Pokud ale nevíte, kam zajít, dobrým tipem pro vás může být restaurace s označením Czech Specials. Jednu z restaurací označenou logem Czech Specials navštívila naše redaktorka vaření a bloggerka ELLY.

Velké Karlovice jsou krásný kout Moravy, kam jezdíme pravidelně a rádi. A to nejen za krásnou, nedotčenou přírodou, ale také za dokonalým relaxem, příjemný wellnessem a perfektní kuchyní Resortu Valachy.

Naší srdcovkou je především zážitková restaurace Vyhlídka. Tu najdete ve Spa hotelu Lanterna a její návštěvu můžu vřele doporučit. Ne po jednom náhodném zážitku, ale po mnoha dokonalých večeřích, které jsme si tady užili.

Kuchyni ve Spa hotelu Lanterna vládne kreativní šéfkuchař Pavel Václavík, který pravidelně vymýšlí nápaditá menu, která vycházejí z tradice místní kuchyně, ale jsou moderní a svěží.

Líbí se mi, že menu se tady během roku mnohokrát obměňuje a respektuje tak sezónní a lokální suroviny. Dodavatelé surovin jsou totiž především regionální dodavatelé.

Kromě perfektní kuchyně najdete na Vyhlídce také dokonalý servis. Kdokoliv z číšníků je schopný vám o jídle říct úplně všechno. Odkud pocházejí suroviny nebo jiné zajímavosti. Sommeliéři Vyhlídky umí o víně povídat tak, že byste je dokázali poslouchat celý večer. To se hodí především u aktuálního menu, kde jsou k jídlům doladěna vína Horák.

Šalvějový krém

V menu najdete například sýr z biofarmy z Rožnova pod Radhoštěm, na kmínovém chipsu. Tato farma dodává všechny sýry na celodenní pochoutky, ale také na dezerty. Levandule, které ucítíte v italském dezertu panna cotta se pěstují přímo na hotelové zahrádce. Bylinky a další jedlé květy pak pochází z valašských Vlachovic. Co vás ale v letním menu opravdu dostane, tak je foie gras, zmrzlina z letních hříbků s malinovou omáčkou. Přijde vám tahle kombinace zvláštní? Kuchaři zkusili propojit tradiční surovinu z místních lesů se smetanou, vejci a medem. A chutná to naprosto báječně.

Foie gras s hříbkovou zmrzlinou

Kromě tohoto degustačního menu můžete ochutnat také menu á la carte. To si tady dáváme rádi v době oběda. Podává se v restauraci Lanterny, s nádherným výhledem do lesů. Opět se opakují regionální dodavatelé, i šneci, které na menu najdete, pocházejí z České republiky, konkrétně z Brna.

Grilovaný sýr s rebarborou

S využitím regionálních zdrojů šli na Lanterně ještě dál. Některé z pokrmů jsou servírovaný na kamenném servisu, který z valašského kamene osobně opracoval kreativní šéfkuchař Pavel Václavík. Chtěl tak podtrhnout sepětí přírody se servírovanými pokrmy. A podle mého názoru se to perfektně podařilo.

Jehněčí Ossobuco

Více o restauraci Lanterna najdete ZDE

Zážitková restaurace Vyhlídka ZDE

Hotel Lanterna

Velké Karlovice - Léskové 659
756 06 Velké Karlovice
Telefon: +420 571 477 300

Cheescake

Možná se někteří z vás na svých cestách po České republice setkali v restauracích s modrým logem s textem Czech Specials. Jaký je význam tohoto loga? Co vlastně označuje?

Czech Specials je společným projektem agentury CzechTourism, Asociace hotelů a restaurací a Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Klade si za cíl popularizovat českou kuchyni v tradičním i moderním pojetí, propagovat a podporovat restaurace, které tuto kuchyni nabízejí, a v konečném důsledku do dobrých českých restaurací přivézt více hostů. Prezentuje českou kuchyni jako rozmanitou v rámci jednotlivých regionů, plnou jedinečných pokrmů a české restaurace jako místo, kde domácí i zahraniční turisté mohou počítat s kvalitními službami.

Czech Specials je zároveň certifikační značkou, která má zajistit, že v takto certifikovaných restauracích budou hostům poskytovány kvalitní služby a tradiční české pokrmy budou podávány v odpovídající kvalitě.

Více se dozvíte na www.czechspecials.cz

Reklama