Reklama

rebarborovo jahodové cupcaky

Z čeho jiného si připravit moučník než z jahod a rebarbory. Dobrot, které mají právě teď svou sezonu. Kdo má štěstí, má těchto plodů plnou zahradu. Nám rostou jahody na skalce, a co děti neotrhají a ihned nespotřebují, můžu použít do svých kuchyňských kreací.

Rebarbara si bují ve stínu stromu, ve vlhké půdě, jak to má ráda. Když jsem hledala informace o této rostlině, našla jsem zajímavý způsob pěstování. Na začátku sezony, kdy rebarbora teprve raší, přikrývá se bílou netkanou textilií, v Anglii prý velkým zvonem z pálené hlíny. Stonky jsou pak prý mnohem chutnější. Nemůžu potvrdit, nezkoušela jsem. Ale příští rok vyzkouším... pokud si vzpomenu.

Jako vedlejší produkt mého receptu vznikl výborný rebarborovo-jahodový džem!

Suroviny

4 vejce - odděleně žloutky a bílky na sníh
200 g cukru krupice
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
250 ml smetany ke šlehání
100 ml oleje

3 výhonky rebarbory
několik zahradních jahod do těsta a do krému
několik lesních jahod na ozdobu
třtinový cukr podle chuti

250 g mascarpone
cukr moučka podle chuti

Postup

Rebarborové stonky oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme je do hrnce, zasypeme třtinovým cukrem, přidáme trochu vody a podusíme do poloměkka. Dusím je tak dlouho, než si připravím těsto. Ke konci dušení přidáme kousky jahod.

Rebarbora se dusí, ušleháme si pevný sníh z bílků. Žloutky prošleháme s olejem a smetanou a zvlášť si smícháme sypké suroviny. A teď postupně a opatrně, abychom moc nerozbili sníh, smícháme všechny tři složky. Umícháme krásné hladké, ne příliš husté těsto.

Další postup může být takový, že těsto nalijeme do košíčků na cupcaky a směs jahod a rebarbory naklademe malou lžičkou nahoru. Nebo směs jahod a rebarbory vmícháme do těsta a až potom dáváme do košíčků. Jak chcete. Těsto plníme do 3/4 papírového košíčku. Každopádně do těsta použijeme jen polovinu ovocné směsi. Tu druhou si necháme na krém.

Pečeme na 180 °C, 15 minut.

Upečené základy necháme úplně vychladnout. Do druhé poloviny směsi jahod a rebarbory přidáme ještě trochu vody a rozvaříme, co nejvíce to jde. Poté propasírujeme přes hustý cedník. Vzniklou trochu jemné směsi přidáme do mascarpone, které jsme lehce vyšlehali s trochou cukru (ten už nemusí být, pokud vám krém dostatečně osladí ovocná směs).

Krásný, lehce růžový a voňavý krém naplníme do zdobícího sáčku a zdobíme jím vychladlé cupcaky. Nahoru ještě lesní jahůdky, případně nějaké cukrářské sypání a máme hotovo!

Dobrou letní chuť přeje elly.