Vaření

Dánská kuchyně

Čtenářka s nickem Lindaa píše ve svém profilu: "Ve 20ti jsem byla tak praštěná, že jsem se vdala do Dánska a od té doby tady více ci méně úspěsně válčím se životem". Pokud jste pravidelnými čtenáři, tak se s jejími postřehy můžete setkat pod mnoha články. Velice často přispívá také pod recepty a tak jsme se spolu domluvily, že nám přiblíží dánskou kuchyni.
A Lindaa svůj úkol vzala opravdu vážně a její informace jsou vyčerpávající.

"Coby Češka bych klasickou dánskou kuchyni charakterizovala takto: moučníky DĚSNĚ sladký a ke všem jídlům omáčka. Neexistuje třeba řízek s bramborem omaštěný máslem. Musí k němu být hnědá omáčka (výpek z řízku zasypat hladkou moukou, rozředit vodou z brambor a povařit, případně obarvit na hnědo jak popisuji v konkrétních receptech). A pokud k něčemu omáčka nejde udělat, tak se dají koupit hotové omáčky. Ty jenom ohřejete. Nebo třeba Knorr dělá omáčky v prášku (Bernaise, holandskou, několik druhu karry, žampionovou...). Ty se jenom nasypou do rozpuštěného tuku, zředí mlékem a nechají přejít varem. To je dánská klasika.

Běžná současná domácnost vaří asi jako Češi, zkouší zahraniční recepty, hodně vede italská, mexická a řecká kuchyně."



Mletý sekaný biftek
(hakket bof) (4 porce)

necelé kilo mletého hovězího masa
sůl
pepř
hladká mouka
omastek na pečení
4 středně velké cibule

Na pánvi rozehřejeme omastek a na něm do zlatova opečeme cibule nakrájené na kolečka nebo půlkolečka. Mezitím osolíme a opepříme maso, pořádně promícháme a vytvarujeme 8 stejně velkých bifteku (doporučuji lehce je zplacatit), které mužeme, ale nemusíme, zlehka obalit v hladké mouce. Opečenou cibuli vyndáme (nejlépe děrovanou naběračkou, aby z ní vyteklo co nejvíce tuku) a uschováme v teple. Ve výpeku opečeme z obou stran bifteky – mají být uvnitř růžové, ale já radši propečené a taky 100% neveřím v kvalitu kupovaného mletého masa. Prostě propečeme jak máme rádi. Maso vyjmeme a uložíme do tepla k cibuli.
Výpek na pánvi zasypeme hladkou moukou a krátce propečeme (nebo jak to nazvat) a zalijeme vodou. Dánové použijí horkou vodu z vaření brambor, já používám normální studenou. A rozmícháme na omáčku, kterou stačí nechat pár minut probublat – netuším jestli dánská hladká mouka je jiná než česká a nebo jestli má nějaký vliv opečení mouky v omastku, každopádne stačí nechat probublat 5 minut a mouka není z omáčky cítit.
V Dánsku se prodáva na tuto omáčku hnědé barvivo, aby dostala příjemnou hnědou barvu. Je bez chuti a zápachu, takže pokud se toto barvivo v Čechách nevyskytuje, chuti omáčky to neuškodí. Hotovou omáčku osolíme a opepříme, event. lze dochutit aromatem nebo podravkou. Pokud použijeme vodu z brambor, tak pozor se solí.

Na bifteky položíme opečenou cibuli a podáváme s vařeným bramborem a polité omáčkou.

Do hrnce s brambory lze přidat několik mrkví (v celku, velké podélně rozkrojené na poloviny) nebo velké růžičky květáku a vařit společně. Jídlo se tak lehce ozdraví a zelenina chutná trošku jinak.
U nás doma vařené brambory nejsou populární, takže já dělám bifteky s hranolkama nebo pečenýma bramborama a místo hnědé omáčky je kečup a česká tatarka k tomu bude taky určitě dobrá.


"Opět coby Češka bych komentovala, že všechny uzeniny jsou přesolené (já miluji jenom tak bez ničeho sníst plátek šunky nebo salámu - to jsem v Dánsku za 15 let udělala jenom párkrát, bez chleba se to jíst nedá). Výběr uzenin je pro Dány dostatečný, pro mě znající české lahůdky naprosto nedostatečný. Obchod s lahůdkami, kde je několikametrový pult s uzeninami a sýry neexistuje. Sýry tvrdé jsou velice chutné, v mnoha druzích a uleženosti, v tavených sýrech je omezený výběr a opět přesolené. Koupit se dá tavený naturál, s bylinkami, s krevetkami (pokud najdes 3 krevetky v 200 g balení tak si ráda), šunkový a teď coby novinka se objevila kombinace cibule s paprikou a nebo v některých obchodech mají taveňák s chilli. Chleba bych pro obraz přirovnala k německému černému chlebu. Dá se koupit s různými příchutěmi a semínky a skladuje se obvykle v ledničce.

Co se týče jídla jsou Dánové děsně konzervativní a jak můžou vyhýbají se výběru. Nevím jak to popsat, ale občas mi to přijde, že jim to stačí a proč chtít víc. Supermarket jako třeba v Německu, s dlouhými regály, kde se jeden produkt dá vybrat v pěti provedeních a od dvaceti různých výrobcu, tady neexistuje. Jogurty se dělají v litrovém balení s 5 - 6 příchutěmi, másla jsou dva druhy, atd. Zato sladkostí mají snad 200 druhů, o dortech nebo sladkém pečivu nemluvě." 



Masové kuličky v karry omácce
(boller i karry) (4 porce)

500 g mletého vepřového masa
1 větší cibule
tuk
1 jablko stejné velikosti jako cibule a raději kyselejší
sůl
pepř
karry
1 vejce
hladká mouka
pokud máte rádi ostrá jídla tak i ostré karry
kostku hovězího bujonu nebo masoxu

Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli a jablko. Pokud máte mixér doporučuji změklou směs rozmixovat, pokud mixér není po ruce, stačí nakrájet cibuli a jablko na menší kousky a dusit az do úplného změknutí.

Mezitím si smícháme maso se solí a pepřem, přidáme vejce, 2 lžíce hladké mouky a karry, vše důkladne smícháme a vytvoříme kuličky o průměru asi 3 cm.

Rozmixovanou cibuli s jablkem okořeníme karry, případně i ostrým karry. Dolijeme vodou do množství kolik chceme omáčky (Dánové v omáčce neplavou, ta je jenom na ”zmokření” pokrmu, takže tady to chce množství tekutiny přizpůsobit české chuti) a přidáme bujonovou kostku. Až se omáčka začne vařit přidáme masové kuličky a vaříme je asi 10 minut. Pokud je omáčky méně a kuliček hodně doporučuji vařit je po částech. Hotové kuličky vyndáme, omáčku zahustíme rozkvedlanou hladkou moukou a povaříme. Kuličky vrátíme do omáčky na prohřátí a podáváme s dušenou rýží.



"Dánové nejsou přehnaní šetřílkové, ale raději ušetří tam kde můžou (např. si sami namažou sváču nebo oběd, nebo místo steaku si udelají biftek z mletého masa) a pak jak šílení si užívají na dovolených a utrácejí za zábavu. Běžná rodina raději vstane denně o 30 minut dřív a namaže chleba pro všechny členy k svačine a obědu a pak si treba o víkendu vyrazí do zábavného parku a nechají tam polovičku měsíčního rozpočtu, než aby všem koupili předražený oběd ve škole a o víkendu seděli u televize."
 

   
11.09.2008 - Sezona - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [31] jithule [*]

    zajímavé

    superkarma: 0 25.12.2012, 20:21:41

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] ivory [*]

    pěkné receptíky Sml16

    superkarma: 0 15.11.2012, 11:04:52
  2. avatar
    [29] hubajda [*]

    zajimave recepty

    superkarma: 0 13.11.2012, 00:06:44
  3. [28] Astheart [*]

    Teď jsem se vrátila z vánočního pobytu v Dánsku. Možná se něco změnilo, ale já mám trochu jinou zkušenost. Vánoční flaeskesteg a husa byla výborná jídla, i když s hnědou omáčkou. Sýry nemají konkurenci, slané se mi nezdály. Nakládaná červená řepa a sladkokyselé ryby úžasné, stejně tak jako čerstvý losos. Vrcholem byl moučník zvaný vznešeně francouzsky, i když je dánský, "Ris á la mandle" (nevím, jestli je pravopis správně, tak mi to teď bylo posláno Skypem) byl lehoučký, prostě jedna báseň! Je to rýžová kaše na mléku s vanilkou, slazená jen min. množstvím cukru. Po vychlazení smíchaná s ušlehanou smetanou a sekamými mandlemi. Podává se vychlazené, přelité třešňovou omáčkou (ta se dá koupit v každém obchodě). Chutnalo mi tam.

    superkarma: 0 10.01.2012, 19:13:49
  4. avatar
    [27] Mopsička [*]

    jen tak dál, zajímavé a zase jíné recepty

    superkarma: 0 24.10.2009, 17:58:34
  5. [26] orangutan [*]

    Sml59

    superkarma: 0 28.06.2009, 22:52:09
  6. avatar
    [25] Blueberry [*]

    Muj nejlepsi kamarad je Dan a miluje ceskou kuchyni . Zatim nikdy omacku k rizkum nevyzadoval, ale on uz je v Kanade asi 30 let, takze se od-danstil.

    superkarma: 0 11.09.2008, 23:45:17
  7. avatar
    [24] Jupíí [*]

    Lindaa: vážně zajímavé, už se těším na pokračování.

    superkarma: 0 11.09.2008, 21:23:09
  8. avatar
    [23] elly [*]

    Midsummer: všechny články najdeš tady v archivu

    superkarma: 0 11.09.2008, 18:16:09
  9. [22] esunad [*]

    pěkný počteníčko, těším se na další specialitky

    superkarma: 0 11.09.2008, 16:17:07
  10. avatar
    [21] Midsummer [*]

    AHA - já jsem dneska nějaká "opožděná": prostě normálně v magazínu

    superkarma: 0 11.09.2008, 14:10:55
  11. avatar
    [20] Midsummer [*]

    Kde to bude, prosím k nalezení, až to tady nebude jako recept dne? Myslím v jaké kategorii receptů.

    superkarma: 0 11.09.2008, 14:09:29
  12. avatar
    [19] elly [*]

    Lindaa: použiji úplně všechno, protože všechno mi přijde zajímavé (a jak tady čtu reakce, tak nejen mě ).

    superkarma: 0 11.09.2008, 13:57:25
  13. [18] Tini [*]

    evelyn: Lindaa: tak tady mlete hovezi je take velmi popularni Zajimave...Me oblibene az tak neni, ale nevadi mi...ja rada prave steaky a kruti maso

    superkarma: 0 11.09.2008, 13:47:14
  14. avatar
    [17] Kelly [*]

    Hezké čtení. Těším se na pokračování

    superkarma: 0 11.09.2008, 13:41:58
  15. [16] Lindaa [*]

    evelyn: Elly se ptala, jak je to se stravováním, psala jsem jí toho víc, treba to uverejní príste, ale v podstate je to co píses. V DK je mletý pomerne levný, kilo se dá koupit uz od 25-30kr, je to sice to s 20% tuku, ale za to pod nej nic nedávám a osmahne se "samo na sobe" takze treba na lasagne nebo omácku na spagety klidne stací. Lepsí mletý s 6-8% tuku stojí kolem 60-70kr/kg a nekdy i víc.

    superkarma: 0 11.09.2008, 12:35:27
  16. avatar
    [15] evelyn [*]

    Lindaa: mam doma cecha, varim cesky. Svedi na rozdil od danu tedy tak konzervativni nejsou. Je tu spousta restauraci s cizokrajnymi jidly a oni zkouseji radi. Ale setrilkove jsou, odedy venku ano, ale jen za lunchceny, to jsou od 45-65.-sk. V praci si vetsina obedy nosi, jsme tak od ruky, ze je tu jen jedna restaurace v blizkosti, lidi jak ptaku, mne 0sobne tam ani moc nechutna. Co se tyka biffu a vubec mleteho masa, je tu taky velice oblibene a i ja ho pouzivam casto, cenove neni nijak levne, takze to neni nejaka predvyplatova varianta. Daji se z nej delat spousty jidel.

    superkarma: 0 11.09.2008, 12:26:55
  17. [14] Tini [*]

    Supros Uz mam hlad Urcite neco vyzkousim...Diky

    superkarma: 0 11.09.2008, 11:29:17
  18. avatar
    [13] Žábina [*]

    Lindaa: super, při čtení prvního receptíku se mi sbíhaly sliny už se těším na pokračování

    superkarma: 0 11.09.2008, 11:15:57
  19. avatar
    [12] Sonne [*]

    Jiný kraj, jiný mrav... Ale člověk se nemá bránit novým věcem. Zajímavé, těším se na pokračování

    superkarma: 0 11.09.2008, 10:32:01
  20. avatar
    [11] bookcase [*]

    elly: je to super čtení..a hned mám taky hlad

    superkarma: 0 11.09.2008, 10:21:24
  21. avatar
    [10] bookcase [*]

    elly: je to super čtení..a hned mám taky hlad

    superkarma: 0 11.09.2008, 10:17:28
  22. avatar
    [9] gerda [*]

    tak jo, budu se těšit

    superkarma: 0 11.09.2008, 10:07:19
  23. [8] Pavla_b [*]

    Lindaa:elly: moc zajímavé recepty a postřehy z dánské kuchyně, těším se na další díly

    superkarma: 0 11.09.2008, 10:01:17
  24. avatar
    [7] *modrá [*]

    Těším se na pokračování ! Dík za pěkný článek s recepty !

    superkarma: 0 11.09.2008, 09:54:21
  25. avatar
    [6] elly [*]

    bookcase: Lindaa: abych vám pravdu řekla, ani mě nenapadlo to karry nějak přepisovat gerda: recepty jsou hodně zajímavé, opravdu se těšte na pokračování. A mě teda hodně zaujalo celé Lindino povídání. Proto jsem nakonec zvolila vytahování celých pasáží z e-mailu

    superkarma: 0 11.09.2008, 09:30:28
  26. avatar
    [5] bookcase [*]

    Lindaa: v pohodě, jen mi to trošku bliklo do očí , vysvětlení je dostačující. A určitě něco vyzkouším

    superkarma: 0 11.09.2008, 08:59:02
  27. avatar
    [4] petul [*]

    Lindaa: Díky za představení dánské kuchyně a dánských chutí Budu se těšit na pokračování

    superkarma: 0 11.09.2008, 08:21:19
  28. [3] Lindaa [*]

    gerda: neboj, jsou tam i zajímavejsí recepty, mely by vycházet na pokracování. Tohle je pouze ukázka dánský klasiky bookcase: varíme dánsky a tudíz to más po dánsku - karry. Ale ok mohla jsem to prelozit, ale me to tak nejak nedoslo

    superkarma: 0 11.09.2008, 08:12:03
  29. avatar
    [2] bookcase [*]

    zajímavý článek . Jen mě zaráží "karry". Nemá to být "curry", případně česky "kari"?

    superkarma: 0 11.09.2008, 07:57:12
  30. avatar
    [1] gerda [*]

    Zajímavé postřehy, takhle jsem vlastně Dánům pod pokličku nahlédla poprvé v životě a jsem docela ráda, že se u nich nemusím stravovat

    superkarma: 0 11.09.2008, 07:25:33

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme