polevka

Podzim je obdobím teplých a sytých polévek. Ať už si vybere silný masový vývar, voňavou bramboračku, kulajdu, polévku s luštěninami, krémové polévky, prostě jakoukoliv, určitě vás ve studeném počasí zahřeje.

Nejlepší na tohle období je velký hrnec hovězího nebo drůbežího vývaru. Ten si potom rozdělte do krabiček a zmrazte. Můžete jím vylepšit jakoukoliv další polévku. Krémovou nebo s kousky zeleniny, bramboračku, ale třeba i fazolovou polévku.

My jsme dnešní cuketový krém vylepšili trochou zeleninového vývaru a místo smetany pro zjemnění, jsme přidali sójové mléko. Polévka je samozřejmě také bezlepková, jen pozor na to, abyste použili bezlepkovou přílohu k polévce.

Krémovou polévku jsem připravovala v mém oblíbeném přístroji TEFAL Easy Soup. V receptu uvádím dva postupy, pro Tefal a pro obyčejný hrnec.

cuketový krém

Suroviny

  • 3 malé cukety
  • 1 cibule
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml sójového mléka
  • sůl
  • pepř
  • česnek
  • trocha oleje (v případě, že nepoužíváte Tefal Easy Soup)
  • bageta nebo jiná vložka do polévky

Postup

Cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejte trochu oleje a na něm cibuli opečte.

Cukety neloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Ty přidejte do hrnce k cibuli a promíchejte. Opékejte pár minut.

Ochuťte solí, pepřem, přidejte česnek. Promíchejte a zalijte zeleninovým vývarem a sójovým mlékem.

Vařte asi deset minut. Za tu dobu cuketa pěkně změkne.

Uvařenou polévku rozmixujte tyčovým mixérem nebo dejte do stolního mixéru. Měla by být úplně hladká.

Při vaření s Tefal Easy soup použijte všechny suroviny, kromě oleje. Cibuli na kostičky, cuketu na kostičky a všechno ostatní dejte do Tefal Easy soup. Zapněte funkci krémové polévky a za chvíli je polévka hotová. Uvařená i rozmixovaná.

Na talíři ozdobte opečenými plátky bagety nebo krutony.

Dobrou chuť přeje Elly.

Podzimní polévky vás zahřejí

celerový krém s hruškou

dýňový krém

Bramborová polévka s pórkem

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama