Vaření

Cuketová polévka s Lučinou

cuketová polévka

Je to každoroční letní problém. Ale vcelku příjemný problém. Jak zpracovat tu spoustu cuket, která se urodila na naší zahrádce? Nejen pro nadšené zahrádkáře, ale i pro milovníky cuket, které koupí na trhu, je dnešní velice snadná polévka.

K přípravě polévky vám stačí jen několik surovin. Především jedna velká cuketa nebo dvě malé. Balení Lučiny, je pro použití v polévce výborná. A pikantní koření. Já jsem použila marocké koření z Marks & Spencer. Obsahuje papriku, trochu cukru, koriandr, kmín, sůl, barevný pepř, chilli, špetku skořice a další koření. Kdo toto koření nemá, může použít špetku chilli, čerstvě namletý barevný pepř a třeba i další koření, které jsem vyjmenovala. Není nutné použít zrovna tuto směs.

Na závěr udělejte při servírování v polévce kopeček z Lučiny. Ta totiž polévku ještě zjemní. Nebo můžete použít i kozí sýr, ale ten má rád jen někdo, je to další možnost, jak polévku chuťově rozšířit.

Suroviny

  • 1 velká nebo 2 malé cukety (po nakrájení na kostičky cca 700 g)
  • 1 cibule
  • 100g Lučiny
  • 600 ml vody
  • sůl a marocké koření (případně směs koření)
  • 1 lžíce másla a kapka oleje
  • pokud chcete, použijte na závěr pár plátků kozího sýra a čerstvé bylinky na ozdobení

cuketová polévka

Postup

Cuketu neloupejte, jen omyjte a nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte nadrobno.

V hrnci si rozehřejte kousek másla s kapkou oleje. Osmahněte cibuli, jen lehce, ne do tmava. Přidejte cukety a ještě pár minut (maximálně pět) opékejte. Ochuťte solí, kořením a zalijte vodou.

Uvařte doměkka a rozmixujte dohladka. Do polévky přidejte Lučinu, pro zjemnění a doladění chuti.

Na talíři ozdobte ještě malým kopečkem Lučiny nebo plátky kozího sýra a čerstvou bylinkou. Moc dobře se hodí bazalka.

Dobrou chuť přeje Elly.

Cuketová polévka s Lučinou

Čtěte další naše články:

Lučinová polévka s květákem

Lučinový dortík s malinami

Mrkvová lučinová pomazánka s ořechy a ovocem

Lučinová zmrzlina

Další inspiraci najdete na www.varimeslucinou.cz

   
21.08.2015 - Předkrmy - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [34] Leena [*]

    A taky jsme použila lidlovej Palouček místo Lučiny Sml58

    superkarma: 0 21.09.2015, 12:02:02
  2. [33] Leena [*]

    Neměla jsem cibuli, tak jsem použila pórek, ale jinak jsem jela podle návodu.

    Synovi jsme ji udělala jemnější (se solí, sušenou zeleninou a provensálskym kořenim), sama jsem si ji poprášila chilli kousky a pokapala dýňovym olejem a byla opravdu výborná!

    Zatiím nejlepší cuketovka, co jsem dělala Sml67

    superkarma: 0 21.09.2015, 11:45:12
  3. [32] nikola007 [*]

    zuzuko — #13 cuketě jsem se dlouhou dobu bránila zuby nehty. Byla jsem hloupá. Je výborná, teď bych ji jedla nejradši ve všem Sml30 zuzuko, supr, bujony od Knorr mám také hrozně moc ráda Sml16 jiné už nepoužívám.

    superkarma: 0 31.08.2015, 16:31:13
  4. avatar
    [31] monkee [*]

    Eva_Fl — #30 Důchodci - bylo jim líto hořkou cuketu vyhodit.Sml3 Já si to díky okurkám hlídám furt. A cuketu můžu na všechny způsoby., až mi lupe za ušima, zrovna dnes jsem si dvě dovlekla a zítra možná přijde i příděl od ségry.Sml33

    superkarma: 0 29.08.2015, 11:10:25

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] Eva_CZ [*]

    Ja jen, ze ty horky by lidi asi fakt nemeli jist.

    1. na komentář reaguje monkee — #31
    superkarma: 0 24.08.2015, 01:02:25
  2. avatar
    [29] Suzanne [*]

    Eva_Fl — #27 A nejhorší smrt je z vyplašení Sml54Sml58

    Právě jsem dovařila polévku, proto sem běžím. Je luxusní! Sml67

    superkarma: 1 23.08.2015, 19:53:57
  3. avatar
    [28] Dudlajlama [*]

    Eva_Fl — #27 Ja to cetla, presne pet minut po tom, co jsem tu polevku dojedlaSml16

    superkarma: 0 23.08.2015, 19:15:08
  4. avatar
    [27] Eva_CZ [*]

    Jedovaté cukety a okurky jsou následkem vlny veder. Odborníci před jejich konzumací důrazně varují. Pokud tedy ochutnáte cuketu nebo okurku, která je hořká, raději v konzumaci nepokračujte!

    Zabijákem v oblíbené zelenině je bakteriální jed kukurbitacin, jehož je v letošní domácí úrodě více než obvykle, právě díky horkému počasí. Jed byl příčinou úmrtí muže z Německa. Ten byl společně s manželkou hospitalizován na klinice Heidenheim, důvodem byla bolest v oblasti žaludku. Tu způsobil právě kukurbitacin, který po požití naruší žaludeční a střevní membránu.

    Možnost zvýšeného počtu intoxikované zeleniny potvrdila i Maria Rothová, která je vedoucí chemického výzkumu Úřadu pro kontrolu potravin a veřejné zdraví, uvedla DPA. Podle Rothové si zelenina takto jedovaté složky zachová jen zřídka.

    1. na komentář reaguje Dudlajlama — #28
    2. na komentář reaguje Suzanne — #29
    superkarma: 0 23.08.2015, 17:44:16
  5. avatar
    [26] Eva_CZ [*]

    Zabiják z vlastní zahrádky: Konzumace cukety má první oběť! Nebezpečné jsou i okurky

    superkarma: 1 23.08.2015, 17:43:35
  6. avatar
    [25] Dudlajlama [*]

    Suzanne — #23 paníliška — #24 Presne tak, muzou ji mit lidi neradi, ale porad je to cuketa.

    superkarma: 1 23.08.2015, 16:31:59
  7. avatar
    [24] paníliška [*]

    kobližka — #21 Cuketa je cuketa, a právě cuketu mám ráda. Není to náhražka ničeho, je to prostě cuketa.

    1. na komentář reaguje Dudlajlama — #25
    superkarma: 0 23.08.2015, 15:39:34
  8. avatar
    [23] Suzanne [*]

    kobližka — #21 Já cuketu miluju jako CUKETU. Ne jako náhražku Sml23Sml16

    Ale je fakt, že takové ty přerostlé obryně nemusím, tam už je trochu jiná chuť. Mám ráda ty pidi. Sml67

    1. na komentář reaguje Dudlajlama — #25
    superkarma: 2 23.08.2015, 07:59:54
  9. avatar
    [22] Dudlajlama [*]

    kobližka — #19Ja jsem se tyhle zeleninove kremove polevky naucila jist v Mexicu. Prakticky z jakekoliv zeleniny a vyborne. Tahle cuketova(+ rajce)me ale chutove prekvapila, navic mam rada tohle slozeni koreni, takze za me urcite jo.

    superkarma: 0 23.08.2015, 01:12:09
  10. avatar
    [21] kobližka [*]

    Eva_Fl — #20 Já nevím,že někdo má pořád tendenci něco něčm nahrazovat - díky,nechci.

    1. na komentář reaguje Suzanne — #23
    2. na komentář reaguje paníliška — #24
    superkarma: 1 22.08.2015, 22:25:43
  11. avatar
    [20] Eva_CZ [*]

    kobližka — #19Sml23 neboj. Nejsi. Uz jsem cetla i o cuketovem tataraku a bramborakach, no fujtajbl. Sml28

    1. na komentář reaguje kobližka — #21
    superkarma: 0 22.08.2015, 21:56:48
  12. avatar
    [19] kobližka [*]

    denkas — #16 Dudlajlama — #18 Eva_Fl — #12 Já nevím,co je to za cuketovou mánii Sml80 ta nám nesmí do baráku Sml23 a spadl mi kámen ze srdce - už jsem myslela,že jsem jediný odvrženec Sml30

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #20
    2. na komentář reaguje Dudlajlama — #22
    superkarma: 1 22.08.2015, 21:43:00
  13. avatar
    [18] Dudlajlama [*]

    denkas — #16Muz by mne cuketu ve tvaru nepozrel ani pod namirenou hlavni. Tady u te polevky absolutne nedokazal rici, z ceho je varena a chutnala mu moc.

    1. na komentář reaguje kobližka — #19
    superkarma: 0 22.08.2015, 21:12:52
  14. [17] Jasmína [*]

    Vyzkoušela jsem hned včera, je boží! Lučiny jsem dala víc, máme ji rádi Sml67

    superkarma: 0 22.08.2015, 12:00:18
  15. avatar
    [16] denkas [*]

    Eva_Fl — #12 U nás taky cuketa NE! Není nad pořádnou bramboračku Sml22

    1. na komentář reaguje Dudlajlama — #18
    2. na komentář reaguje kobližka — #19
    superkarma: 1 22.08.2015, 09:47:15
  16. avatar
    [15] Dudlajlama [*]

    Tak z toho vylezla naprosto luxusni zalezitostSml67. Pridala jsem i jedno oloupane velke zlute rajce, mozna tomu dodalo malinko nakyslo chut, coz mi prave chutna. Dala jsem i vic cuket, takze krasne husta i bez zahusteni. Takze tohle bude na nasem jidelnicku urcite pravidelne.

    superkarma: 0 21.08.2015, 21:51:08
  17. avatar
    [14] Dudlajlama [*]

    Uz mi bubla na kamnechSml58. Dostala jsem od kamaradky produkty jeji zahrady a nevedela, co s tim. Ted jeste rozmixovat, aby muz nepoznal, co to vlastne ji. Ale uz ted je chut vynikajici.

    superkarma: 0 21.08.2015, 20:58:58
  18. [13] zuzuko [*]

    polívka je vynikající, přidala jsem ještě Knorr bohatý bujon zeleninový - je bez glutamátu, barviv a konzervantů, tak používám i pro děti a polévka má "silnější" chuť.

    Kdo nemá cukety, přijeďte k nám, mám 2 rostliny a mám dost i pro sousedy. ikdyž máme cukety rádi, pořád se jíst nedají.Sml23

    1. na komentář reaguje nikola007 — #32
    superkarma: 0 21.08.2015, 20:08:50
  19. avatar
    [12] Eva_CZ [*]

    RenataMor — #9 Boros — #11 konecne ma nekdo rozum. Cukety nezeru. VONovi jsem musela slibit, ze NIKDY neudelam cuketu, ani kdybychom byli tuze chudi. Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23

    1. na komentář reaguje denkas — #16
    2. na komentář reaguje kobližka — #19
    superkarma: 2 21.08.2015, 18:24:29
  20. [11] Boros [*]

    RenataMor — #9 Mně nejen dětičky, ale ani jejich tatínek

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #12
    superkarma: 0 21.08.2015, 15:39:16
  21. avatar
    [10] risina [*]

    Potvrzuji - polévka je výborná Sml22. Nedala jsem do ní tedy Lučinu, ale její lidlovský ekvivalnt Palouček Sml33.

    superkarma: 1 21.08.2015, 14:43:17
  22. avatar
    [9] RenataMor [*]

    dětičky by mě to nejedly

    1. na komentář reaguje Boros — #11
    2. na komentář reaguje Eva_Fl — #12
    superkarma: 0 21.08.2015, 13:44:53
  23. [8] bobani [*]

    to může být dobré

    superkarma: 0 21.08.2015, 12:42:32
  24. avatar
    [7] elly [*]

    risina — #3tak já patřím mezi ty, kterým se cukety nerodí, ale vděčně přijímám přebytky ze všech zahrádek okolo :-D

    superkarma: 0 21.08.2015, 11:48:36
  25. avatar
    [6] gerda [*]

    Sezonní jídla jsou bezvaSml67

    superkarma: 0 21.08.2015, 10:07:06
  26. [5] Klára Křížová [*]

    já takto Lučinu používám, dávám ji do polévek i do omáček. Sml67

    superkarma: 0 21.08.2015, 09:43:37
  27. avatar
    [4] Suzanne [*]

    marianaant — #2Taky dělávám se smetanou Sml22 Tohle bude změna Sml67

    superkarma: 0 21.08.2015, 09:24:37
  28. avatar
    [3] risina [*]

    Hned dneska ji uvarim. Patrime mezi ty stastne, kter se cukety rodi hromadne, nastesti je mame radi, tak je pridavam do vseho, a navic mam sousedku, ktera vdecne prijme jakekoli mnozstvi prebytku :-).

    1. na komentář reaguje elly — #7
    superkarma: 0 21.08.2015, 08:36:06
  29. avatar
    [2] marianaant [*]

    Vařím podobnou, ale místo Lučiny tam dávám smetanu a omažím na másle ještě plátky cukety a ty řidávám do hotové polévky.Sml16

    1. na komentář reaguje Suzanne — #4
    superkarma: 0 21.08.2015, 08:27:24
  30. avatar
    [1] Suzanne [*]

    Tak do toho jdu Sml22Sml67 Cuketu mám moc ráda v různých úpravách. Obvykle ji vůbec nekořením, mám ráda její jemnou chuť, takže si vystačím se špetkou soli. Je to podobné jako u dýně. Tohle vypadá dobře. A jak je u toho lučina, je to jasné Sml16

    superkarma: 0 21.08.2015, 07:59:55

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme