Vaření

Další lahůdky z medvědího česneku

medvědí quiche

Tři další recepty, které jsem s medvědím česnekem vyzkoušela, jsou skvělý quiche, jednoduchá omeleta a výtečná pomazánka. Opět je základní chutí sezonní surovina, medvědí česnek, který natrháte v lese, koupíte na trhu nebo vypěstujete na zahrádce.

Základní těsto na quiche jsem připravila podle Pepy Drábka, se kterým jsme naposledy natáčeli Vaříme s Vámi. Jeho těsto mě tak nadchnulo, že jsem ho nutně potřebovala vyzkoušet.

Quiche s kozím sýrem a medvědím česnekem

těsto

  • 120 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 4 - 6 lžic velice studené vody
  • špetka soli
  • špetka cukru

náplň

  • 200 g husté zakysané smetany, ideálně creme fraiche
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 150 g kozího sýra
  • hromada medvědího česneku
  • sůl a pepř
  • 3 vejce
  • hrst sušených rajčat, která ale můžeme vynechat

Nejprve si připravíme těsto, které necháme alespoň hodinu, klidně ale i do druhé dne, odpočívat v chladničce.
Máslo, které použijeme dobře vychlazené z lednice a nakrájené na kousky, dáme do mixéru a přidáme hladkou mouku. Několikrát promixujeme, až se nám spojí v hrubou směs, jakoby drobenku. Vysypeme z mixéru do mísy, přidáme ledovou vodu, špetku soli a cukru a velice rychle prohněteme, co nejmenším mačkáním a zahříváním, aby těsto zůstalo co nejchladnější.
Vytvarujeme hladkou kouli, kterou zabalíme do potravinářské folie a uložíme v chladničce.

Za hodinu nebo na druhý den těsto rozválíme a položíme do koláčové formy. Propícháme vidličkou, aby se nám v troubě nenafouklo. Na těsto položíme kus pečicího papíru, který zasypeme pytlíkem fazolí. Tím těsto zatížíme a dáme předpéct na 10 minut, do trouby vyhřáté na 190 °C.

Poté sejmeme pečicí papír s fazolemi a do těsta nalijeme připravenou náplň. Její příprava je velice jednoduchá. V míse smícháme smetany, vejce, na kousky natrhaný nebo nakrájený kozí sýr, kousky nasekaných rajčat, nasekaný medvědí česnek. To vše dochutíme solí a pepřem a důkladně promícháme.

Vrátíme do trouby a dopečeme na 190 °C, dalších asi 30 až 40 minut, až je povrch krásně zlatavý.

Podáváme teplé, vlažné, ale i klidně i studené. S výborným zeleninovým salátem.

pomazánka z medvědího česneku

Pomazánka z medvědího česneku a Lučiny

  • 250 g Lučiny
  • sůl a pepř na dochucení
  • hrst vlašských ořechů
  • hromádka medvědího česneku
  • 1 červená cibule
  • kousek másla

Medvědí česnek nakrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno a dozlatova osmahneme na másle. Necháme vychladnout. Vlašské ořechy nasekáme nadrobno a můžeme také opražit nasucho na pánvi. Všechny tyto suroviny smícháme s lučinou, můžeme však použít i obyčejný tvaroh. Dochutíme solí a pepřem. Vychladíme a podáváme s čerstvým pečivem.

omeleta s medvědím česnekem

Omeleta s medvědím česnekem

  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • hromádka medvědího česneku
  • kvalitní sýr - třeba ementál nebo gouda
  • kousek másla

Vejce prošleháme lehce v misce, ochutíme solí a pepřem. Medvědí česnek nakrájíme nadrobno, sýr nastrouháme nebo nakrájíme na plátky.

V pánvičce si rozpustíme máslo, na které vylijeme rozšlehaná vajíčka. Ihned na ně nasypeme medvědí česnek a sýr. Ztlumíme teplotu asi na polovinu a necháme ztuhnout vrchní část omelety. Ihned podáváme.

Který z dnešních receptů se vám nejvíce líbí a máte chuť jej vyzkoušet?

Dobrou chuť přeje elly.

   
03.04.2014 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [9] MikiProdej [*]

    čerstvé listy medvědího česneku,

    je možno zakoupit i cibulky medvědího česneku,pokud by byl zájem můžu vyrobit i domácí pesto z medvědího česneku.Pouze Brno. Na fotce cca 100g trs medvědího česneku.Volat mezi 9-22hodinou,osobní předání možné v Brně Černovicích zastávka Spáčilova 730699910

    superkarma: 0 13.03.2016, 19:38:22
  2. [8] Ivushka12 [*]

    Něco z toho určitě vyzkouším.

    superkarma: 0 11.04.2014, 08:15:10
  3. avatar
    [7] gerda [*]

    Velmi se omlouvám, že mi příspěvek vskočil sem, já u toho vařím, tudíž jsem dost rozptýlená.Sml15

    superkarma: 0 03.04.2014, 10:57:55
  4. avatar
    [6] gerda [*]

    O tomto se mi diskutovat nechce, ale jen bych položila otázku stran titulku: A co USA? Ti jsou z obliga? Proč jen Rusko?Sml58 To už se zapomnělo, kvůli čemu byla rozpoutána válka v Iráku a jak to nakonec skončilo blamáží, neb se tam nic vlastně nenašlo? Není jednoduché najít viníka nebo oběť, proto se od politiky držím dál. A kdo vítězí, má pravdu.

    superkarma: 1 03.04.2014, 10:44:30
  5. avatar
    [5] gerda [*]

    tak jsem chytla inspiraci, prohlédla co mám v lednici a už je to upečené. Těsto podobné, akorát - jak píšu níž - s vajíčkem a práškem. Nahoru jsem nandala směs z: strouhaného syrového květáku (má být brokolice, ale tu jsem doma neměla), přidala kostku měkkého tvarohu, asi 20 dg strouhané Nivy, 3 vajíčka, pár lžic oleje, bazalku a kopec medvědího česneku. Upekla jsem v kulaté pizza formě a zatím to voní i vypadá luxusně.Sml67 To se nám to bude vařit, když začne nová zeleninkaSml59

    superkarma: 0 03.04.2014, 10:00:48
  6. avatar
    [4] gerda [*]

    holky, děkuju. Škoda, že neroste po celý rok třeba jak pažitka doma v květináčiSml15

    superkarma: 0 03.04.2014, 08:47:56
  7. avatar
    [3] elly [*]

    gerda — #1 já jsem si do mrazáku nachystala obě varianty - nasekaný i celý. Podle toho na co ho budu chtít použít.

    superkarma: 0 03.04.2014, 08:41:23
  8. avatar
    [2] L_B [*]

    gerda — #1 urcite si ho prvni nasekej (nejde drolit) - pak jenom hrabnes do sacku a prihodis, kam potrebujes...Sml67

    superkarma: 0 03.04.2014, 08:38:54
  9. avatar
    [1] gerda [*]

    Těsto na slaný koláč dělám podobně, jen přidám 1 vajíčko a půl prášku do pečiva. Je pak kypřejší. Při rozvalování ho pak ve formě dotvaruju mokrýma rukama, je to snažší. Dnes česnek taky použiju, mám ho fůru. A chci se zeptat - když ho dám do mrazáku, mám ho napřed usekat nebo se pak rozdrolí?Sml60

    1. na komentář reaguje L_B — #2
    2. na komentář reaguje elly — #3
    superkarma: 0 03.04.2014, 05:21:34

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme