Tak svátek sv. Martina je pro mě sice už pasé, ale když jsem ještě žila se svým ex manželem, který se jmenoval Martin, měla jsem pocit, jako by to byl ten nejdůležitější svátek v roce. Naše jmeniny se klidně mohly přehlédnout jak lán, ale běda, kdyby se na Martina nepekla martinská husa. To muselo být, i kdyby čert na koze jezdil. Museli jsme koupit speciální pekáč s uchy v rozích, aby se vůbec vešla do trouby.

Pečení husy byl obřad, který nikomu nesvěřil. Nikdo jiný by ji přece neupekl tak dobře, jako sám Martin. K huse byly houskové knedlíky a dvojí zelí. Bílé a červené. Musím uznat, že byla vždycky delikátní i když já osobně dávám přednost kachýnce. Nejlepší ze všeho byl ale takzvaný mišmaš. Když se husa dojedla, obraly se kostičky do posledního masíčka, do zbylé šťávy se nakrájely knedlíky na kostičky, přidalo zelí, celé se to promíchalo a dalo péct.

Nakonec si přišel na své i náš pes, který měl tu čest vylízat pekáč.

Dana


Právě dnešní den je dnem oslav sv. Martina. Tématem dne jsou tradiční oslavy, jak probíhají právě u vás doma.

  • Jak probíhají oslavy sv. Martina u vás?
  • Pečete husu nebo i jiné dobroty? Pošlete nám své recepty!
  • Máte rádi nějaké jiné tradiční oslavy?
  • Které z nich doma slavíte? Jak probíhají?
  • Účastníte se slavnostího ochutnávání vína?
  • Máte rádi mladá vína?
  • Jaký je váš vztah k domácím českým vínům?
  • Věříte v pranostiky?
  • Nazařadíte tento den mezi slavnostní chvíle roku?

Posílejte své příspěvky už na redakce@zena-in.cz

předmět: Martin

Během dnešního dne budeme vaše příspěvky, které do redakce přijdou, zveřejňovat a autorka jednoho z nich bude odměněna. Bude se moci těšit na tělový krém z výtažky z vína a echinacei a tekuté oční stíny od Avonu.

Těším se na vaše příspěvky! Posílat můžete i fotografie jídel či recepty na tradiční svatomartinskou husu nebo jiné dobrůtky.

kréma stíny

Reklama