Vaření

Cupcakes - sladké barevné dortíčky

Připomínka v diskuzi pod článkem u muffinech mě inspirovala k tomu, abych věnovala jeden den muffinového týdne právě malým, roztomilým dortíčkům - cupcakes.

Jak jsme již zmínili, cupcake je sladká miniverze dortu. Hýří barvami, různými polevami, ozdobami. Fantazii se meze nekladou, a když jsem brouzdala internetem, tak jsem se nemohla nabažit těch barev, ozdob a nápadů.

cupcakes od Cataliny

Cupcakes

200 g cukru krupice
160 g změklého másla
4 vejce
240 g hladké mouky
40 g holandského kakaa
2 lžičky kypřícího prášku
velká špetka soli
80 ml mléka

Máslový krém:
450 g cukru moučka (prosátého)
225 g změklého másla
50 ml mléka
2 lžičky vanilkového extraktu

Cupcakes: Vyložte 18 muffinových formiček (nebo plech na muffiny) papírovými košíčky. Máslo a cukr ušlehejte do světlé pěny. Postupně po jednom zašlehejte vejce vždy jen do smísení. Společně přesypte mouku, kakao, sůl a kypřicí prášek. Jemně vmíchejte pouze do smísení moučnou směs a mléko do máslovo-cukrové směsi na třikrát tak, že začnete i skončíte moukou. Otírejte průběžně stěny mísy, bude-li to potřeba. Těsto rovnoměrně rozdělte do košíčků (naplňte je až po okraj). Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 - 13 minut, nebo dokud nevyběhnou. Nechte vystydnout 3 minuty ve formičkách, pak vyndejte na kuchyňskou mřížku a nechte zcela vystydnout.

Máslový krém: Máslo ušlehejte do světlé pěny, přidejte vanilkový extrakt a znovu dobře prošlehejte. Otírejte průběžně stěny mísy, bude-li to potřeba. Postupně zašlehejte prosátý cukr a nakonec přidejte mléko. Šlehejte asi 3-4 minuty, dokud krém opět není nadýchaný. (Nyní můžete přidat potravinářské barvivo, chcete-li.)

Sestavení: Zdobící sáček s ozdobnou špičkou (čím větší, tím lepší) naplňte máslovým krémem a ozdobte cupcakes dle libosti. Posypte čokoládou nebo ozdobte kandovanými květy atd. (já jsem použila marcipánové květiny, čokoládové ruličky a lístky).

Tento recept pochází z blogu Cataliny, kde najdete i další chutné recepty.

   
12.05.2011 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [21] brnky [*]

    Vypadají dobře, recept si vytisknu a zkusím je udělat

    superkarma: 0 21.03.2013, 03:48:37
  2. avatar
    [20] hubajda [*]

    obyc buchta a nahore krem

    superkarma: 0 16.11.2012, 23:39:45
  3. avatar
    [19] heligona [*]

    Gloria — #18 hele když jsem to zvládla já, tak to zvládne každý. Byl to můj první nebo druhý pečený výtvor Sml54

    superkarma: 0 12.05.2011, 21:51:24
  4. avatar
    [18] Gloria [*]

    heligona — #17 Moc nepecu, pouze trochu van. cukrovi, ale doufam ze kolac dobre dopadne, dam ti pak vedet!Sml30

    1. na komentář reaguje heligona — #19
    superkarma: 0 12.05.2011, 17:44:38
  5. avatar
    [17] heligona [*]

    Gloria — #16 korpus mám teda radši ten ze zebry, ten druhý byl dost tvrdý. a taky nemusíš válet. A místo marmelády ovoce... no to už zvládneš Sml16

    1. na komentář reaguje Gloria — #18
    superkarma: 0 12.05.2011, 17:23:08
  6. avatar
    [16] Gloria [*]

    heligona — #15 Holka, ty jsi zlato, dekuji ti! Vypada to krasne a zkusim to, uz se mi sbihaji sliny v puse!

    1. na komentář reaguje heligona — #17
    superkarma: 0 12.05.2011, 17:14:36
  7. avatar
    [15] heligona [*]

    Gloria — #14 mám vyzkoušeno tohle a tohle. Obojí je super Sml16

    1. na komentář reaguje Gloria — #16
    superkarma: 0 12.05.2011, 17:02:24
  8. avatar
    [14] Gloria [*]

    Prosim pekne, recept na jednoduchy a dobry cesky tvarohovy kolac by nebyl? Ne nic moc sladkeho a tucneho, dekujiSml79!

    1. na komentář reaguje heligona — #15
    superkarma: 0 12.05.2011, 16:37:59
  9. avatar
    [13] ToraToraTora [*]

    elly — #12 Sml24 Vím přesně za které výrazy je trestem dlažební kostkou do hlavy Sml52

    superkarma: 0 12.05.2011, 12:05:59
  10. avatar
    [12] elly [*]

    ToraToraTora — #10 kojánkování Sml32

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #13
    superkarma: 0 12.05.2011, 12:01:03
  11. [11] jastura [*]

    Vypadá to zajímavě, ale nějak nemám ráda máslové krémy, tak si musím vyžádat mamčin krémSml66.

    superkarma: 0 12.05.2011, 11:55:08
  12. avatar
    [10] ToraToraTora [*]

    MamPeroPoKolena — #8 Názor jo, ale brzdi, někdo by tě mohl sejmout, protože prohlášením : mňamý, tě snadno zamění za někoho, kdo používá i výrazy tipu: mocinky, zaláskovat, kojánkování a manža.  Sml54

    1. na komentář reaguje elly — #12
    superkarma: 2 12.05.2011, 11:28:21
  13. [9] MamPeroPoKolena [*]

    ifulinkaa — #7 me taky, holky mame tu dneska ale prču, co?

    superkarma: 0 12.05.2011, 11:14:36
  14. [8] MamPeroPoKolena [*]

    ToraToraTora — #5 ok, ok, ja to beru, sak ja taky ne? nebo do druhe urovne se uz jit nesmi a nazor na nazor clovek mit nesmi? ale stejne mi porad nedochazi co chtela rict tema librama

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #10
    superkarma: 0 12.05.2011, 11:11:45
  15. avatar
    [7] ifulinkaa [*]

    ToraToraTora — #5 bavíš mne, milá Toro

    1. na komentář reaguje MamPeroPoKolena — #9
    superkarma: 0 12.05.2011, 11:08:34
  16. avatar
    [6] evelyn [*]

    ToraToraTora — #5 Sml52Sml52Sml52

    superkarma: 0 12.05.2011, 10:54:35
  17. avatar
    [5] ToraToraTora [*]

    MamPeroPoKolena — #3 Juana vyjádřila svůj názor, od toho diskuze je. Rozhodně je její názor na úrovni tvého, jen kultivovanější a na nikoho neútočí. Upeč si cupcakes, asi se ti rozhodila hladinka krevního cukru, tak ti trochu cuká v koutku. Sml24

    1. na komentář reaguje evelyn — #6
    2. na komentář reaguje ifulinkaa — #7
    3. na komentář reaguje MamPeroPoKolena — #8
    superkarma: 0 12.05.2011, 10:40:02
  18. avatar
    [4] ToraToraTora [*]

    Juana — #2 Jj, já od určité doby dávám cukru polovinu připečení a ochutnávám těsto. Několikrát už jsem se málem ocitla v hyperglykemickém komatu z takhle dobře míněného receptu Sml30

    superkarma: 0 12.05.2011, 10:38:19
  19. [3] MamPeroPoKolena [*]

    Juana — #2 Tak to nevar ne? Nuti te nekdo? A ze je to prevedeno z anglosaske kuchyne je jasne uz podle nazvu, takze me napada: "co tim basnik chtel rict?".

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #5
    superkarma: 0 12.05.2011, 10:30:42
  20. avatar
    [2] Juana [*]

    Šmarjá to musí být sladký! Skoro půl kila cukru na necelou kostku másla, to je hrůza. Evidentně je to z americké kuchyně, převedeno na metrický systém (je to půl libry másla a libra cukru)

    1. na komentář reaguje MamPeroPoKolena — #3
    2. na komentář reaguje ToraToraTora — #4
    superkarma: 0 12.05.2011, 10:14:05
  21. [1] MamPeroPoKolena [*]

    mňamýSml59

    superkarma: 0 12.05.2011, 09:14:13

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme