na vsech úrovních.

    superkarma: 0 25.09.2008, 14:41:02
  8. avatar
    [23] verlit [*]

    Trochu mě překvapuje kategorické prohlášení, že v dánských firmách neexistuje závodní stravování nebo je luxusem. Možná jsem měla jen zvláštní štěstí, ale léta jsem pracovala v dánské firmě a měli jsme také řadu dánských obchodních partnerů, takže jsem v Dánsku navštívila odhadem tak 20 - 30 firem a ve všech bez výjimky měli normální závodní stravování (salátový bar, dvě až tři hlavní jídla, zákusky, kafe, čaj atd.)

    superkarma: 0 25.09.2008, 14:33:12
  9. [22] Pavla_b [*]

    Lindaa: neobjektivní, ale zábavný a inteligentně napsaný

    superkarma: 0 25.09.2008, 14:06:58
  10. avatar
    [21] Žábina [*]

    Lindaa: já se strašně nasmála když jsem četla popis o tvém psu a sraženém květináči /na audi zvířátka/

    superkarma: 0 25.09.2008, 13:37:33
  11. avatar
    [20] Meander [*]

    Lindaa: Od objektivních pohledů jsou učebnice, neobjektivní pohled je mnohem zábavnější

    superkarma: 0 25.09.2008, 13:19:08
  12. [19] Lindaa [*]

    petul: A kam vyrázíte? A nebo je to zatím ve stadiu plánování? Jeremi má docela projezdený kempy na západním Jyllandu, treba by ti dodala nejaký tip.

    superkarma: 0 25.09.2008, 12:58:41
  13. [18] Lindaa [*]

    elly: takze ted abych jeste i háckovala - no pekne dekuju Pavla_b: Meander: elly: moment dámy, já jsem si doted delala srandu, vy to myslíte vázne? A o cem by jste si chtely precíst? Vsechno oficiální o DK najdete na internetu a pokud myslíte obycejný kazdodenní zivot obyc lidí typu Herta, tak se obávám, ze bych vás zklamala, protoze muj pohled na DK je velice neobjektivní.

    superkarma: 0 25.09.2008, 12:55:16
  14. avatar
    [17] elly [*]

    Lindaa: pokud budeš chtít napsat i cokoliv nevařícího, ráda si tvé háčkování a chyby vezmu na starost

    superkarma: 0 25.09.2008, 11:36:36
  15. [16] Lindaa [*]

    Meander: Dekuji. No vidís, a to jsi jeste necetla nic kdyz me chytne vztek a políbí psací muza . Ale který chudák by po me doplnoval hácky a opravoval chyby (s ceskou, a nakonec i s dánskou, gramatikou nejsme kámosky ).

    superkarma: 0 25.09.2008, 11:34:29
  16. avatar
    [15] elly [*]

    A já bych byla celkem ráda, kdyby se Lindina povídání chytila některá další žínka-in, která žije v zahraničí a poskytla nám taky nějaké povídání a recepty Je to určitě příjemné zpestření...

    superkarma: 0 25.09.2008, 11:27:56
  17. avatar
    [14] Meander [*]

    Lindaa: Cokoliv Píšeš s bezvadným suchým humorem

    superkarma: 0 25.09.2008, 11:10:45
  18. [13] Tini [*]

    mam hlad Jinak prima...

    superkarma: 0 25.09.2008, 11:07:31
  19. avatar
    [12] petul [*]

    Pěkné pokračování Příští rok se chystáme na dovolenou do Dánska, tak jsem ráda, že se dozvím i něco z "normálního života" Dánů A díky bohu za české společné stravování ve školách apod.

    superkarma: 0 25.09.2008, 10:38:16
  20. avatar
    [11] Midsummer [*]

    Prima čtení. Pečené brambory takto běžně dělám, dochucuji ještě grilovacím kořením. Jen ten česnek dávám až těsně před dopečením - aby se zachovalo jeho aroma. Ale ty rybí karboše zaručeně vyzkouším

    superkarma: 0 25.09.2008, 09:15:49
  21. avatar
    [10] Žábina [*]

    taky se mi recepty líbí a přestože bůček dvakrát nemusím tak s tím bramborem a petrželkovou omáčkou bych si ho klidně dala

    superkarma: 0 25.09.2008, 09:07:36
  22. [9] Pavla_b [*]

    Lindaa: a já si myslím, že psací střevo máš určitě by to bylo zajímavé

    superkarma: 0 25.09.2008, 08:47:53
  23. [8] Lindaa [*]

    Zázvorka: já jimi taky nadsená nejsem, znám lepsí jídla, ale chtely jste dánskou klasiku tak jí máte Meander: a co bys chtela? Jak jsem si vcera zvedla tlak na poste? Jak funguje dánské skolství? Jak se odstehovat do DK a nezbláznit se? Na dánskou "Hertu" nemám psací strevo

    superkarma: 0 25.09.2008, 08:36:15
  24. [7] Pavla_b [*]

    recepty jsou moc fajn, ty brambory budou , rybí karboše bych zkusila a ten bůček je zajímavý Další recepty seeeem .

    superkarma: 0 25.09.2008, 08:30:39
  25. avatar
    [6] blanca [*]

    mě se rybí karbanátky docela líbí, určitě je vyzkouším, jen bych tam přidala ještě nějaké koření...

    superkarma: 0 25.09.2008, 08:20:28
  26. avatar
    [5] Zázvorka [*]

    Já tedy nevím, recepty bůček ani rybí karbanátky mě nenadchly, brambory se zeleninou děláme léta a to s přidáním trochy masa (křídel, žeber či jiného) a je to mňamka. To jídlo z domu ve školkách mě nemile překvapilo!!!

    superkarma: 0 25.09.2008, 08:15:05
  27. avatar
    [4] gerda [*]

    Mně upoutalo nejvíc to, že je o polední pauze zákaz mluvení o práci. To bychom se měli naučit!

    superkarma: 0 25.09.2008, 08:02:59
  28. avatar
    [3] Kelly [*]

    Hezké čtení. Připomnělo mi to služebku v Norsku. Úplně přesně to tak mají zavedené i ve firmě, kde jsem působila. Salátový bar s krevetama, různé pečivo - velmi chutné, celozrnné, automaty na džusy, mléko, kávu a čaj, 1-2 druhy teplého jídla ... Musím podotknout, že jsem byla z toho zpočátku velmi nadšená. Zdravěji jsem v životě snad ani nejedla. Připadala jsem si jako koza ... tolik zeleniny . A mělo to i svůj vedlejší, velmi příjemný efekt. Kila letěla šupem dolů. Jak vidno Dánové a Norové mají hodně společného

    superkarma: 0 25.09.2008, 07:50:35
  29. avatar
    [2] *modrá [*]

    Mňam, to jsou zase dobrůtky ! Moc dík za receptíky !

    superkarma: 0 25.09.2008, 07:43:13
  30. avatar
    [1] Meander [*]

    Lindaa! Sérii příběhů ze života sem!

    superkarma: 0 25.09.2008, 01:16:00

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme