cuketová bábovka

Každý pěstuje cukety. Téměř každý. Kdo nepěstuje cukety, zná někoho, kdo cukety pěstuje. A když cukety nepěstujete, ani nikoho s cuketami neznáte, určitě si můžete cukety koupit na trhu nebo v obchodě. Cukety jsou prostě dobré!

Po dlouhé době jsme vyrazili na krátký výlet na kole, za našimi kamarády. A ti nás pohostili cuketovou bábovkou. Mňam!!! A protože jsem měla cuketu v lednici, nebylo nic jednoduššího než si upéct bábovku vlastní. Výhodou cuketové bábovky je, že je vláčná, jemná a nedusí. :-)

Suroviny

400 g cukety, nastrouhané najemno
3 vejce
150 g cukru krupice (chcete-li být zdraví, použijte třtinový cukr)
1 vanilkový cukr
200 ml slunečnicového oleje
300 g polohrubé mouky
prášek do pečiva
skořice

Postup

Mladé cukety není nutné ani loupat, ani z nich vybírat semínka. Stačí omýt, odkrojit okraje a strouhat. Starší, větší cukety, oloupeme, rozkrojíme podélně a vybereme měkký vnitřek se semínky. Strouháme najemno a necháme chvilku odstát, načež vymačkáme přebytečnou tekutinu.

V míse na těsto prošleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme olej, opět prošleháme. Přidáme mouku, smíchanou s kypřícím práškem a nastrouhanou cuketu. Dochutíme skořicí, kdo chce, může přidat i trochu kakaa nebo mleté vlašské ořechy. Důkladně promícháme a nalijeme do formy na bábovku, vymazané olejem a vysypané moukou.

Pečeme v troubě, předehřáté na 180 °C, 40 minut.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama