Bulvár

Cukrářka Stáňa Mutlová: „Brala bych, kdyby měl den jednou tolik hodin“

Stáňa Mutlová je maminkou, marketingovou specialistkou a cukrářkou v jedné osobě. V jejím světě má den snad 48 hodin, jedině tak si dokážu vysvětlit, jak to velké množství práce zvládá. Jako jedna z prvních v Čechách propadla kouzlu sladkých barů, kterým také věnovala svou první knihu. 

Řekni mi, Stáňo, jak je možné, že jsi pořád tak štíhlá, ty svoje dorty neochutnáváš?
Naopak, já musím ochutnat vše, abych měla jistotu, že vše je tak, jak má být. Něco jako profi ochutnávač. Jenže když pak jíš pořád jen samé dorty, tak si ráda dáš k jídlu něco slaného. Takže já ty dorty zajídám zeleninovými saláty a flákem masa. A jen výjimečně tunou škvarků. A netloustnu.

Stáňa Mutlová

Máš nějakou novou chuťovou kombinaci, které jsi propadla?
Jsem těžký čokoholik, takže různé kombinace čokolády a koření nebo máty u mě vyhrávají. Samozřejmě, když jsou venku tropy, tak miluji lehké ovocné moussy a zmrzlinu.

A jaké příchutě teď mezi českými zákazníky nejvíc frčí?
To nejde úplně generalizovat, hodně záleží na jakou akci ten dort či dezerty jsou. Horký svatební favorit je spojení mascarpone, kokosu a malin. Pánové si oblíbili čokoládové mud caky a guinness dorty. No a u dětí vedou ovocné dorty. Co člověk, to názor a jiná chuť.

Nově vytváříš také tzv. punkartové dorty, které jsou celé jedlé. Takže už odzvonilo složitým konstrukcím a přeslazenému fondánu?
Efektním fondanovým dortům asi jen tak neodzvoní, mají v cukrařině svoje pevné místo a svoje zákazníky. Na druhou stranu je řada zákazníků, která sleduje obecný trend v odlehčování všeho, co jedí. Přesně tenhle trend podchytila jedna šikovná Australanka, kterou jsem se nechala inspirovat při vytváření svých punkrtových dortů

Stáňa Mutlová

Jsou to různé druhy dortů pokryté barevným luxusním máslovým krémem (recept na něj najdete v mé knize:-), přes to pěkně stéká čokoláda a zdobení je naprostá bomba. Punk v jeho vybroušené podobě. Cokoli co máte rádi, tam můžete dát. Velké kusy čokolády, duhové pusinky, nasekaný karamel, makronky, kandované květy, barevné kuličky, spoustu čerstvého ovoce…možností je bezpočet. Prostě co dort, to originál.

Lidí, co nemají rádi fondán, je hodně, ale upřímně - mě překvapilo to velké nadšení z punkartových dortů. Je o ně tak velký zájem, že jsem je zařadila i do svých kurzů, kde se je mohou lidé naučit.

A od punku ještě dál, tedy ke sladkým bizarnostem. Jaký nejneobvyklejší dort, sladký bar jsi za svou kariéru vytvořila?
Jsou témata, která si o velkou nadsázku a trochu bizár říkají, jako třeba Halloween, který i u nás v podstatě zdomácněl. Sušenky v podobě usekaných prstů, drinky s oční bulvou nebo cukrové střepy s malinovou krví na správném sweetbaru prostě nemůžou chybět. Fantazii se meze nekladou, je to jen o vašem umu a vkusu, kam až se chcete pouštět. Brzy mě čeká sladký bar na motivy Quentina Tarantina a to musím říct, že se fakt hodně těším!

Stáňa Mutlová

Vyučuješ nějaké pikantnosti i na svých kurzech? Komu jsou vlastně primárně určeny?
Snažím se na kurzech vzdělávat od základu. Jen když člověk ovládá dokonale základní techniky, dává mu to křídla experimentovat. U cupcakes je to teorie, jak pracovat s fondánem a pomůckami. Jak potáhnout cupcake, jak kombinovat barvy a tvořit svůj vlastní design. Prostě set základních pravidel, aby vaše dílo bylo precizní do detailu.

Kurzy pořádám jak pro úplné začátečníky, tak pokročilé. Úspěšně je absolvovali jak lidé, co rádi vaří a pečou, tak amatérští cukráři i profesionálové. Překvapil mě velký zájem majitelů kaváren. I proto jsem zařadila kurzy pečení dezertů, které mohou ve svých kavárnách nabídnout zákazníkům. Cílem mých kurzů je každopádně zažít příjemný den. Prostě užít si den s pečením a zdobením a zároveň se něco nového naučit. Každý si z kurzu vezme to své, co se mu hodí.

Stáňa Mutlová

Ty jsi, Stáňo, profík, dokázala bys ještě upéct něco snadného, něco, co máš za do půlhodinky hotové?
Jasně, třeba Pavlova, ta je šup šup sup a peče se sama:-). V létě pak dobře fungují lehké a svěží ovocné skleničky, ty máme moc rádi!

Víš, co mě zajímá? Existuje něco, jako sladká typologie? Že se na mě podíváš, a podle mých očí a tvaru pusy mi upečeš dort?
No musím říct, že někdy mne chutě zákazníků dost překvapí. Než abych to odhadovala, radši si o příchutích a jejich kombinacích se zákazníky pořádně popovídám, aby byl výsledek perfektní. Největší sranda ale je, že – a to Stáňa Mutlováhlavně pánové o sobě často tvrdí, nejí sladké a přitom jakmile se ocitnou poblíž sweet baru, tak to mizí doslova pod jejich pohledem. To samé u ochutnávek, slečny jsou vždy natěšené a pánové decentní a v závěru slečny uždibují a jejich drahé polovičky vyluxuji vše.

To sedí! A co bys upekla třeba mě? (Jsem typická blondýna.)Tak tebe bych tipla na nějakou rafinovanou specialitku…třeba meruňkovo-rozmarýnový cheesecake, nebo třeba čokoládový guinness dort? Anebo na co máš vlastně chuť?

Tak to sedí dokonale, ale upřímně jsem si jistá, že by mi od tebe chutnalo cokoliv! Kdy se chystáš předat žezlo z cukru tvojí malé dceři? Na sociálních sítích to vypadá, že už zmákne polovinu práce za tebe.
Mája je ve svých letech profík, na ochutnávky nových příchutí mi hbitě odpovídá: „Moc dobré maminko, ale bylo to malé“. S fondánem řádí jak drak a když už spolu takhle pečeme a válíme, tak mi ráda říká věty jako: „Maminko, můžeš si půjčit váleček …“ .Takže vlastně dortové království už si převzala a já jí smím občas s něčím píchnout.;-)

Naposledy mě dostala, když naprosto vážně pronesla: „Maminko, jdu si hrát nahoru, ale kdyby si potřebovala pomoct, tak mě zavolej, ano?!“ pekly jsem zrovna její sváteční dort, ale zřejmě než se „míchat“ s těstem, raději si to zařídila jinak.

Máš ještě vůbec čas realizovat další projekty? V jaké fázi je tvé vysněné studio? Co ti v poslední době udělalo největší radost?
No upřímně, brala bych, kdyby měl den jednou tolik hodin. Nápadů a projektů je milion, ale už musím vybírat, do čeho se můžu pustit a co prostě není reálné. Noc je sice půlka dne, ale i tak je fajn se někdy prospat.

Pár vysněných projektů teď chystám, ale protože je to zatím ještě není úplně schválené, tak si to zatím nechám s dovolením pro sebe. Nechci to zakřiknout.

Stáňa Mutlová

Vyzkoušejte recept Stání Mutlové, který najdete zde.

Stáňa Mutlová je jedna z prvních Češek, které propadly umění sladkých stolů a koutků - tzv. sweet barů. Roky své recepty ladila k dokonalosti ve svém podniku Punk Rock Cakes a poté sepsala do kuchařky s názvem Sladké bary - 50 snadných receptů, díky kterým se blýsknete.
   
03.09.2015 - Rozhovory - autor: (red)

Komentáře:

  1. avatar
    [23] elly [*]

    Stáňu a její práci už dlouho moc, moc obdivuji a její knížku mám samozřejmě doma ve své "sladké" knihovně :-)

    superkarma: 0 16.10.2015, 13:04:06
  2. [22] 1anicka [*]

    co je krásný,nemusí být dobrý a většinou to tak je.

    není nad náš rodinný recept-přísně tajjný

    superkarma: 0 03.09.2015, 20:20:25
  3. [21] bábovka [*]

    Šikovná

    superkarma: 0 03.09.2015, 19:40:59
  4. avatar
    [20] Dudlajlama [*]

    Mam rada klasiku, minimum testa a hodne lehkeho kremu nebo parizske slehacky. Plus ovocne pudingoveSml20.

    Sama pect moc neumim a nemam trpelivost na slozite postupy, ale v tiramisu jsem se vypracovala k dokonalostiSml58.

    superkarma: 1 03.09.2015, 18:07:12
  5. avatar
    [19] gerda [*]

    My tu máme cukrárnu, která nabízí všelijaké sladkosti, co jsou teď moderní. Tedy hlavně potahované fondánem, marcipánem, různých tvarů a hlavně řvavých barev. Ale aby vyhověli i těm staromódním, jako jsem já, tak mají v nabídce klasické dorty -čokoládové, ovocné a tak. Ne všichni vyznávají anilinové barvy, a to je dobře.

    superkarma: 0 03.09.2015, 17:14:29
  6. [18] judi [*]

    Dortíky a sladkosti moc nejím, ale je to většinou pokochání pro oči. Opravdu smekám před tvořitelkami těchto dobrot.Sml59Sml79

    superkarma: 0 03.09.2015, 13:54:26
  7. avatar
    [17] Kadla [*]

    Tak já taky nepatřím mezi cílový zákaznický segment, ty načinčané a nabarvené dortíky atd. mne spíše odrazují. Ale každopádně držím paní Stáně palec, protože je šikovná a pracovitá...

    superkarma: 0 03.09.2015, 13:24:11
  8. avatar
    [16] datura [*]

    Raději si dám zmrzlinový pohár s ovocem a šlehačkou, podobný dort jsme měli v neděli na oslavě a marcipánový potah byl odporně sladký i když dort vypadal nádherně. Oceňuji nápady a trpělivost při výrobě, ale nekoupila bych si ho.Sml23

    superkarma: 0 03.09.2015, 13:21:49
  9. [15] maxipes [*]

    Velmi povedené ale já jsem na maso

    superkarma: 0 03.09.2015, 13:01:17
  10. [14] kozeluhova [*]

    moc šikovná a jak je hubenáSml16

    superkarma: 0 03.09.2015, 10:40:15
  11. avatar
    [13] kobližka [*]

    Podívaná je to jistě krásná a zručnost paní cukrářky je hodna obdivu,ale chuť bych na to nedostala.Mám ráda jednoduché sladkosti s ovocem.A třeba i obyčejný koláč se švetkami,meruňkami,bublaniny se vším možným a je mi fuk,že to momentálně není hit Sml16

    superkarma: 0 03.09.2015, 10:34:35
  12. [12] 1alena [*]

    gerda — #1Taky. Stejně jak přeplácané kytice.

    superkarma: 0 03.09.2015, 10:30:56
  13. [11] iřka [*]

    Velký obdiv-Sml59Sml59

    superkarma: 0 03.09.2015, 10:27:11
  14. [10] Bucík [*]

    Slečna je moc šikovná, dorty vypadají nádherně.

    superkarma: 0 03.09.2015, 10:11:48
  15. avatar
    [9] řeřicha [*]

    i když sladký moc nejím...dorty jsou krásný Sml67

    superkarma: 0 03.09.2015, 09:43:47
  16. avatar
    [8] margot [*]

    ale jo, ten halloweenský bar bych ráda vidělaSml16

    superkarma: 0 03.09.2015, 08:39:03
  17. [7] Rikina [*]

    Jinak ale klobouk dolů - paní je šikovná, schopná a beze sporu úspěšná, budiž jí to přáno. Lidi, kteří něco dobře umí, dobře se tím uživí a ještě se o to podělí s ostatními, třeba tím, že napíšou knihu receptů, zasluhují obdiv, chválu i uznání. Sml67

    superkarma: 0 03.09.2015, 08:32:02
  18. [6] Rikina [*]

    Sml80 O sladkých barech slyším prvně. Asi nechodím tam, co se tohle pořádá... nebo jsem sto let za opicema. Sml80

    A vidět takový nazdobený stůl, tak se k tomu ani nepřiblížím - nevím, jak se to jí, aby se ty do vysoka načančané tvary nesesypaly na hromadu. Bála bych se, že když si budu chtít kousek uzmout, zničím celý efekt a hostitel mě zašlápne. Sml80

    superkarma: 0 03.09.2015, 08:26:46
  19. avatar
    [5] Eliana [*]

    prekrásnéSml67

    superkarma: 0 03.09.2015, 07:55:04
  20. [4] prototype [*]

    Moc šikovná Sml67

    superkarma: 0 03.09.2015, 07:40:33
  21. [3] janavys [*]

    Mńam Sml59

    superkarma: 0 03.09.2015, 07:39:44
  22. [2] gazdina [*]

    Je to obdivuhodné....

    superkarma: 0 03.09.2015, 07:34:09
  23. avatar
    [1] gerda [*]

    Ne, takové sladkosti mě opravdu nenalákají.Sml23 Zůstávám u nudné klasikySml30

    1. na komentář reaguje 1alena — #12
    superkarma: 0 03.09.2015, 06:10:59

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Akce pro čtenářky: Velikonoční pečení a vaření s Globusem
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme