Zdraví

Cukr tělo potřebuje. Víte, kde všude ho najdete?

Často slýcháme, jak jsou cukry škodlivé pro naše zdraví a že způsobují cukrovku, obezitu i kardiovaskulární onemocnění. Jsou však nezbytnou součástí stravy a mají nezastupitelnou úlohu při fungování metabolismu. Seznamte se s cukry, které našemu zdraví prospívají.

Sacharidy (uhlohydráty) nemají většinou dobrou pověst, hlavně co se týče přibývaní na váze. Naproti tomu mají právoplatné, a dokonce vedoucí místo v naší stravě a přinášejí s sebou četné výhody pro zdraví. Jsou nesmírně důležité pro fungování organismu, i když některé sacharidy člověku prospívají lépe než ostatní – proto je vhodné umět si správně vybrat. 

sugar

Kde je najdeme

Sacharidy patří mezi makroživiny a vyskytují se v rozličných potravinách a nápojích. Většina je rostlinného původu, např. obilí. Pro lepší chuť se přidávají do zpracovaných potravin ve formě škrobu nebo cukrů. Zdrojem přirozeně se vyskytujících sacharidů jsou:

  • ovoce,
  • zelenina,
  • mléko,
  • ořechy,
  • zrna,
  • semena,
  • luštěniny.

Druhů je víc

Existují tři hlavní typy sacharidů: 

  • Cukr je nejjednodušší forma sacharidů. Vyskytuje se přirozeně v některých potravinách, včetně ovoce, zeleniny, mléka a mléčných výrobků. Známe fruktózu (ovocný cukr), sacharózu (stolní, řepný, třtinový cukr) a laktózu (mléčný cukr).
  • Škrob je komplexní cukr, což znamená, že je složený z mnoha cukerných jednotek. Najdeme ho v obilí, zelenině, bramborách, fazolích a hrachu.
  • Vláknina je také složený sacharid. Svou výživnou hodnotou obohacuje ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, fazole či hrách.

Glykemický index

Tento údaj hodnotí míru stoupání hladiny cukru v krvi po požití určité potraviny s obsahem sacharidů. Při snaze zhubnout se obecně doporučuje upřednostňovat stravu s nižším glykemickým indexem. Vysoký ho mají např. brambory, kukuřice i méně zdravé snacky a dezerty připravované z rafinované mouky. Zrna, luštěniny, zelenina, ovoce a nízkotučné mléčné výrobky se vyznačují indexem nižším.

Proč je potřebujeme 

Sacharidy by měly tvořit 45–65 % denně přijaté energie, tzn. z 2000 kalorií by 900 až 1300 kalorií mělo pocházet ze sacharidů. Jejich význam je nezastupitelný.

  • Jsou hlavním zdrojem energie. Složené cukry se během trávení rozkládají na jednoduché cukry, které se vstřebávají do krve a tam je známe jako krevní cukr (glukózu). Z krve vstupuje glukóza pomocí inzulinu do buněk těla a umožňuje nám hýbat se, dýchat, cvičit atd. Ukládá se i do jater, svalů a dalších tkání, odkud je využita v případě potřeby nebo se promění na tuky. 
  • Pomáhají v boji proti civilizačním nemocím. Celá zrna a vláknina snižují riziko kardiovaskulárních chorob. Vláknina se podílí na optimálním průběhu trávení, chrání nás před obezitou a cukrovkou 2. typu.
  • Kontrolují hmotnost. Vláknina v ovoci, zelenině či celozrnných výrobcích navozuje pocit sytosti už při méně kaloriích, čímž se ztrácí chuť na sladká, slaná i mastná jídla.

Vyberte si správné sacharidy

  • Upřednostňujte ovoce a zeleninu, čerstvé, mražené či konzervované, bez přidaného cukru. Snažte se omezit ovocné šťávy a sušené ovoce. Jsou koncentrovanými zdroji přírodního cukru, a proto mají více kalorií. 
  • Celozrnné výrobky jsou lepším „dodavatelem“ vlákniny, selenu, draslíku a hořčíku než třeba rafinované obiloviny. Rafinací se totiž odstraňují určité části zrn a s nimi i živiny a vláknina. 
  • Mléko, sýry, jogurty a ostatní mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vápníku a bílkovin, a navíc mnoha dalších vitaminů a minerálních látek. Sáhněte po nízkotučných verzích pro menší obsah kalorií a nasycených tuků. Pozor na přidaný cukr! 
  • Luštěniny, které zahrnují fazole, hrách a čočku, patří mezi nejvšestrannější potraviny. Neobsahují cholesterol. Jsou bohaté na kyselinu listovou, draslík, železo, hořčík, rozpustnou a nerozpustnou vlákninu a prospěšné tuky. Vzhledem k tomu, že jsou dobrým zdrojem bílkovin, mohou být luštěniny zdravou náhražkou masa, které má více nasycených tuků a cholesterolu.
  • Omezte potraviny s přidaným cukrem, jako jsou sladké nápoje, dezerty, sladkosti. Vyhnete se tak zubnímu kazu i přibývání na váze.

Zdroj: www.ulekare.cz

   
16.07.2015 - Zdraví - autor: U lékaře

Komentáře:

  1. [7] verar [*]

    mám ráda čokoládu Sml30

    superkarma: 0 11.04.2016, 09:59:55
  2. [6] bobani [*]

    ano , ano ! nejlepší je čokoláda !

    superkarma: 1 16.07.2015, 22:50:05
  3. [5] myska1 [*]

    já to říkám pořád, že moje tělo potřebuje stále cukr.......a kde ho najdu ??? no přece v čokoládě...........Sml52

    superkarma: 0 16.07.2015, 17:55:52
  4. avatar
    [4] kobližka [*]

    kaba — #1 Já taky Sml22 ale nepřeháním to.

    superkarma: 0 16.07.2015, 14:22:28
  5. avatar
    [3] bezinka [*]

    Sml22 tak to už vím dobře, kde všude je najdu-od té doby, kdy mi diagnostikovali cukrovku je hlídám

    superkarma: 0 16.07.2015, 10:31:01
  6. avatar
    [2] vodilulu [*]

    sacharidy jsou skoro vsude - mela jsem tehotenskou cukrovku takze vim ze cukr omezit lze a človeku staci jen 250g sacharidu za den a pak mu je i lip

    superkarma: 0 16.07.2015, 09:28:48
  7. avatar
    [1] kaba [*]

    můžu ho naprosto všude Sml30

    1. na komentář reaguje kobližka — #4
    superkarma: 0 16.07.2015, 06:55:59

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme