Vaření

Cukrové sušenky

Toužila jsem po receptu na jemné, křupavé cukroví, které se bude rozplývat na jazyku a bude vypadat jako jiskřivý čerstvě napadaný sníh. Je tady!

cukroví

Jako bonus z něj voní vanilka a čerstvé máslo. Na jazyku vám pěkně křupne a rozplyne se. Úžasné. Poleva z bílkového sněhu mu dodá jemnou krásu, ale zachutná vám, i když upečené cukroví jen posypete cukrem.

Suroviny

220 g hladké mouky
220 g polohrubé mouky
1/2 lžičky soli
1 lžička jedlé sody
250 g másla pokojové teploty
200 g cukru krupice
2 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu

poleva
60 g bílků (ze 2 velkých vajec)
2 lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy
330 g cukru moučka

Postup

Změklé máslo vyšleháme ručním šlehačem do pěny, spolu s cukrem. Trvá to asi pět minut. Poté přidáme vejce a šleháme dál. Máme krásně nadýchanou máslovou pěnu. Úplně nakonec přidáme vanilkový extrakt.

V jiné misce si smícháme mouky, sůl a sodu. Tuto směs smícháme s máslovým krémem.

Výsledné těsto je nadýchané. Může se stát, že se vám lehce lepí na ruce. Proto můžete přidat trochu mouky. Ale ne moc! Těsto musí stále zůstat nadýchané. Vypracujeme kouli, kterou dáme do misky a necháme asi hodinu v lednici. Ze studeného těsta půjde vyválet krásně plát.

Na pracovní ploše poprášené moukou vyválíme z těsta plát o tloušťce asi 1 cm. Z toho vykrajujeme hvězdičky nebo kytičky, na které potom můžeme nazdobit vločky. Vykrájené tvary naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a znova vložíme do chladna (nejlépe do lednice), na 15 minut. Tento krok nevynechávejte! Zabrání tomu, aby se vám vykrojené kousky roztekly a změnily tvar.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, asi 8 až 10 minut. Kdo už v této chvíli ví, že nebude cukroví zdobit polevou z bílků, může tvary posypat krystalovým cukrem.

Polevu si připravíme velice jednoduše. Ušleháme si bílky se sněhem a citronovou šťávou. Jestli se nám bude zdát poleva příliš hustá, stačí přidat trochu citronové šťávy nebo maličko vody, aby byla řidší. Touto polevou pak zdobíme vychladlé upečené tvary.

Pro pestré cukroví můžeme polevu rozdělit na více dílů, které obarvíme lehce potravinářským barvivem. Tomuto cukroví více sluší jemné pastelové barvy, takže barvy stačí opravdu maličko.

Krásné Vánoce přeje elly.

   
18.12.2012 - Mlsání - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [49] kubabi [*]

    Ty tvary vloček vypadají úchvatně.

    superkarma: 0 20.03.2013, 20:02:22
  2. avatar
    [48] lama.zoo [*]

    vypadá to nádherně...Sml59

    superkarma: 0 25.12.2012, 15:57:32
  3. avatar
    [47] blesksoft [*]

    krásné hvězdičky

    superkarma: 0 23.12.2012, 15:47:48
  4. avatar
    [46] tezenka [*]

    Letos jsem si chtela usnadnit pripravu test tak, ze jsem maslo rozpustila a zapracovala do testa, do druheho dne nechala ulezet, ale testa byla tak ztvrdla ze bych je mohla spis pouzit jako zbran :) takze damy, nikdy rozpustene maslo :) hezke svatky

    superkarma: 0 21.12.2012, 21:42:07
  5. avatar
    [45] vodfon, kolie [*]

    elly — #44 Mockrát děkuji za vyčerpávající infoSml59Sml59

    superkarma: 0 19.12.2012, 06:56:06
  6. avatar
    [44] elly [*]

    vodfon — #34 Je to sladké akorát a bílková poleva už je tam úplně zbytečná. Ale zase, ty obyčejně vykrojené srdíčka a hvězdičky vypadají s polevou líp. Jsou ihned měkké, křupavé.

    vodfon — #35 Vanilkový extrakt se dá bez problémů sehnat v Marks & Spencer. Mletá vanilka je taky úžasná a za skvělou cenu ji má Oxalis.

    vodfon — #37 vločky jsou vykrojené speciálním vykrajovátkem s pístem.

    1. na komentář reaguje vodfon — #45
    superkarma: 0 18.12.2012, 23:45:21
  7. avatar
    [43] saruz [*]

    cukrové sušenky vypadají moc dobře Sml67

    superkarma: 0 18.12.2012, 23:03:58
  8. [42] V19 [*]

    zajtra skúsim upiecť zopár kúskovSml22

    superkarma: 0 18.12.2012, 21:49:56
  9. avatar
    [41] arminka [*]

    Sml16 kouknu a už teď se mi rozplývá na jazyku ...

    superkarma: 0 18.12.2012, 20:57:42
  10. avatar
    [40] ala 312 [*]

    Vypadají moc hezky Sml67, také jsem si opsala recept

    superkarma: 0 18.12.2012, 20:40:13
  11. [39] jithule [*]

    tedy vypadá skvěle, ale už péct nebudu až příští vánoce

    superkarma: 0 18.12.2012, 20:27:36
  12. [38] free [*]

    Už mám napečeno, ale zkopírovala jsemSml24

    superkarma: 0 18.12.2012, 18:53:45
  13. avatar
    [37] vodfon, kolie [*]

    elly — #23 To máš normální načarkovanou hvězdičku?Sml16Sml16Sml16

    1. na komentář reaguje elly — #44
    superkarma: 0 18.12.2012, 18:38:20
  14. [36] dadma [*]

    Vypadá to dobře,ale letos již z cukroví nic nepeču.Opíši na příští vánoce.

    superkarma: 0 18.12.2012, 18:17:23
  15. avatar
    [35] vodfon, kolie [*]

    elly — #23 Nemám vanilkový extrakt, vanilkovým cukrem to asi nezachránímSml22Sml22Sml22Mám sice takový kvalitnější, ale chtělo by to  asi extraktSml59

    1. na komentář reaguje elly — #44
    superkarma: 0 18.12.2012, 17:26:24
  16. avatar
    [34] vodfon, kolie [*]

    elly — #18 Je cukroví  po upečení měkké? Je pez citr. polevy akorat sladké? Nemusí se ubrat cukr?

    1. na komentář reaguje elly — #44
    superkarma: 0 18.12.2012, 17:19:41
  17. avatar
    [33] black.bird.third [*]

    Ochutnala bych. Jen najít někoho, kdo to upeče Sml30

    superkarma: 1 18.12.2012, 17:17:07
  18. [32] jerenika [*]

    Vypadá to dobře.., ještě - jak to chutná Sml54

    superkarma: 0 18.12.2012, 16:38:07
  19. [31] Saritka [*]

    Pěkné, ale už nic nepeču.Sml23

    superkarma: 0 18.12.2012, 16:24:54

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] vodfon, kolie [*]

    a když nemám vanilkový extrakt?Sml23Sml23

    superkarma: 0 18.12.2012, 16:07:53
  2. avatar
    [29] kapkamore [*]

    Vypadá pěkně

    superkarma: 0 18.12.2012, 15:55:11
  3. avatar
    [28] dasena [*]

    někdy zkusímSml16

    superkarma: 0 18.12.2012, 15:25:22
  4. avatar
    [27] Judo [*]

    Mám upečeno,hvězdičky vypadají pěkně,založím si receptSml16

    superkarma: 0 18.12.2012, 14:54:35
  5. avatar
    [26] ladouch [*]

    Tuhle přeslazenou polevu nemám ráda, nechala bych je jen tak.Sml58

    superkarma: 0 18.12.2012, 12:43:58
  6. avatar
    [25] hubajda [*]

    lenig — #15 jsem na tom stejne cukr mezi zuby brrr a pak snehove brrrr nikdy jsem ho nejedla a jist nebudu je to jen naslehanej cukr zadna jina chut znam mnohem lepsi cukrovi a neni tak plne cukr

    superkarma: 0 18.12.2012, 12:40:10
  7. avatar
    [24] hubajda [*]

    tepito — #6 doma jsou hodne oblibene vzdy se po nich jen zaprasi

    superkarma: 0 18.12.2012, 12:37:08
  8. avatar
    [23] elly [*]

    Vločky na fotce jsou jen lehce pocukrované krystal cukrem, před pečením. Cukroví není příliš sladké, je hodně voňavé máslem a krásně křehké a křupavé...

    1. na komentář reaguje vodfon — #35
    2. na komentář reaguje vodfon — #37
    superkarma: 0 18.12.2012, 12:22:06
  9. avatar
    [22] delfi.na [*]

    když jsem viděla ten obrázek, tak jsem si říkala, to je něco o krevetách Sml30 a už jsem se těšila na dobrý recept, a ejhle při bližším zkoumání, fakt sušenky

    superkarma: 0 18.12.2012, 12:17:15
  10. [21] Trefa [*]

    Trefa:neco podobneho delame.ale ja jsem udelala tentokrat vanocni stolu.uz ji mam tri dni v lednici.

    superkarma: 0 18.12.2012, 12:06:58
  11. [20] magic11 [*]

    nemám ráda bílkové citronové polevy Sml23Sml23

    superkarma: 0 18.12.2012, 12:02:48
  12. avatar
    [19] ekleinovka [*]

    Já taky ořechové, jsou výborné

    superkarma: 0 18.12.2012, 12:02:10
  13. avatar
    [18] elly [*]

    děvčata, umřela mi ruka :-( Dnes se pokusím nějak cukroví dozdobit a fotku dodám. Snad to půjde :-)

    1. na komentář reaguje vodfon — #34
    superkarma: 0 18.12.2012, 09:09:08
  14. avatar
    [17] xx-b [*]

    sušenky - a navíc k tomu moc sladké - nemusíme Sml23

    superkarma: 0 18.12.2012, 08:47:02
  15. avatar
    [16] vmarta [*]

    ja delám ořechové bez mouky...je to mňamka

    superkarma: 0 18.12.2012, 08:20:15
  16. avatar
    [15] lenig [*]

    nemám ráda hodně sladké cukroví, nesnesu, když mi cukr skřípe mezi zuby...nemám ráda ani sněhové cukroví a tohle mi to nějakým způsobem připomíná, i když není fotka, tak nevím Sml23

    1. na komentář reaguje hubajda — #25
    superkarma: 0 18.12.2012, 07:22:45
  17. [14] step1 [*]

    Podle surovin to může být dobré. Je to jako základní těsto, jenom je jiný postup.

    superkarma: 0 18.12.2012, 07:21:38
  18. avatar
    [13] Kytinkak [*]

    jo, fotka není, ale podle nadpisu mi to přijdSml80e prostě hodně sladké

    superkarma: 0 18.12.2012, 06:51:57
  19. avatar
    [12] tajnostii [*]

    Chybí mi fotoSml22

    superkarma: 0 18.12.2012, 06:44:39
  20. [11] IVECO [*]

    také bych uvítala foto Sml16

    superkarma: 0 18.12.2012, 06:42:20
  21. avatar
    [10] Věrulinka [*]

    Foto, foto, foto Sml15, jíme očima Sml30

    superkarma: 0 18.12.2012, 06:24:10
  22. [9] anina4 [*]

    lidicka — #7 já taky už nepečeu, z nepečených,rafaelo a vosí hnízda a končím

    superkarma: 0 18.12.2012, 06:23:51
  23. avatar
    [8] LudPa [*]

    Chtělo by to foto.

    superkarma: 0 18.12.2012, 06:21:48
  24. [7] lidicka [*]

    Už péct nebudu, jen udělám nepečené rafaelo a šuhajdySml22

    1. na komentář reaguje anina4 — #9
    superkarma: 0 18.12.2012, 05:52:25
  25. avatar
    [6] tepito [*]

    hubajda — #1 jé kremeše,ty bych si dalaSml16Sml16Sml16

    1. na komentář reaguje hubajda — #24
    superkarma: 0 18.12.2012, 05:20:12
  26. avatar
    [5] Jindriska8 [*]

    hubajda — #4 Přeji ti,aby vše vyšloSml22

    superkarma: 1 18.12.2012, 01:36:34
  27. avatar
    [4] hubajda [*]

    Jindriska8 — #2 ja to mam naplanovane vcetne 24 .12 a pak jen jidlo co se bude varit mezi svatky nerada chodim po nakupech uzivame si volno a odpocivame a letos mozna bude doma aj muz a nebude muset do prace to bude pohodicka v pelisku Sml54

    1. na komentář reaguje Jindriska8 — #5
    superkarma: 0 18.12.2012, 01:20:50
  28. avatar
    [3] Jindriska8 [*]

    Škoda,že tu u receptu není fotka.

    superkarma: 0 18.12.2012, 01:15:39
  29. avatar
    [2] Jindriska8 [*]

    hubajda — #1 Sml59Máš to pěkně naplánovaný!

    1. na komentář reaguje hubajda — #4
    superkarma: 0 18.12.2012, 01:14:52
  30. avatar
    [1] hubajda [*]

    jeste udelam marokanky pak 23.12 kremese , roladu plus 22.12 vanocky pro celou rodinu  a vice nepecu

    1. na komentář reaguje Jindriska8 — #2
    2. na komentář reaguje tepito — #6
    superkarma: 0 18.12.2012, 00:21:05

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme