Milé Ženy IN,

včera jsem posílala do Vaší redakce recept ze židovské kuchyně. Snad mrkvový cimes zaujal. Pokud budete mít chuť na další - je tu:

 

Plněné pirožky - Kreplach

 

Suroviny:
Těsto:
1 hrnek polohrubé mouky
1 vejce
1-2 lžíce vody
1-4 lžičky soli

Náplň:
1 cibule
1 lžíce oleje
1 hrnek mletého uvařeného
hovězího,slepičího nebo
krůtího masa
sůl a mletý pepř


Postup:
Nejdřív si připravíme náplň. Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji dozlatova,přidáme maso a ještě asi 5 minut opékáme(hrudky rozmačkáme vidličkou).Náplň podle chuti osolíme, opepříme a necháme vychladnout.
Z prosáté mouky, vejce, vody a soli vypracujeme pevné, ale vláčné těsto a tence ho rozválíme.Pak ho rozkrájíme na čtverečky o straně 5-7 cm a doprostřed každého čtverce dáme po lžičce náplňe.Těsto přeložíme tak, aby vznikl trojúhelník,a okraje k sobě pevně přitiskneme. Pirožky vaříme 15-20 minut, pak je opatrně vyjmeme děrovanou naběračkou a necháme odkapat.Kreplach podáváme jako samostatné jídlo,posypaný nasucho osmahnutou strouhankou a pokapaný rozehřátým drůbežím sádlem,nebo jako zavářku do masové polévky.


Obměna:
Kreplach můžeme také dozlatova osmažit na oleji.Náplň lze chuťově obohatit česnekem,popřípadě nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.Kromě tradiční masové náplně se kreplach připravuje také s tvarohovou náplní(měkký tvaroh smícháme s nakrájenou cibulí osmahnutou na drůbežím sádle,1 vejce,trochu bramborové kaše a podle chuti osolíme).

 

Šárkaa


Milá Šárka,

 

veľmi pekne ďakujeme. Židovská kuchyňa je známa svojimi "kóšer jedlami" . Váš recept, tak ako ten včerajší vyzerá lákavo :-) Nemusíte ma dvakrát prehovárať. V redakcii som najvačším gurmánom a maškrtníkom...

Prajem krásny deň :-)

 

Reklama