Domácnost

Cukroví připravuje 80 procent domácností

 

Vánoce se kvapem blíží a s nimi i tradiční pečení vánočního cukroví. Málokterá česká hospodyňka se obejde bez kvalitního tuku na pečení značky Hera. Podle nejnovějších průzkumů jej používá 77 % českých hospodyněk. Průzkumy také ukazují, že pečení domácího cukroví je stále velmi oblíbené – vlastní cukroví peče 80 % českých domácností a průměrně se v jedné domácnosti napeče 8 druhů cukroví. Vánoční cukroví je pro Čechy hned po dárcích druhou nejčastější asociací spojenou s Vánoci*.

 

Jak prokázaly předvánoční průzkumy, Češi se pečení vlastního vánočního cukroví jen tak nevzdají. Čísla ukazují, že se domácí cukroví peče stále ve 4/5 domácností, vánoční pečivo nakupuje pouze 6 % domácností. Nejčastěji se v rodinách napeče 6 – 10 druhů cukroví (zhruba v polovině domácností), ve čtvrtině domácností si vystačí jen s 1 – 5 druhy. Cukroví k vánoční atmosféře neoddělitelně patří – 88 % domácností ho má také na vánoční tabuli jako moučník po štědrovečerní večeři. Suverénně nejoblíbenějšími druhy jsou vanilkové rohlíčkylinecká kolečka, které připravují v 80 % pečících domácností. Následují pracny (60 %) a plněné ořechy s vosími hnízdy (50 % domácností). Celkem 77 % domácností používá k pečení vánočního cukroví značku Hera*.

 

Sobotní škola pečení

Hera ale hospodyňkám nabízí víc než jen kvalitní produkt. Například druhým rokem pořádá kurz tematicky zaměřeného pečení nazvaný Sobotní škola pečení, který probíhá pravidelně od dubna do listopadu ve třech dětských domovech – v Klánovicích u Prahy, Chomutově a Přerově. Poslední listopadový kurz bude zaměřený na vánoční cukroví a proběhne v sobotu 15. listopadu od 13 hodin. Účastníci se pod vedením víceprezidentky Asociace kuchařů a cukrářů Pavlíny Berzsiové a herečky Petry Špindlerové naučí tři netradiční vánoční recepty, především oblíbené vanilkové rohlíčky, tentokrát ale z mandlí! Na lekci se zájemci mohou stále přihlásit, a to prostřednictvím stránek www.pecenijeradost.cz nebo na telefonním čísle 844 222 844.

 

Pečení je radost

Recepty na vánoční cukroví se zpravidla dědí z generace na generaci. Občas ale není špatné nechat se inspirovat netradičními recepty, které jsou vyzkoušené a chutné. Co takhle k Vánocům upéct vaflové hvězdičky s likérovou náplní? Řadu podobných inspirativních receptů najdete na stránkách www.pecenijeradost.cz. A nejen to – najdete tu i recepty slané, dietní nebo nepečené, dále rady a tipy

odborníka nebo diskuzi, ve které se můžete poradit s ostatními. Kromě toho se přes tyto stránky můžete přihlásit na kurzy pečení nebo vyhrát atraktivní ceny v pravidelně aktualizovaných soutěžích.

 

*výzkum značky Hera, září 2008

 

Hera vám přeje pohodové vánoční svátky a hodně sladkých překvapení!

   
07.11.2008 - Dům a byt - autor: Komerční článek

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [84] luda1 [*]

    micinka.juli: Odkod jsi, že bych si u Tebe objednala nějaké pečivo.

    superkarma: 0 19.11.2008, 16:50:55
  2. avatar
    [83] mysak [*]

    JanaOss: takových tajností, proč se nepodělíš? Pro mě to teď budou první Vánoce, kdy budu péct ve své kuchyni, tak by mě zajímalo, jaký třeba děláš krém. My vždycky dělali právě ten s pudinkem. Já dávám všude máslo. Je drahé, ale nemám margaríny ráda, je to taková umělá náhražka

    superkarma: 0 13.11.2008, 00:14:16
  3. avatar
    [82] janatka [*]

    Každý rok peču kolem 12-18 druhů cukroví a hlavně u nás musí být slepované linecké ,vanilkové rohlíčky arůzné nepečené vosí úlky ,kuličky a nepečené salámy.Už se těším na letošní pečení.Používám různé tuky tuky Heru,Stelu a jiné.

    superkarma: 0 12.11.2008, 22:51:36
  4. [81] hajcena [*]

    Peču...a dost(tak 15 a více druhů)....dřív jsem používala máslo, pak Heru a teď mám jiné tuky na pečení (Stela, Lukana...) a výsledek se mi zdá stejný, akorát, že trochu ušetřím . Vanilkové rohlíčky nepeču, páč je u nás nikdo nejí a vůbec cukroví obalované v cukru u nás nějak nefrčí

    superkarma: 0 12.11.2008, 11:16:41
  5. avatar
    [80] Jaštěrička [*]

    mindulinka: Pokud ji děláš skutečně z mandlí a ne mléčnou hmotu,, tak tě o moc levněji než z obchodu nevyjde.

    superkarma: 0 12.11.2008, 10:43:35
  6. avatar
    [79] micinka.juli [*]

    tam21: mě říkají doma magore, ale proti tobě jsem teda slabá...
    jen musím říct, že nesnáším, když se mi po bytě někdo promenuje, když peču, jsem samotářka, nemohla bych péct s někým, hrozně mě to rozptyluje, pak jenom kecáme a upeču kulový
    mindulinka: já dělám čokoládový dort s marcipánovou košilkou a myslím, že celková spotřeba je max 250g, takže to není tak strašný. Doma bych to nevyráběla, nemám melanžer na mandle, aby z nich byla kašička a žádný mlýnek mi je tak najemno nenamele

    superkarma: 0 11.11.2008, 21:21:19
  7. [76] mindulinka [*]

    taky musím říct, že si raději dělám mandlovou hmotu sama - připadá mi strašně drahá - kdybych jí měla koupit a potáhnout s ní celý dort - tak se nedoplatím.

    superkarma: 0 11.11.2008, 14:42:53
  8. avatar
    [75] micinka.juli [*]

    Jenka2: nojo,Normu znám taky jenom z Německa....a nějak mě nebaví marcipán hledat v obchodech,jsem už naučená,že koupím i nugát na Mozartovy koule a jiný věci,jako všechno mletý a sekaný a drcený (mandle,oříšky)
    neříkej mi,žes ho už zdlábla,mám teď asi 6 balení,tak ho musím zachovat na vánočky a chuť je obrovská

    superkarma: 0 11.11.2008, 13:33:55
  9. [74] Jenka2 [*]

    micinka.juli: nic proti marcipánu z Německa, jen jsem poznamenala pro ty, které nemají tu možnost, že se dá koupit i tady. Už jsem ho zkušebně zdlábla 200 g (cca 35,- v Normě).

    superkarma: 0 11.11.2008, 13:12:14
  10. avatar
    [73] markéta5 [*]

    Nepeču,peče mi ségra a máma.A vůbec u nás se nedělá suché cukroví,my jsme zvyklý mít s krémem,třeba věnečky,stříkaný rohlíčky,dortičky,různé trubičky.Linecký mi fakt nejede.

    superkarma: 0 11.11.2008, 12:53:34
  11. avatar
    [72] micinka.juli [*]

    Jenka2: jasně,že se marcipán dá koupit tady,ale cena 50Kč za 100g je mi proti srsti,když mám do 1EUR 200g a při mé spotřebě zhruba půl kg na vánoce...

    superkarma: 0 11.11.2008, 12:53:24
  12. [71] Jenka2 [*]

    tam21: nechtěla jsem se přiznat, ale jsem na tom stejně. Baví mě to. V listopadu sice tvrdím, že letos Vánoce zruším, ale pak peču a peču a pak roznáším kamarádům "vzorky".
    "Marcipán" ze sušeného mléka NENÍ marcipán, ten musí být z mandlí. Hotový se dá koupit už i tady. Do těsta míchá Heru se Stelou nebo Zlatou Hanou, do náplní jedině máslo. Zatím ale letos Vánoce RUŠÍM

    superkarma: 0 11.11.2008, 12:48:45
  13. avatar
    [70] tam21 [*]

    já se jen pochlubím a nemějte mě prosím za cvoka. Loni jsem udělala 26 druhů. Baví mě to a co zbyde, šupky do mrazáku, a máme i na Velikonoce

    superkarma: 0 11.11.2008, 00:38:38
  14. avatar
    [69] micinka.juli [*]

    Petunie: a víš jak dělám marcipán já? koupím v Německu (je pořád při mé spotřebě výrazně levnější) surovou hmotu a tu zpracuju.
    Ach, mé oblíbené vánoční cukroví....loni jsem měla 17 druhů, prodala 6 kilo, letos fakt nevím, kolik bude zájemců...jaksi se mi všechny vstupy zdražily.
    Kromě vosích nic ze zmiňovaných nejoblíbenějších nedělám, nevím, kde moje máti "sebrala" ty svoje super recepty (kromě rodinného stříbra - košíčků z Moravy a škvarkového z Nebušic), já přidávám marcipánové pečené, Mozartovy koule, něco od maminky bývalého přítele - roládku a různě sebrané recepty z časopisů, chytrých knih a kdo mi co předal. Třeba neznám mnoho lidí, co dělají makové rohlíčky (mimochodem fakt super)
    My doma kdysi taky používali Heru nebo Máslo II, ale muselo měknout venku z lednice. Nevím, co s ní udělali, ale od jisté doby mi Hera fakt nevoní. Já používám "máslo" Zlatá Haná, voní mi jak máslo, zpracovává se jak Hera a cukroví je po něm fakt dobré . Nikdy bych nemohla použít nějaký levný margarín za 5 korun na něco jako je vánoční cukroví.
    Podle kdysi zde uveřejněných tipů a triků, myslím od Týny, jsem si začala přípravu hodně usnadňovat. Všechna těsta postupně zadělám v jeden den, šoupnu do mrazáku - tam se nádherně spojí. Pak si připravím rozpis, co kdy upeču a jak dlouho se musí nechat rozležet. Do toho přidám tvarohovou vánočku, někdy štóly, makovec a podle chuti i něco jiného. Pak podle potřeby upeču ty, co se budou plnit: košíčky, išlské, žluté a k tomu později oboje rohlíčky - mandlové i makové, pak škvarkové, časem marcipánové a bůhvíco ještě tam budu dělat. Je toho hodně, hlavně toho nepečeného mám ažaž.
    Uff, končim, už se těším, až si pustím J.J.Rybu a jeho mši a budu pálit svíčky a poslouchat a matlat kuchyň...

    superkarma: 0 10.11.2008, 16:56:19
  15. [68] mindulinka [*]

    JanaOss: taky dělám máslový krém s pudinkem a nedělá mi problémy. Uvařím 2 pudinky v 1/2l mléka a nechát vystydnout při pokojové teplotě - chodím míchat, aby se neudělal škraloup. V jiné misce utřu máslo s mouč. cukrem a taky nechám při pokojové teplotě. Když už mají obě směsi stejnou teplotu - přimíchávám pudink do másla - nikdy ne obráceně. Asi jednou se mi stalo, že se udělaly hrudky - ale to proto, že jsem vyndala máslo s cukrem z lednice.

    superkarma: 0 10.11.2008, 11:33:04
  16. avatar
    [67] Petunie [*]

    kareta: mindulinka: děkuju

    superkarma: 0 10.11.2008, 11:05:56
  17. avatar
    [66] JanaOss [*]

    My si bez pečení nedovedeme představit advent. Již na první adventrní neděli k zapálené svíčce patří kakao a upečené cukroví, většinou jsou to perníčka a menší dávka lineckého. S tím se u nás musí opatrně- rychle mizí, takže se peče po menších dávkách.
    Heru? ne- ta je moc drahá. Mám odzkoušený jiný tuk, respektive dva, které jsou za třetinouvou cenu a jsou stejně kvalitní a cukroví je z nich stejně dobré. Horší je to s moukou. Spíš může cukroví zkazit nekvalitní mouka, než tuk
    U nás syn - dnes 14 let - peče tradičně vánočky a přesně podle tradic ve chvíli, kdy se začínají smažit řízky, dává do trouby vánoční závin s jablky. Ani do těchto výrobků nedáváme Heru.
    Máslo? poslední dobou jsem se zařekla, že z něj nemíním dělat ani krém - tedy ten "nastavovaný" či vylehčovaný pudinkem. Nikdy se mi nepodaří jej udělat dle mých představ. Vyšlehám jej do hladka a když ho nechám trochu ztuhnout v lednici, utvoří se mi jakoby máslová sraženina v pudinku. Hodně se u nás pečou domácí dorty, ale máslový krém tam většinou nikdo nenajde. Mám na krémy jiný recept a děti jej zbožňují

    superkarma: 0 10.11.2008, 10:52:45
  18. [65] mindulinka [*]

    kareta: s tím barvivem jsem já osobně hodně opatrná - stačí málo, barví to opravdu hodně a hlavně mám zkušenost, že když se dá třeba hodně žluté - tak hmota zhořkne.

    superkarma: 0 10.11.2008, 07:40:16
  19. avatar
    [64] kareta [*]

    jo, a co děti nevymodelují, to vykrájím jako linecký Váleček a formičky

    superkarma: 0 09.11.2008, 22:30:36
  20. avatar
    [63] kareta [*]

    Petunie: sice nejsem mindulinka, ale děláme to úplně stejně Ještě bych přidala potravinářské barvivo ředěné vodou- čím víc barev, tím vypadáš PILNĚJI

    superkarma: 0 09.11.2008, 22:29:01
  21. avatar
    [62] jeny55 [*]

    Já jsem si také zvykla na heru máslo akrát na náplně,ale těsto z hery.

    superkarma: 0 09.11.2008, 20:49:24
  22. [61] mindulinka [*]

    Petunie: sice nejsem kareta, ale už mám odzkoušený recept na mandlovou hmotu: jednu ku jedný moučkový cukr a polotučný sušený mléko + mandlová tresť a po lžičkách přidávat vodu. A zpracovávat co nejdýl - dokud není konzistence jako plastelýna. V mnoha receptech je bílek - nedávám - ten tam ztvrdne a nejde pak modelovat. Dělala jsem z týhle hmoty i potahovaný dort a na něj bořka stavitele. Pokud během modelování hmota zatuhne - navlhčit vodou ruce a znova hníst.

    superkarma: 0 09.11.2008, 20:36:17

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [60] Hanďule [*]

    Jasně, na nějakou tu víkendovou buchtu dám taky kidně Heru, ale vánoční cukroví prostě z másla, to bych neměnila

    superkarma: 0 09.11.2008, 19:39:58
  2. [59] sofia [*]

    Vanoce a linecke to musi u nas byt,ziji v Italii a tady ty nase ceske dodroty neznaji.Maji tady Pandora a Panetone takove velke babovky.Kdyz upecu nase pecivo tak se jim delaji "bule za usima"akorat se tu neda sehnat nektere ingredience tak mi je mama posila.Pecu prevazne s orechy-to je mooooooooooc dobre.

    superkarma: 0 09.11.2008, 19:38:45
  3. avatar
    [58] Petunie [*]

    kareta: miluju marcipán...jak ho děláš?

    superkarma: 0 09.11.2008, 18:49:43
  4. avatar
    [57] Ťapina [*]

    OlgaMarie: Já jsem jednou v nějakém záchvatu placatosti přečetla 2 1/4 hrnku mouky jako dvě čtvrtiny hrnku. Mělo to být těsto na linecké

    superkarma: 0 09.11.2008, 09:38:43
  5. avatar
    [56] punh [*]

    OlgaMarie: taky jsem se takhle kdysi spletla při pečení bábovky podle nového receptu. Můj manžel to pak dlouho vyprávěl návštěvám

    superkarma: 0 08.11.2008, 22:17:05
  6. avatar
    [55] OlgaMarie [*]

    Řešíte dilema máslo versus Hera a já si jednou spletla 5 cl s 5 dcl do nějaké polevy a ono to ne a ne houstnout.

    superkarma: 0 08.11.2008, 22:13:41
  7. [54] 7kraska [*]

    mne kupovane nikdy nechutnalo, pripada mi umele a osizene...kam chodite kupovat v Praze dobre vanocni cukrovi neosizene?

    superkarma: 0 08.11.2008, 19:16:17
  8. avatar
    [53] OlgaMarie [*]

    Na Mikuláše peču madvědí pracny a 3 dny před svátky řezy opilého Františka, aby se rozležel rum. Dřív nemohu, stále by se koštovalo, zdali se rum už rozležel. U pekaře koupím kilo s devatero druhy. Jsou neošizená ňamka.

    superkarma: 0 08.11.2008, 16:14:37
  9. avatar
    [52] kubivet [*]

    Ještěže nepeču a podporuju přičinlivé soukromé pekárny.
    Nějak nevidím poezii vánoc v tom matlat se doma s těstem-at už s Herou nebo tukem.A je mi celkem úplně jedno jestli je to podřadné či ne.
    Čas co mi zbyde raděj věnuju rodině.

    superkarma: 0 08.11.2008, 14:38:17
  10. [51] mindulinka [*]

    Ale já na pečení třeba bábovky nebo jiných buchet používám taky heru. Ale na cukroví prostě ne. Jednou jsem neudělala linecký z másla - a je to prostě chuťově znát. Na vánoční cukroví jedině máslo - tedy alespoň z mých zkušeností.

    superkarma: 0 08.11.2008, 13:26:33
  11. avatar
    [50] Krišpína [*]

    Taky Heru používám a nevidím v tom žádný problém

    superkarma: 0 08.11.2008, 12:51:53
  12. avatar
    [49] punh [*]

    mám známou, která vaří stylem "nic nevošídím", takže nahradit při pečení máslo Herou by bylo trestuhodné. Buchty se u nich zadělávají zásadně smetanou, vše se řádně omastí a "cukr drží těsto" . Když jedem od nich z návštěvy, tak mi je vždycky zle od žaludku, protože je vše mastné, pořádně propečené a taky obrovské porce. Je fakt, že celá jejich rodina má zjevnou nadváhu a začínající artrózu. Oblíbená hláška kamarádky je: Já dybych vodu pila, tak sem tlustá."

    superkarma: 0 08.11.2008, 11:27:11
  13. avatar
    [48] punh [*]

    Juana, Ťapina: taky si nemůžu na Heru stěžovat, když to bylo napsáno v receptu, tak jsem ji tam dala a nikdo neprskal. Akorát snižuju dávku cukru, připadá mi, že by to cukroví bylo přeslazené, máme rádi míň sladké. Na krémy používám máslo, to by asi s Herou nebylo ono. Ať si každý dělá, jak uzná za vhodné.

    superkarma: 0 08.11.2008, 11:16:42
  14. avatar
    [47] Ťapina [*]

    Meander: Mám recepty po babičce, kde je v ingrediencích "500 g hladké mouky, 2 vejce, 1 Hera..." Nikdy mě nenapadlo, že by tam mělo patřit něco jiného. Ale poslední dobou taky peču spíš s máslem, ono to má trošku jinou chuť, aspoň si pak s mamkou nevyměňujeme naprosto identické cukroví

    superkarma: 0 08.11.2008, 10:00:58
  15. avatar
    [46] Meander [*]

    Co si tak pamatuju, vždycky jsme pekli s Herou a nikdo si z toho trauma neodnesl Teď nepeču vůbec, takže je mi to jedno

    superkarma: 0 07.11.2008, 23:37:22
  16. avatar
    [45] moruse [*]

    cukroví peču s másla s tuku bych si ho mohla koupit když už tak už pořadně

    superkarma: 0 07.11.2008, 22:13:44
  17. avatar
    [44] Juana [*]

    Nechápu, co máte proti Heře. Peču zásadně jen s ní, už léta, a ještě si nikdo nestěžoval. Naopak pokusy s máslem občas nedopadly dobře, pravděpodobně kvůli různému poměru tuku a vody v něm obzaženém. Krémy na plnění dělám z kvalitního másla (žádný dr. Halíř nesmí do baráku), ale s Herou při přípravě nikdy nemám žádné trable a dokonce mi to i chutná - nejenom mně, ale každému, kdo moje pečivo a cukroví konzumuje.

    superkarma: 0 07.11.2008, 22:05:42
  18. [43] bernadeta1 [*]

    krásně to provoní domácnost, ale na velký pečení není čas, něco dokupujeme

    superkarma: 0 07.11.2008, 20:52:46
  19. avatar
    [42] Norečka [*]

    jo jo už se to blíží.Taky peču a už se na to těším

    superkarma: 0 07.11.2008, 20:39:35
  20. avatar
    [41] Meander [*]

    Žábina: Odkud to objednáváš?

    superkarma: 0 07.11.2008, 20:13:48
  21. avatar
    [40] venclikovaj [*]

    samozdřejmně peču cukrový,bez cukrový by to přeci ani nebyli vánoce,děti mě vždy pomáhají a voní celí dům a samozdřejmně pčečeme vždy z HEROU!

    superkarma: 0 07.11.2008, 19:31:07
  22. avatar
    [39] Žábina [*]

    mě péct nebaví..udělám tedy domácí linecké, protože toho se u nás sní nejvíc a zbytek objednám

    superkarma: 0 07.11.2008, 18:08:29
  23. avatar
    [38] punh [*]

    Vánoční cukroví peču moc ráda, ale mrzí mě, že kvůli práci na to mám míň času. Miluju Vánoce(doma), ale hektický období v práci před Vánocema mně vadí.

    superkarma: 0 07.11.2008, 16:20:22
  24. avatar
    [37] Hanďule [*]

    Vánoční cukroví z Hery?

    superkarma: 0 07.11.2008, 16:14:41
  25. avatar
    [36] MEK [*]

    ještě než začnu pést vánoční cukroví,tak si příští měsíc odskočíme s partnerem na Slovensko na zabíjačku

    superkarma: 0 07.11.2008, 15:55:18
  26. [35] maajaa65 [*]

    Vánoční cukroví peču ráda a dobře. Ráda vzpomínám na historku starou tak zhruba 10 let,kdy kluci byli ještě malí a manžel jel na Štědrý den navštívit své rodiče .Já jsem jim poslala mísu cukroví. Tchýně reagovala slovy: vyřiď babičce Š./tím myslela moji mamku/, že má skvělé cukroví...Manžel ji ujistil, že to není cukroví od babičky, ale že jsem ho pekla já. Tchýně koukala ja divá...

    superkarma: 0 07.11.2008, 14:42:36
  27. avatar
    [34] Ajiiiii13 [*]

    Já peču každý rok se sestrou, cca 5-7 druhů, popíjíme u toho vínko, kecáme... občas se přidají i partneři a musím říct, že je z toho nakonec docela pohodový víkend...

    superkarma: 0 07.11.2008, 14:35:00
  28. avatar
    [33] Jupíí [*]

    Vánoční jedině s MÁSLEM, ale nepečem to na kila, spíš na chuť.

    superkarma: 0 07.11.2008, 14:31:00
  29. avatar
    [32] Landriel [*]

    Letos fakt nepeču, nemám prostě kdy. Takže jsem něco objednala a něco upeče mamka, která už je v důchodě. Já to holt akorát zaplatím.

    superkarma: 0 07.11.2008, 13:56:31
  30. avatar
    [31] Vivian [*]

    Mně je to letos tak nějak jedno. Když bude péct tchyně, tak jí pomůžu, ale sama bych se na to vykašlala...

    superkarma: 0 07.11.2008, 13:26:35

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme