Vaření

Cupcakes s jahodami a rebarborou

rebarborovo jahodové cupcaky

Z čeho jiného si připravit moučník než z jahod a rebarbory. Dobrot, které mají právě teď svou sezonu. Kdo má štěstí, má těchto plodů plnou zahradu. Nám rostou jahody na skalce, a co děti neotrhají a ihned nespotřebují, můžu použít do svých kuchyňských kreací.

Rebarbara si bují ve stínu stromu, ve vlhké půdě, jak to má ráda. Když jsem hledala informace o této rostlině, našla jsem zajímavý způsob pěstování. Na začátku sezony, kdy rebarbora teprve raší, přikrývá se bílou netkanou textilií, v Anglii prý velkým zvonem z pálené hlíny. Stonky jsou pak prý mnohem chutnější. Nemůžu potvrdit, nezkoušela jsem. Ale příští rok vyzkouším... pokud si vzpomenu.

Jako vedlejší produkt mého receptu vznikl výborný rebarborovo-jahodový džem!

Suroviny

4 vejce - odděleně žloutky a bílky na sníh
200 g cukru krupice
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
250 ml smetany ke šlehání
100 ml oleje

3 výhonky rebarbory
několik zahradních jahod do těsta a do krému
několik lesních jahod na ozdobu
třtinový cukr podle chuti

250 g mascarpone
cukr moučka podle chuti

Postup

Rebarborové stonky oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme je do hrnce, zasypeme třtinovým cukrem, přidáme trochu vody a podusíme do poloměkka. Dusím je tak dlouho, než si připravím těsto. Ke konci dušení přidáme kousky jahod.

Rebarbora se dusí, ušleháme si pevný sníh z bílků. Žloutky prošleháme s olejem a smetanou a zvlášť si smícháme sypké suroviny. A teď postupně a opatrně, abychom moc nerozbili sníh, smícháme všechny tři složky. Umícháme krásné hladké, ne příliš husté těsto.

Další postup může být takový, že těsto nalijeme do košíčků na cupcaky a směs jahod a rebarbory naklademe malou lžičkou nahoru. Nebo směs jahod a rebarbory vmícháme do těsta a až potom dáváme do košíčků. Jak chcete. Těsto plníme do 3/4 papírového košíčku. Každopádně do těsta použijeme jen polovinu ovocné směsi. Tu druhou si necháme na krém.

Pečeme na 180 °C, 15 minut.

Upečené základy necháme úplně vychladnout. Do druhé poloviny směsi jahod a rebarbory přidáme ještě trochu vody a rozvaříme, co nejvíce to jde. Poté propasírujeme přes hustý cedník. Vzniklou trochu jemné směsi přidáme do mascarpone, které jsme lehce vyšlehali s trochou cukru (ten už nemusí být, pokud vám krém dostatečně osladí ovocná směs).

Krásný, lehce růžový a voňavý krém naplníme do zdobícího sáčku a zdobíme jím vychladlé cupcaky. Nahoru ještě lesní jahůdky, případně nějaké cukrářské sypání a máme hotovo!

Dobrou letní chuť přeje elly.

   
19.06.2013 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [18] fulfy [*]

    rebarboru v oblibě tedy nemam,maso určitě ve všech podobách a zmrzku

    superkarma: 0 24.07.2013, 10:29:09
  2. [17] venic [*]

    To vypadá moc dobře. Rebarboru dost můžu a ještě doma něco máme. Moc mně chutná klasická bublanina a koláč (recept tady), ale člověk se toho přejí. Takže zkusím košíčky.

    superkarma: 0 22.06.2013, 09:47:49
  3. [16] boena [*]

    Díky za inspiraci, to musím zkusit.

    superkarma: 0 19.06.2013, 19:49:34
  4. avatar
    [15] tauferova monika [*]

    Jahody i rebarboru mám na zahrádce,tak bych to mohla upéctSml22

    superkarma: 0 19.06.2013, 19:32:22
  5. avatar
    [14] blesksoft [*]

    děti milují tyhle potvůrky

    superkarma: 0 19.06.2013, 17:44:31
  6. avatar
    [13] arminka [*]

    Sml67 další dobrůtka na obzoru Sml30

    superkarma: 0 19.06.2013, 15:35:03
  7. avatar
    [12] Jindriska8 [*]

    Jahody už červenají,tak nějakou dobrotu vymyslím.Sml16

    superkarma: 0 19.06.2013, 14:20:06
  8. avatar
    [11] daska59 [*]

    To cukrářské sypání mi trochu kazí dojem, ale jinak to určitě bude ňamka Sml16

    superkarma: 0 19.06.2013, 12:30:38
  9. avatar
    [10] Hanula [*]

    Sml16jahody miluju...

    superkarma: 0 19.06.2013, 11:47:21
  10. avatar
    [9] gerda [*]

    marde — #1 jo, zdá se to trošinku pracnější, ve vedrech jsem taky ráda, když to jde rychle.

    superkarma: 0 19.06.2013, 10:02:04
  11. [8] step1 [*]

    Máme raději variantu - těsto na plech a na to krém. Lépe se to ukusuje. Sml16

    superkarma: 0 19.06.2013, 10:01:26
  12. avatar
    [7] gerda [*]

    ráno jsem upekla piškot a natřela na něj krém z rozvařené rebarbory, tvarohu a želatiny. Už se chladí. Vzhled nic moc, ale chuť je skvělá. jahody bohužel nemám, taky by se hodily.

    superkarma: 0 19.06.2013, 10:00:57
  13. [6] Roland [*]

    knihovna — #4 Já také - tento víkend.

    superkarma: 0 19.06.2013, 08:28:35
  14. [5] magic11 [*]

    rebarboru já nerada, ale jahůdky jsou bašta Sml67

    superkarma: 0 19.06.2013, 08:03:10
  15. [4] knihovna [*]

    Dělala jsem koláč  s rebarborou a jahodami.Sml67

    1. na komentář reaguje Roland — #6
    superkarma: 0 19.06.2013, 07:48:54
  16. [3] lidicka [*]

    Mám na to docela chuťSml22

    superkarma: 0 19.06.2013, 06:59:49
  17. avatar
    [2] Věrulinka [*]

    hm, to bych mohla papat Sml22Sml30

    superkarma: 0 19.06.2013, 06:53:41
  18. avatar
    [1] marde [*]

    To musí být dobréSml22Ale mám ráda rychlé receptySml16

    1. na komentář reaguje gerda — #9
    superkarma: 0 19.06.2013, 06:33:16

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme