družbáky

Jak už název další postní neděle napovídá, budeme se družit. V dobách dávných, kdy se opravdu postní tradice dodržovaly a lidé na sebe byli přísní, byl tento den tak trochu vzácností. Mladí lidé měli povoleno se společně trochu pobavit a nosili po vsi koláče, nazývané družbance. Každý také ke společnému setkání přinesl nějakou svačinu, kterou si všichni společně snědli.

Krátkodobé veselí se líbilo hlavně svobodným děvčatům. Název družebná totiž také souvisí s tím, že v tento den chodili svobodní chlapci se svou družbou do domu, kam chtěli jít na námluvy.

Této neděli se také říkalo Středopostní, a to proto, že je vlastně středem celého čtyřicetidenního půstu.

Čtěte také:

Ať už půst dodržujete, nebo ne. Inspirujte se původními zvyky a upečte si k nedělní kávičce družbance.

Suroviny

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru krupice
  • 200 - 250 ml mléka
  • 125 g másla
  • půl kostky droždí (25 g)
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření

náplň

  • 250 g tvarohu - nejlepší je vanilkový, již ochucený
  • 50 g mletého maku
  • 100 ml mléka
  • kousek másla
  • 50 g cukru
  • 100 g povidel
  • trochu rumu
  • loupané mandle nebo mandlové plátky
  • hrozinky

Postup

Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Do misky dáme lžíci mouky a lžíci cukru, rozdrobíme kvasnice, zalijeme trochou mléka a rozmícháme na kašičku. Necháme vzejít kvásek. Měly by na něm být pěkně bublinky a bude jakoby nafouknutý.

družbáky

Do mísy prosijeme mouku a přidáme špetku soli a cukr. Nalijeme zbylé mléko, vejce, žloutek a úplně nakonec máslo. Umícháme hladké těsto. Zpočátku dáme do těsta jen 200 ml mléka a až potom, podle potřeby můžeme trochu mléka přidat. Případně přidáme trochu mouky, aby těsto nelepilo. Každá mouka je maličko jiná, proto se nedá přesně určit, kolik tekutiny vstřebá.

družbáky

Těsto necháme v míse kynout, asi tři čtvrtě hodiny. Poté ho vyklopíme na vál a rozdělíme na menší bochánky. Asi dvanáct až čtrnáct kusů. A necháme opět kynout. Další půl hodinku.

Nakynuté bochánky rozválíme na placky, s maličko zvýšeným okrajem. Výborný je k tomu maličký váleček na kulaté koláče.

družbáky

Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a doprostřed rozprostřeme náplň. Tu můžeme různě kombinovat nebo dělat jen jednodruhové koláče a ještě nahoru můžeme ozdobit mandlemi.

družbáky

Maková náplň
Mléko přivedeme k varu, ocukrujeme. Přisypeme pomletý mák, rozmícháme a vmícháme ještě kousek másla. Necháme vychladnout.

Tvarohová náplň
Pokud máme už ochucený vanilkový tvaroh, tak již nijak neupravujeme a jen můžeme přidat hrozinky namočené v rumu. Obyčejný tvaroh přisladíme podle chuti cukrem a ještě můžeme přidat trochu vanilky.

Povidlová náplň
Do povidel přidáme trochu rumu a rozmícháme.

družbáky

Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C, asi 15 minut. Dokud nejsou okraje krásně zlatavé.

Dobrou chuť přeje elly.

Maggi

Partnerem rubriky Vaření je značka Maggi a stránky www.maggi.cz, kde najdete mnoho zajímavých receptů. Chceme vám doporučit i facebookové stránky značky, kde se stále něco děje a každý den zde najdete zajímavé tipy a inspiraci – můžete se stát členemhttps://www.facebook.com/MaggiCZSK

Čtěte také:

Reklama