Reklama

Čtenářka s nickem Lindaa píše ve svém profilu: "Ve 20ti jsem byla tak praštěná, že jsem se vdala do Dánska a od té doby tady více ci méně úspěsně válčím se životem". Pokud jste pravidelnými čtenáři, tak se s jejími postřehy můžete setkat pod mnoha články. Velice často přispívá také pod recepty a tak jsme se spolu domluvily, že nám přiblíží dánskou kuchyni.
A Lindaa svůj úkol vzala opravdu vážně a její informace jsou vyčerpávající.

"Coby Češka bych klasickou dánskou kuchyni charakterizovala takto: moučníky DĚSNĚ sladký a ke všem jídlům omáčka. Neexistuje třeba řízek s bramborem omaštěný máslem. Musí k němu být hnědá omáčka (výpek z řízku zasypat hladkou moukou, rozředit vodou z brambor a povařit, případně obarvit na hnědo jak popisuji v konkrétních receptech). A pokud k něčemu omáčka nejde udělat, tak se dají koupit hotové omáčky. Ty jenom ohřejete. Nebo třeba Knorr dělá omáčky v prášku (Bernaise, holandskou, několik druhu karry, žampionovou...). Ty se jenom nasypou do rozpuštěného tuku, zředí mlékem a nechají přejít varem. To je dánská klasika.

Běžná současná domácnost vaří asi jako Češi, zkouší zahraniční recepty, hodně vede italská, mexická a řecká kuchyně."



Mletý sekaný biftek
(hakket bof) (4 porce)

necelé kilo mletého hovězího masa
sůl
pepř
hladká mouka
omastek na pečení
4 středně velké cibule

Na pánvi rozehřejeme omastek a na něm do zlatova opečeme cibule nakrájené na kolečka nebo půlkolečka. Mezitím osolíme a opepříme maso, pořádně promícháme a vytvarujeme 8 stejně velkých bifteku (doporučuji lehce je zplacatit), které mužeme, ale nemusíme, zlehka obalit v hladké mouce. Opečenou cibuli vyndáme (nejlépe děrovanou naběračkou, aby z ní vyteklo co nejvíce tuku) a uschováme v teple. Ve výpeku opečeme z obou stran bifteky – mají být uvnitř růžové, ale já radši propečené a taky 100% neveřím v kvalitu kupovaného mletého masa. Prostě propečeme jak máme rádi. Maso vyjmeme a uložíme do tepla k cibuli.
Výpek na pánvi zasypeme hladkou moukou a krátce propečeme (nebo jak to nazvat) a zalijeme vodou. Dánové použijí horkou vodu z vaření brambor, já používám normální studenou. A rozmícháme na omáčku, kterou stačí nechat pár minut probublat – netuším jestli dánská hladká mouka je jiná než česká a nebo jestli má nějaký vliv opečení mouky v omastku, každopádne stačí nechat probublat 5 minut a mouka není z omáčky cítit.
V Dánsku se prodáva na tuto omáčku hnědé barvivo, aby dostala příjemnou hnědou barvu. Je bez chuti a zápachu, takže pokud se toto barvivo v Čechách nevyskytuje, chuti omáčky to neuškodí. Hotovou omáčku osolíme a opepříme, event. lze dochutit aromatem nebo podravkou. Pokud použijeme vodu z brambor, tak pozor se solí.

Na bifteky položíme opečenou cibuli a podáváme s vařeným bramborem a polité omáčkou.

Do hrnce s brambory lze přidat několik mrkví (v celku, velké podélně rozkrojené na poloviny) nebo velké růžičky květáku a vařit společně. Jídlo se tak lehce ozdraví a zelenina chutná trošku jinak.
U nás doma vařené brambory nejsou populární, takže já dělám bifteky s hranolkama nebo pečenýma bramborama a místo hnědé omáčky je kečup a česká tatarka k tomu bude taky určitě dobrá.


"Opět coby Češka bych komentovala, že všechny uzeniny jsou přesolené (já miluji jenom tak bez ničeho sníst plátek šunky nebo salámu - to jsem v Dánsku za 15 let udělala jenom párkrát, bez chleba se to jíst nedá). Výběr uzenin je pro Dány dostatečný, pro mě znající české lahůdky naprosto nedostatečný. Obchod s lahůdkami, kde je několikametrový pult s uzeninami a sýry neexistuje. Sýry tvrdé jsou velice chutné, v mnoha druzích a uleženosti, v tavených sýrech je omezený výběr a opět přesolené. Koupit se dá tavený naturál, s bylinkami, s krevetkami (pokud najdes 3 krevetky v 200 g balení tak si ráda), šunkový a teď coby novinka se objevila kombinace cibule s paprikou a nebo v některých obchodech mají taveňák s chilli. Chleba bych pro obraz přirovnala k německému černému chlebu. Dá se koupit s různými příchutěmi a semínky a skladuje se obvykle v ledničce.

Co se týče jídla jsou Dánové děsně konzervativní a jak můžou vyhýbají se výběru. Nevím jak to popsat, ale občas mi to přijde, že jim to stačí a proč chtít víc. Supermarket jako třeba v Německu, s dlouhými regály, kde se jeden produkt dá vybrat v pěti provedeních a od dvaceti různých výrobcu, tady neexistuje. Jogurty se dělají v litrovém balení s 5 - 6 příchutěmi, másla jsou dva druhy, atd. Zato sladkostí mají snad 200 druhů, o dortech nebo sladkém pečivu nemluvě." 



Masové kuličky v karry omácce
(boller i karry) (4 porce)

500 g mletého vepřového masa
1 větší cibule
tuk
1 jablko stejné velikosti jako cibule a raději kyselejší
sůl
pepř
karry
1 vejce
hladká mouka
pokud máte rádi ostrá jídla tak i ostré karry
kostku hovězího bujonu nebo masoxu

Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli a jablko. Pokud máte mixér doporučuji změklou směs rozmixovat, pokud mixér není po ruce, stačí nakrájet cibuli a jablko na menší kousky a dusit az do úplného změknutí.

Mezitím si smícháme maso se solí a pepřem, přidáme vejce, 2 lžíce hladké mouky a karry, vše důkladne smícháme a vytvoříme kuličky o průměru asi 3 cm.

Rozmixovanou cibuli s jablkem okořeníme karry, případně i ostrým karry. Dolijeme vodou do množství kolik chceme omáčky (Dánové v omáčce neplavou, ta je jenom na ”zmokření” pokrmu, takže tady to chce množství tekutiny přizpůsobit české chuti) a přidáme bujonovou kostku. Až se omáčka začne vařit přidáme masové kuličky a vaříme je asi 10 minut. Pokud je omáčky méně a kuliček hodně doporučuji vařit je po částech. Hotové kuličky vyndáme, omáčku zahustíme rozkvedlanou hladkou moukou a povaříme. Kuličky vrátíme do omáčky na prohřátí a podáváme s dušenou rýží.



"Dánové nejsou přehnaní šetřílkové, ale raději ušetří tam kde můžou (např. si sami namažou sváču nebo oběd, nebo místo steaku si udelají biftek z mletého masa) a pak jak šílení si užívají na dovolených a utrácejí za zábavu. Běžná rodina raději vstane denně o 30 minut dřív a namaže chleba pro všechny členy k svačine a obědu a pak si treba o víkendu vyrazí do zábavného parku a nechají tam polovičku měsíčního rozpočtu, než aby všem koupili předražený oběd ve škole a o víkendu seděli u televize."